Ant zoologijos sodo konkursų krito šešėlis: stabdys 11 mln. eurų vertės pirkimus? | KaunoDiena.lt

ANT ZOOLOGIJOS SODO KONKURSŲ KRITO ŠEŠĖLIS: STABDYS 11 MLN. EURŲ VERTĖS PIRKIMUS?

Bręsta susirėmimas dėl Lietuvos zoologijos sodo skelbiamų viešųjų pirkimų. Konkursas, kuris skirtas pirkti projektavimo ir statybos darbus ir pagerinti gyvūnų gyvenimo sąlygas, gali būti sustabdytas dėl to, kad buvo pritaikytas konkrečioms įmonėms.

Klausimas dėl pirkimų konkurso trečiadienį bus svarstomas Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje.

Seimo, Zoologijos sodo ir tarnybų atstovai šiuo klausimu pateikia skirtingas versijas.

Komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika Eltai teigė, kad gauta „signalų iš įvairių pusių“, kad darbai šiemet nebus pradėti, nes galimai neįvyks šiuo metu paskelbti viešieji pirkimai.

„Gaunama informacija kelia didelį nerimą. Bus stabdoma projekto tolesnė eiga dėl zoologijos sodo modernizavimo, kur buvo numatyta 11 mln. eurų. Kyla grėsmė, kad tie pinigai bus visai neįsisavinti, o jie skirti gyvūnų gerovės užtikrinimui, kad sodas atitiktų gyvūnų gerovės įstatymus ir normas. Pirkimai gali būti stabdomi, nes konkurso sąlygos galimai surašytos konkrečioms įmonėms“, – Eltai sakė K. Mažeika.

Jo teigimu, tokią informaciją Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė jam atskleidė susitikimo metu.

„Informacija turbūt pasiekusi ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą (FNTT), nes signalai atėję iš įvairių pusių dėl galimai neskaidrių pirkimų. Yra tam tikrų grėsmių. Viešųjų pirkimų tarnyba patikino, kad pirkimas tokiomis sąlygomis neįvyks“, – kalbėjo K. Mažeika.

Pasak komiteto pirmininko, klausimas jautrus, opus ir iš dalies skubus.

„Jeigu stoja pirkimai, tuomet neįvyks ir darbai, tai reiškia, niekas nevyks gerinant gyvūnų padėtį, kuri zoologijos sode turėtų būti geresnė. Rūpestį reiškia ir visuomeninės organizacijos, ir gyventojai“, – Eltai pasakojo K. Mažeika.

Pasak komiteto pirmininko, klausimas jautrus, opus ir iš dalies skubus.

Jeigu stoja pirkimai, tuomet neįvyks ir darbai, tai reiškia, niekas nevyks gerinant gyvūnų padėtį, kuri zoologijos sode turėtų būti geresnė.

„Jeigu stoja pirkimai, tuomet neįvyks ir darbai, tai reiškia, niekas nevyks gerinant gyvūnų padėtį, kuri zoologijos sode turėtų būti geresnė. Rūpestį reiškia ir visuomeninės organizacijos, ir gyventojai“, – Eltai pasakojo K. Mažeika.

Pasak komiteto pirmininko, į posėdį pakviesta zoologijos sodo vadovybė, zoologijos sodo klausimus kuruojantis aplinkos viceministras Martynas Norbutas, kiti suinteresuoti asmenys.

„Žiūrėsime, ką galima padaryti. Gal reikia valdyme kokių pakeitimų. Iš ministerijos buvo signalai dėl paties valdymo struktūros keitimo“, – vardijo K. Mažeika.

Lietuvos zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas sakė tik iš Eltos ir sužinojęs, kad trečiadienį per posėdį bus keliamas klausimas dėl konkurso skaidrumo. Kadangi komiteto posėdyje klausimas įvardytas „Dėl Lietuvos zoologijos sodo veiklos ir vykdomų projektų“, direktorius sakė ruošęsis Seimo nariams apie tai ir pasakoti.

„Kvietimą į komitetą gavau pirmadienį. Jaudinausi, ruošiausi pasakoti apie sodo veiklą. Dabar iš jūsų išgirdau, apie ką dar kalbėsime“, – sakė A. Didžiokas.

Įstaigos vadovas pripažino, kad rekonstrukcijos pirkimai dabar yra „didžiausias galvos skausmas“, su rekonstrukcija susiję daug klausimų, pavyzdžiui, gyvūnų perkėlimo. Tačiau iš VPT ar Seimo sakė negavęs jokio kreipimosi dėl konkurso sąlygų.

„Su VPT kalbėjome prieš konkursą, jie derina mūsų konkursines sąlygas. Konkursą skelbiam jau trečią kartą. Visais atvejais neįvyksta dėl objektyvių priežasčių – nutrūksta konkursas, nes nebuvo nugalėtojo. Jeigu dabar sustabdys, privalėsim naują skelbti.

Yra aiškūs įstatymai, viešųjų pirkimų procedūros, mes viską padarom pagal įstatymą. Dėl vieno objekto per teismus jau esame laimėję ir statome, o šis didysis užstrigęs, ir kol neišsiaiškins rangovai, konkurentai (...) Žinote, didelis objektas, mums skauda galvą viską surašyt, kad niekas nerastų priekabių, bet kas ieško, randa“, – kalbėjo zoologijos sodo direktorius.

A. Didžiokas teigė pasitikintis zoologijos sodo darbuotojais, kurie paskirti dirbti su viešųjų pirkimų konkursais. Pacituotą teiginį, kad konkurso sąlygos galimai sudarytos konkrečiam laimėtojui, A. Didžiokas pavadino „patogiu kaltinimu“.

„Vienos kompanijos ieškinyje taip konkrečiai ir įvardijama – neva mes darome kažkokias konkursines sąlygas. Komanda pasitikiu, ir galiu pasakyti – ne, mes nedarėm, ir nedarom, ir nedarysim (konkurso sąlygų – ELTA) kažkokiam būtent vienam (galimam laimėtojui – ELTA)“, – teigė zoologijos sodo vadovas.

„Kiek buvo teismų, mes nepralaimėjom. Darom ir darysim, kad sode rekonstrukcija būtų greičiau. Bet su praėjusiu pirkimu turėjome metų trukmės teismų maratoną. Dabar pirkimas didelis, konkurencija didelė, tai mes galim ir dvejus metus teistis. Kaip galiu paspartinti eigą, aš nežinau. Daug intrigos, visi primetinėja savo nuomonę“, – pridūrė jis.

Viešųjų pirkimų tarnybos direktorės viešųjų ryšių patarėja Sigita Arlauskienė Eltai sakė, kad tarnyba dar atlieka konkurso vertinimą, kurį netrukus baigs. Iki to laiko oficialiai komentuoti negali. Juo labiau, kad dėl šio konkurso teismui pateikti dviejų kitų šalių ieškiniai.

Zoologijos sodo komplekso (pastatų ir voljerų) projektavimo ir statybos darbų pirkimo konkurso vokų su pasiūlymais atplėšimas numatomas balandžio 16 d.

Iki 2020 metų pradžios planuotam atlikti zoologijos sodo atnaujinimui skirta 11,584 mln. eurų, iš jų – 9,847 mln. eurų Europos Sąjungos regioninio plėtros fondo lėšų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

aloyzas

Tas pats per ta patį.Niekas nesikeičia,kadangi nebijo.

Bedarbis

Gal koks narvas laisvas? Pigiai demonstruočiau, ką iš Homo sapients padaro gyvenimas laisvoj Lietuvoj eurui pakeitus LITĄ.

vladimir moskvičiov

NETIKIU
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS