Apgaudinėti norėjo ir ritualinių paslaugų bendrovė | KaunoDiena.lt

APGAUDINĖTI NORĖJO IR RITUALINIŲ PASLAUGŲ BENDROVĖ

Valstybinės mokesčių inspekcijos taktika pasiteisino. Kauno apskrityje po analizės atrinkta daugiau kaip pusantro tūkstančio įmonių, kurios buvo paragintos patikslinti savo veiklos rezultatus. Per pusmetį deklaruota ir valstybei papildomai sumokėta solidi suma mokesčių. Ir tai – tik pirmieji išmaniosios mokesčių administravimo sistemos sukrauti žiedeliai.

Sukėlė įtarimų

"Dauguma apskrities mokesčių mokėtojų mokesčius deklaruoja ir sumoka laiku, tačiau yra ir nesąžiningų įmonių, kurios savo veiksmais kenkia kitiems mokesčių mokėtojams", – pastebėjo Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė.

Tarp papildomai deklaravusių įmonių pirmauja ritualines paslaugas teikianti bendrovė – nors ir nenoriai, deklaravo daugiausia. Net ir supratusi, kad pateko į griežtesnės kontrolės įmonių sąrašą, bendrovė vis tiek bandė deklaruoti tik dalį PVM ir kitų mokesčių. Priremta prie sienos po dar vieno patikrinimo, bendrovė papildomai dar deklaravo daugiau nei 75 tūkst. eurų.

Antroje vietoje – projektavimu, statyba ir renovacija besiverčianti įmonė. Ji projekto pradžioje taip pat savo noru papildomai deklaravo dalį mokėtino PVM. Tačiau įtarus sukčiavimą, sulaukė inspektorių vizito. Po jo įmonė dar papildomai deklaravo daugiau nei 62 tūkst. eurų.

Nekilnojamojo turto nuomos ir investicinių projektų srityje veikianti įmonė, po nurodymo pateikti PVM sąskaitas faktūras, nedeklaravo vykdyto žemės sklypo pardavimo sandorio. Buvo atliktas patikrinimas, po kurio įmonė mokėtiną į biudžetą sumą padidino daugiau kaip 10 tūkst. eurų.

Iš viso per pusmetį po griežtos kontrolės Kauno apskrities įmonės papildomai deklaravo net 190 tūkst. eurų mokesčių, kurių didžiąją dalį sudaro PVM.

Veiksmingiau – prognozuoti

Šios trys bendrovės, kaip ir nemažai kitų, į VMI inspektorių akiratį projekto "PSF" ("PVM sąskaitos faktūros") metu pateko neatsitiktinai.

Siekiant surinkti daugiau mokesčių, o kartu ir išsiaiškinti tikslesnius jų slėpimo mastus, rizikingoms įmonėms nurodyta PVM sąskaitų faktūrų registrus pateikti kas mėnesį. Informaciją turint einamuoju momentu tapo įmanoma taikyti mokesčių mokėtojų elgsenos prognozavimo modelį.

Anksčiau būdavo fiksuojami jau įvykdyti mokestiniai pažeidimai, tačiau nuo gegužės jie pradėti prognozuoti ir potencialūs pažeidėjai asmeniškai raginami pasielgti teisingai.

Kaip atpažįstami potencialūs pažeidėjai? "Mokesčių specialistai vykdo kryžminį duomenų patikrinimą, tai yra nagrinėja, ar PVM mokėtojai yra apskaitę PVM sąskaitas faktūras (įtraukdami į PVM atskaitą jose išskirtas PVM sumas), kurias išrašė PVM skolų turinčios bendrovės, PVM mokėtojai, apie kuriuos turima duomenų dėl galimo jų sukčiavimo ar padarius finansinius nusikaltimus ir panašiai", – pasakojo J.Stankienė.

Taip pat nustatomos PVM sąskaitas faktūras išrašančios, tačiau šio mokesčio už parduotas prekes ar paslaugas nemokančios įmonės, vertinama, dėl kokių sandorių susidarė grąžintinas PVM skirtumas.

Įgyvendinant "PSF" projektą šiemet Kauno apskrities mokesčių inspekcija nurodymus kas mėnesį teikti gaunamų ir išrašomų sąskaitų faktūrų duomenis išsiuntė beveik 1,6 tūkst. įvairių verslo sričių Kauno apskrities įmonių.

"Griežtesnė kontrolė dažniau taikyta statybos sektoriaus, nekilnojamojo ir kito turto nuomos, gamybos ir didmeninės prekybos, žemės ūkio, transporto srityse veikiančioms ir įvairias paslaugas teikiančioms bendrovėms. Jos buvo atrinktos tiksliai, remiantis rizikos analize", – pasakojo J.Stankienė.

Išmaniosios sistemos įžanga

Gegužę pradėjus įgyvendinti "PSF" projektą tuometis Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos laikinasis viršininkas Gintautas Muznikas pasakojo, kad šis projektas – įžanga kuriant išmaniąją mokesčių administravimo sistemą.

"Sistema i.MAS, kurios pirmajame etape ir bus kuriamas PVM sąskaitų faktūrų posistemis i.SAF. Jis bus skirtas priimti iš mokesčių mokėtojų gaunamų ir išrašomų PVM sąskaitų faktūrų duomenis, vykdyti transakcijų analizę ir nustatyti galbūt PVM prievolių vengiančius bei sukčiaujančius mokesčių mokėtojus", – teigė G.Muznikas.

Iš viso Kauno apskrityje yra apie 16 tūkst. PVM mokėtojų.

Didėjant žmonių sąmoningumui, daugėja sąžiningų verslininkų ir pagrįstų skambučių VMI pasitikėjimo telefonu. Nuo 2006 m. birželio, kai buvo įsteigtas bendras VMI pasitikėjimo telefonas 1882, skirtas pranešti apie mokestinius pažeidimus, pagal gautą informaciją VMI nustatė per 30 mln. nuslėptų mokesčių.

Parnešti apie mokestinius pažeidimus galima VMI telefonu 1882, taip pat užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje www.vmi.lt/cms/stop-seseliui arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams "Pranešk", užėjus į apskrities Mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

iliustracija

raso apie ritualiniu paslaugu imone, bet fotke ideda - mokesciu inspekcijos? Suprask, tai - didziausia ritualiniu paslaugu imone?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS