Apšepusią teritoriją pavertė žaidimų parku | KaunoDiena.lt

APŠEPUSIĄ TERITORIJĄ PAVERTĖ ŽAIDIMŲ PARKU

Pasivaikščiojimų metu subrandinta idėja tapo realybe. Sutelkus bendruomenės aktyvistų pastangas ir pasinaudojus Kauno rajono savivaldybės pagalba, Domeikavoje įkurtas diskgolfo parkas.

Tampa traukos vieta

Pasaulyje sparčiai populiarėjantis žaidimas įžengė į Kauno rajoną ir, regis, ilgam įsitvirtino beveik 9 ha teritorijoje – Domeikavos forto liekanose.

„Matėme tokio parko užuomazgas Kulautuvoje, kur buvo įrengta septynis krepšius turinti žaidimų zona. Bet varžybos gali būti rengiamos tik devynis arba aštuoniolika krepšių turinčiame parke. Išsikėlėme sau tikslą įrengti tarptautinius standartus atitinkantį lauką. Jis atveria puikių galimybių ne tik organizuoti varžybas, bet ir įtraukti kuo daugiau bendruomenės narių“, – pasakojo Domeikavos seniūnė Lina Mišeikienė.

Jos pastebėjimu, Domeikavos diskgolfo parkas jau tampa traukos vieta – šios sporto šakos entuziastai čia atvyksta žaisti ne tik iš Kauno miesto, rajono, bet ir iš kitų Lietuvos vietovių. Rezultatui, kuriuo dabar galima džiaugtis, pasiekti prireikė laiko, darbo, išmanymo, entuziazmo ir vietos valdžios paramos.

„Ko gero, pirma mintis apie diskgolfo parką Domeikavoje švystelėjo bendruomenės nariui Karoliui Lukoševičiui. Vaikščiodamas Domeikavos forto teritorijoje ir matydamas akies nedžiuginančias erdves jis pamanė, kad apleisti plotai galėtų tapti diskgolfo mėgėjams tinkama vieta. Savo idėja pasidalijo su Domeikavos seniūnija, apie sumanymą buvo informuoti Kauno rajono savivaldybės vadovai, kurie aiškiai pasakė: tarkitės, veikite, kiek galėsime, paremsime ir padėsime“, – pasakojo seniūnė.

Įvairovė: poilsiui skirtos ne tik žaidimų erdvės, bet ir pasivaikščiojimų takeliai. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Kuopė bendromis jėgomis

Seniūnė L.Mišeikienė atkreipė dėmesį, kad parko kūrimo entuziastų laukė daug sunkaus juodo darbo.

„Ta vietovė buvo nepatraukli, apaugusi menkaverte augmenija, kai kuriose vietose susikaupė atliekų sąvartos. 2019 m. bendromis jėgomis ėmėme kuopti ir tvarkyti. Labai padėjo viešoji įstaiga „Kauno tvirtovės parkas“, – pasakojo seniūnė.

Prasidėjo finansavimo projektų rengimas. Šioje srityje efektyviai pasidarbavo į procesą aktyviai įsitraukusio Domeikavos kaimo bendruomenės centro pirmininkė Rūta Butkuvienė.

„Aktyvaus poilsio parko idėja man patiko, mielai jos ėmiausi. Ieškojome įvairių finansavimo šaltinių, rašėme daug projektų. Nuolat judėjome į priekį. Laimėjome kelis bendruomenėms skirtus UAB „Maxima“ finansavimo projektus, taip pat Kauno rajono savivaldybės skelbiamus projektus. Finansiškai prisidėjo ir bendrovės „Ryterna Modul“ bei „Irona“. Gauti finansavimo šaltiniai sudarė galimybes ne tik įrengti aštuoniolikos krepšių diskgolfo parką, bet ir vaikų žaidimų aikštelę. Parkas tapo aktyvios veiklos zona bet kokio amžiaus žmonėms. Ir pati Domeikavos gyvenvietė tapo gražesnė, įdomesnė, gyvybingesnė“, – apie pasiekto rezultato svarbą sakė R.Butkuvienė.

Demokratiškas užsiėmimas

Ir seniūnė, ir Domeikavos kaimo bendruomenės centro pirmininkė pabrėžė, kad diskgolfas yra demokratiška sporto šaka – nereikia didelių investicijų į inventorių, nėra amžiaus apribojimų, žaisti gali net ir jokio fizinio pasirengimo neturintys žmonės, veiksmas vyksta gryname ore, patrauklioje aplinkoje.

Siekiama, kad žaidimu susidomėtų kuo daugiau bendruomenės narių, todėl rengiamos nemokamos treniruotės.

Krepšius Domeikavos diskgolfo parkui pagamino Kaune veikianti įmonė „Chilli Disc Golf“, dirbanti pagal JAV patvirtintą sertifikatą.

Domeikavos parkas yra pirmasis Kauno regione tarptautinius standartus atitinkantis aštuoniolikos krepšių diskgolfo parkas.

„Jis atviras visuomenei, nes yra nemokamas. Pavyzdžiui, Jonavoje yra du tokie parkai, bet jie yra privatūs, mokami“, – atkreipė dėmesį R.Butkuvienė.

Domeikavoje jau buvo surengtas diskgolfo varžybų Lietuvos taurei laimėti ketvirtasis etapas.

„Parką išbandė patyrę žaidėjai ir visi buvo patenkinti. Parkas tampa žinomas ir vertinamas“, – patikino seniūnė L.Mišeikienė.

Teritorijos pranašumai

Seniūnė pabrėžė, kad patirties jau turintys žaidėjai gerai įvertino parko teritorijos ypatumus: ji yra kalnuota, su vandens telkiniais, medžiais, kurie žaidimą daro gerokai sunkesnį ir tai vertinama kaip didelis pranašumas.

Pokyčiai: buvusioje nepatrauklioje teritorijoje užsiėmimų galima pasižvalgyti net ir žiemos metu. / Vilmanto Raupelio nuotr.

„Siekiame, kad žaidimu susidomėtų kuo daugiau bendruomenės narių, todėl rengiame nemokamas treniruotes. Sudarėme sutartį su Domeikavos gimnazija, kurios auklėtiniai galės čia ir pažaisti, ir treniruotis“, – sakė seniūnė.

Artimiausiuose planuose – surengti varžybas Domeikavos seniūnės taurei laimėti.

L.Mišeikienės pastebėjimu, puoselėjant Domeikavos diskgolfo parką dar yra kur pasitempti. „Parkas kol kas ne toks, kokio norėtume. Dar reikia įrengti gerą infrastruktūrą – takelius, kokybišką apšvietimą, išvalyti vandens telkinius“, – planuojamus darbus vardijo Domeikavos seniūnijos vadovė.

Be apribojimų

Lietuvoje dar neįprastą žaidimą propaguojančios bendrovės „Chilli Disc Golf“ tinklalapyje rašoma, kad iš JAV pasaulyje išplitęs diskgolfas yra būtent toks žaidimas, kaip skamba ir jo pavadinimas: diskai + golfas. Žaidžiant paprastą golfą naudojamos lazdos ir kamuoliukai, kuriuos reikia įmušti į duobutę, o diskgolfe naudojami specialūs skraidantys diskai, kuriuos reikia pataikyti į specialius taikinius (metalinius krepšius). Diskgolfas yra viena greičiausiai populiarėjančių sporto šakų pasaulyje. Šiuo metu yra daugiau nei 11 tūkst. įsteigtų parkų visame pasaulyje, kas 24 valandas įrengiami du nauji parkai. Ir priešingai – kas 48 valandas yra uždaromas standartinio golfo aikštynas.

Daugumoje parkų visame pasaulyje yra devyni arba aštuoniolika krepšių. Šis sportas neturi nei amžiaus, nei lyties apribojimų. Žaidžia visi, kas tik gali pakelti ir mesti diską.

GALERIJA

  • Apšepusią teritoriją pavertė žaidimų parku
  • Apšepusią teritoriją pavertė žaidimų parku
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

V,L

Taip taip o štai kaune puikus Kleboniškio pirmasis pesciuju takas labai nepriziurimas. Nors ten vaikšto daug žmoniu takas beveik nevalomas .nera šiukšliu dežiu . taku važineja automobiliai . važineja arkliais kinkomos roges. Policija neranda laiko ten apsilankyti ir sutramdyti šiuos važinetojus.....

tik nesustokit

Tikrai noretusi uzbaigti si parka kad butu ir takeliai ir apsvietimas. Bus be galo malonu pasivaiksciot, pasportuot cia. Ir jeigu straipsnyje idesite saskaitos nr kur gyventojai gales prisideti prie projketo butu dar geriau

Vytas Baranauskas..

Del žaidimo tai puiku.Bet dėl mašinų parkavimo tai labai blogai..iki bėdos nedaug trūksta..vieną tvarko .Kitą gadina..šalikelę mauroja.Ir eismą baisiai apsunkina..tarsi tas kelias žaidėjų nuosavybė...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS