COVID-19 akivaizdoje – jautri moters padėka: yra medikų, kuriais turime didžiuotis | KaunoDiena.lt

COVID-19 AKIVAIZDOJE – JAUTRI MOTERS PADĖKA: YRA MEDIKŲ, KURIAIS TURIME DIDŽIUOTIS

„Nesvarbu, kad viską sumaišė koronaviruso situacija šalyje – yra labai gerai dirbančių, nuoširdžių žmonių“, – kalbėdama apie Kauno miesto skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistę džiaugsmu tryško moteris. Medikų brigada ne tik nuvežė skausmus kentusį jos dėdę į ligoninę, bet ir paskambino artimiesiems pasidomėti, ar pacientui viskas gerai.

Pagalba – ne iš karto

Kaip pasakojo su portalo redakcija susisiekusi Rasa, jos dėdei namuose nukritus nuo laiptų, nemalšo kojos skausmas. Vienas gyvenantis 64-erių vyras apie nelaimę dukterėčiai pranešė telefonu šeštadienio, spalio 31 dienos, vakarą.

„Sekmadienį atvažiavau, sakau: „Kviečiame greitosios medicinos pagalbą, nes tu nenulipi į apačią ir tik guli lovoje, nors nelaimingas atsitikimas įvyko prieš kelias dienas“. Iškvietėme greitosios medicinos pagalbą, medikai dėdę apžiūrėjo ir spėjo, kad jam stiprus sumušimas, o ne lūžis, nes jei būtų lūžis, jis negalėtų pasiversti ant šono. Nepamatavo nė kraujospūdžio – tik temperatūrą. Neišrašė nė vaistų, o man paklausus, ką naudoti, tik pasakė – gal „Nimesilį“ ar „Ibuprofeną“ ir tepti tepalu“, – sakė moteris.

Nesvarbu, kad viską sumaišė koronaviruso situacija šalyje – yra labai gerai dirbančių, nuoširdžių žmonių.

Prieš baigdami vizitą paciento namuose, greitosios medicinos pagalbos medikai esą tepasakė, kad po šventinių dienų vertėtų susisiekti su šeimos gydytoju ir informuoti apie esamą situaciją. O, jei skausmas nepraeitų, liepė kreiptis į greitosios medicinos pagalbos specialistus antrą kartą.

„Dėdei pasiskambinus šeimos gydytojai, ji liepė būtinai atvykti, nes kitaip negali išrašyti nedarbingumo pažymėjimo. Tada jis paklausė: „Kaip man atvykti, jei aš nepasikeliu iš lovos?“. Tai gydytoja pasakė, kad nieko nemačiusi, padėti negali. Nustebau, nes šeimos gydytojai elektroninėje sistemoje, juk turi matyti, kad buvo kviesta greitosios medicinos pagalba. Tačiau šeimos gydytoja visiškai atsiribojo ir numetė ragelį“, – kalbėjo moteris.

Skubiai išvežė į ligoninę

Dar po savaitės būklei taip ir negerėjant, lapkričio 8 dieną, apie vidurdienį, į Rasos dėdės namus Kaune greitosios medicinos pagalba vyko antrą kartą. „Su pagalbininku atvyko medikė Daiva Lukaševičienė. Ji labai greitai apžiūrėjo mano dėdę – pamatavo kraujo spaudimą – jis buvo beprotiškai aukštas – 190. Padarė ir kardiogramą, davė vaistų nuo kraujospūdžio, leido vaistus – viskuo, kuo galėjo tuo metu padėti, tikrai padėjo. Medikė spėjo, kad bus arba skilęs, arba lūžęs kaulas ir pasakė, kad laukti daugiau nebegalima, reikia važiuoti į gydymo įstaigą“, – pasakojo pašnekovė.

64-erių vyras atsidūrė LSMU Kauno ligoninės Traumotologijos punkte. Pasak Rasos, kaip paaiškėjo, jos dėdei skilusi kremzlė, todėl teks ją keisti. Šiuo metu laukiama COVID-19 testo atsakymo, o tada operacijos.

Asociatyvi Kauno m. GMPS nuotr.

Vakare – medikės skambutis

„Dieną jį paguldė, vakare mes dar pasikalbėjome. O paskui mano telefonas suskambo vėl. Nustebau, nes skambino nepažįstamas numeris. Atsiliepiau, o man sako: „Labas vakaras, aš esu iš greitosios pagalbos, kur šiandien bendravome. Kaip jūsų dėdei, – ar viskas gerai? Ką sakė gydytojai?“. Aš net sutrikau išgirdusi D. Lukaševičienės balsą, nes juk būna niekam neįdomu, kai žmogų nuveža į gydymo įstaigą. Juk paramedikai turi labai daug darbo ir tokių dalykų nebūna, kad apie kiekvieną pasiteirautų. Tačiau sulaukusi jos skambučio, aš pagalvojau, kad būna labai labai gerų medikų, kuriais turime didžiuotis. Nesvarbu, kad viską sumaišė koronaviruso situacija šalyje – yra labai gerai dirbančių, nuoširdžių žmonių“, – dėkingumo medikei neslėpė kaunietė.

Rasa svarstė, kad jei ir antrą kartą į jos dėdės namus būtų atvykusi tokia pat medikė kaip pirmąjį kartą, tikėtina, vyras iki šiol būtų kamavęsis namie su skaudančia koja.

„Aš net nežinojau, kad mano dėdė turi bėdų dėl didelio kraujo spaudimo, bet puikioji paramedikė iš karto pasakė jam, kad tikėtina, kad toks aukštas kraujospūdis jį kamuoja visada, ir paklausė, ar naudoja vaistus. Dėdė pasakė: „Ne, nenaudoju“. Tada medikė patarė rūpintis savo sveikata, nes toks kraujo spaudimas nėra gerai. Aš pati gavau daugybę jos patarimų. Nebežinau, kaip žmogų pagirti. Net jos viršininkams galėčiau pasakyti, kad tai yra žmogus –numeris vienas“, – skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistės atsidavimu savo darbui džiaugėsi Rasa.

Gairės: Kauno miesto greitosios medicinos pagalba, Daiva Lukaševičienė, pagalba, geri medikai, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Kęstas

Mažos algos - čia gerai, bet prapuola daktarai. "MIEDZYCHODAS, Lenkija. Tiek daug naujų gydytojų paliko Lenkiją geriau apmokamiems darbams Europos vakaruose, kad kai Lukaszas Rotnickis nusprendė likti Lenkijoje, jis dažnai atsidūrė 36 valandų pamainose, miegodamas ant mažų miestelių ligoninės ištraukiamos sofos. Ką visa tai reiškia? Tai reiškia, kad mes Rytų Europoje negalime gyventi civilizuoto gyvenimo, prie kurio mes pripratome komunistų laikais. Mums neužtenka išsilavinusių gydytojų, mokytojų, kunigų, teisininkų, nes visi gabesni mus palieka. Arba mūsų verslas ir mūsų valdžia turi priprasti mokėti rinkos lygio atlyginimus, arba mums visiems reikia iš čia važiuoti, kol nevėlu. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Biski jo

Kaip reikia mylėt pinigus, ir nekęsti žmonių, kad eitum į mediciną.

Elena

Malonu skaityti apie puikius medikus. Pagarba jiems...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS