A. Karalius pats kerta, kitiems neleidžia? | KaunoDiena.lt

A. KARALIUS PATS KERTA, KITIEMS NELEIDŽIA?

Kaune netyla aistros dėl kertamų medžių. Vienas aktyviausių protestuotojų – architektas Audrys Karalius. Jis viešai kalba apie medžių genocidą, tačiau prieš trejus metus pats pasirūpino, kad Perkūno alėjoje, prie jo namų, neliktų penkių suaugusių beržų.

Beržus nupjovė

"Penki beržai, augantys Kauno miesto savivaldybės žemėje, išilgai Perkūno alėjos, vos 6 m atstumu nuo mūsų namo yra labai seni ir aukšti (gal 20 m). Jie ilgus metus džiugino alėjos gyventojus, bet šiuo metu jų būklė tapo kritiška", – A.Karalius dėstė savivaldybei adresuotame rašte.

Savivaldybė išdavė leidimą nupjauti medžius prie architekto namų.

Rašte taip pat buvo nurodyta, kad netoli išpjautų beržų bus pasodinti nauji medeliai, kurie nekels pavojaus. Buvo siūloma sodinti ąžuolus, tačiau alėjoje atsirado kaštonai. Tiesa, jie auga ne buvusių senųjų beržų vietose, o toliau nuo namo.

Dabar pastatą ir medžius skiria pėsčiųjų takas.

Šis faktas labai nustebino Miško gatvės gyventojus. Jie stebėjosi, kodėl protestai nebuvo rengiami po architekto langais, kai istoriniame Žaliakalnyje buvo kertami medžiai. "Kuo mes prastesni už poną Karalių?" – retoriškai klausė kalbinti Miško gatvės gyventojai.

Kreipėsi patys

"Kauno diena" rašė apie praėjusią savaitę medžių gynėjų surengtą triukšmingą protesto akciją Miško gatvėje. Tiesa, protestuotojai – čia negyvena.

Vietos gyventojai patvirtino, kad patys rinko parašus ir kreipėsi į miesto savivaldybę, kad maždaug 70 metų skaičiuojančios liepos būtų nupjautos, nes kai pakyla vėjas, ne visada senos šakos atlaiko gūsius ir lūžta.

"Gatvėje ganėtinai tamsu, nes medžiai paslepia šviestuvus, jie tiesiog įaugę tarp gatvės apšvietimo laidų ir lempų. Mūsų gatvėje yra viešbutis ir kitos įstaigos, todėl joje dažnai vaikšto užsienio turistai ir svečiai, kuriems, ypač žiemos metu, yra nejauku ir nesaugu. Vertiname jūsų pastangas gražinti mūsų mylimą miestą, tačiau manome, kad palikti senas liepas būtų netikslinga, juolab kad Miško gatvė rekonstruojama iš pagrindų. Todėl labai prašome surasti galimybę pakeisti senus medžius jaunais medeliais", – rašoma liepos 11 d. gyventojų pasirašytame rašte.

"Tos liepos sodintos, kai mano mama čia maža lakstė. Liepos – tai ne ąžuolai, kiek jos gali augti. Be to, nėra logikos, kad vasarą turime namuose lempas įsijungti, nes per tuos medžius yra tamsu. Jei medžiai būtų tiesiog išpjaunami, mes taip pat protestuotume, tačiau dabar juk bus atsodinti", – kalbėjo Miško gatvėje gyvenantis Valdemaras Gurskis.

Atsakymai raštu

A.Karalius, išgirdęs "Kauno dienos" klausimą dėl prie jo namo nupjautų beržų, panoro atsakyti raštu.

"Atsakydamas į klausimą dėl penkių beržų, augusių prie mano namo likvidavimo, pasakysiu tiek, kad tai skaudi, bet neišvengiama istorija. Medžiai buvo beveik 100 metų amžiaus ir net 20–25 m aukščio. Vos 6 m aukščio mūsų tokio pat amžiaus medinio karkaso namelį avarijos atveju jie būtų padaliję pusiau iki pat pamatų. Avarinės situacijos likvidavimas buvo neišvengiamas, todėl, pasitarus su patyrusiais dendrologais, jis ir buvo atliktas. Deja, vėliau savivaldybė tarp nuo seno augančių ąžuolų palei gatvę prismaigstė kaštonų. Mano argumentai nebuvo išklausyti, todėl ąžuolus teko sodinti savo sklype", – pareiškė jis.

Būkim atviri, Kaunas nepamena tokio masto brandžių medžių naikinimo ištisomis gatvėmis. Nukirsdinta plynai A.Smetonos alėja, Miško, Zanavykų, Birštono gatvės, Vytauto prospektas. Kai šimtai medžių gula žemėn be jokios atrankos, tyrimo ir projekto – bandymas pridengti ekogenocidinę veiklą pavieniais gyventojų skundais neatrodo adekvatus.

Tiesa, architekto ir aplinkinių gyventojų pasakojimas dėl avarinės būklės beržų skiriasi. Kai kurie jų prisiminė, kad buvo nupjauti sveiki beržai.

Paklaustas, koks skirtumas tarp jo ir Miško gatvės gyventojų prašymų, A.Karalius piktinosi, kad tai nelyginami dalykai.

"Būkim atviri, Kaunas nepamena tokio masto brandžių medžių naikinimo ištisomis gatvėmis. Nukirsdinta plynai A.Smetonos alėja, Miško, Zanavykų, Birštono gatvės, Vytauto prospektas. Kai šimtai medžių gula žemėn be jokios atrankos, tyrimo ir projekto – bandymas pridengti ekogenocidinę veiklą pavieniais gyventojų skundais neatrodo adekvatus", – rėžė architektas.

"Kauno diena" primena, kad savivaldybė viešai paskelbė, kad nupjautų medžių vietoje bus sodinamos mažai priežiūros reikalaujančios ir karščiui atsparios liepos.

Jos šį pavasarį pasodintos Šiaurės, V.Krėvės ir Pramonės prospektuose, taip pat Birštono ir Maironio gatvėse. Iki šių metų pabaigos, anot savivaldybės, Kaune planuojama pasodinti 1 500 sodinukų. Per kelis mėnesius mieste buvo nupjauta apie 600 medžių.

GALERIJA

  • Audrys Karalius
  • Audrys Karalius
Rašyti komentarą
Komentarai (140)

>

lina, pabuciuok karaliui i ranka...

lina

šiaip šlykštoka skaityti dėl to, kad kažkokia lialka nupirkta ir rašo tai, už ką jai moka. radzevičiūte, parašyk poemą apie Visvaldą

b

Nemaloni gatve savo gyventojais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS