Arkivyskupas K. Kėvalas: atėjo laikas pasikalbėti | KaunoDiena.lt

ARKIVYSKUPAS K. KĖVALAS: ATĖJO LAIKAS PASIKALBĖTI

Atsiliepdamas į popiežiaus Pranciškaus raginimą kalbėtis, Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas pakvietė ir mūsų krašto žurnalistus nuoširdžiam, atviram pokalbiui.

Popiežius Pranciškus, mėgindamas atgaivinti gyvąją Bažnyčią, atnaujinti jos dvasią, kviečia visus ir kiekvieną asmeniškai prisidėti prie Sinodinės kelionės Visuotinėje Bažnyčioje.

„Sinodas teikia mums visiems pasidalinimo ir bendrystės jausmą. Sinodas, į kurį visą Bažnyčią, pakvietė Popiežius yra pasikalbėjimas. Mes, kaip bendruomenė, esame žmonės, kurie daugiausia rūpinamės santykiais su žmonėmis ir santykiais su Dievu“, – susitikimo prasmę ir reikšmę minėjo arkivyskupas K.Kėvalas.

Diskusija su žurnalistais Arkivyskupijoje

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Sinodas, pasak Šventojo Tėvo, tai – keliavimas drauge, kalbantis ir įsiklausant vieniems į kitus. Net ir pirminė žodžio sinodas reikšmė yra „eiti kartu“. Popiežius Pranciškus kviečia dvejus metus drauge keliauti ir apmąstyti, kas yra Bažnyčia pasaulyje ir kiekvienam asmeniškai.

Kad pokalbis būtų vaisingesnis, arkivyskupas susidomėjusiems kvietimu prieš susitikimą pasiūlė apmąstyti temas, kuriomis norėtų išgirsti žurnalistų pasisakymus:

– Kai sakau „Bažnyčia“, ką jai priskiriu? Kokią matau, patiriu Bažnyčią? Koks mano santykis su ja?

– Kas Bažnyčioje įgalina ar trukdo kalbėti drąsiai, atvirai ir atsakingai? Kas padeda ar neleidžia įsiklausyti į kitą?

– Ko pasigendu, kas turėtų keistis Bažnyčioje, kad galėčiau dalyvauti jos gyvenime visavertiškiau?

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Į susitikimą Kauno arkivyskupijoje, kurijoje atėjusiems Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno skyriaus, Lietuvos žurnalistų draugijos, portalų 15min, lrt.lt, „Kas vyksta Kaune“, dienraščio „Kauno diena“ žurnalistams atsivėrė ne tik susitikimui skirtos salės durys. Kolegos turėjo galimybę pamatyti ir kurijoje esančią koplyčią, iškilmingiems pietums skirtą salę.

Vis dėlto didžiausią ir tuo pat maloniausią įspūdį paliko arkivyskupo K. Kėvalo atvirumas, gebėjimas paprastai ir įtikinamai paaiškinti, kaip svarbu Bažnyčiai pamatyti save iš išorės.

„Atrodo atėjo laikas pasikalbėti, kaip mums sekasi ir kaip mes matome tą Bažnyčią, jei esame viduje, o jei ne – tai kaip mes atrodome iš šono – kaip veikėja, kaip dalyvė“, –  norą girdėti aiškino arkivyskupas K. Kėvalas.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Kolegų žurnalistų pasidalytos asmeninės gyvenimiškos patirtys, tikėtina, nebuvo arkivyskupui malonios. Prisiminimai apie vaikystės patirtis, kai dėl netinkamo kunigo elgesio radosi siena tarp žmogaus ir bažnyčios.

Žmogiškąją patirtį apie atsivėrimą per išpažintį ir kunigo reakciją, prasilenkusią su logika, su šiandienos gyvenimo realybe, lėmusią atitolimą nuo Bažnyčios. Kiek tada turi būti atviras per išpažinti, kad nesijaustum blogai?  

Šalia gyvenimiškų žurnalistų patirčių santykyje su bažnyčia, arkivyskupas išklausė ir profesinius kolegų patyrimus. Pats mielai sutinkantis kalbėtis su žiniasklaida, K. Kėvalas neslėpė susirūpinimo kunigų nenoru bendrauti su žurnalistais.

Regis, nėra taip, kad visi Lietuvos kunigai vengia bendrauti, pasisakyti viešai, tačiau tokių bendraujančių ratas yra gana siauras.  Kone visi į susitikimą atėję žurnalistai pasisakė turėję patirčių, kuomet kai kurių Bažnyčių atstovai atsisakė bendrauti.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Ir tai nebuvo kalba, kad vienos ar kitos bažnyčios kunigo komentaro buvo prašoma kokia nors skandalinga tema. Atsisakyta kalbėtis net prieš didžiąsias krikščioniškas šventes, apie jų prasmę ir reikšmę kiekvienam – ir tam, kuris apie tai nori rašyti, kalbėti, ir tam, kuris skaitys, ar klausys. Atsisakymų kalbėti būta ir kultūriniame, istoriniame kontekste.

Buvo išsakyti ir gerieji bendravimo pavyzdžiai, kai kunigai sutinka kalbėti  ir nepatogiomis temomis, ir nebijo pasisakyti klydę.

Noras daugiau, įdomiau ir plačiau kalbėtis, ką žurnalistas galėtų prasmingai pateikti gerokai platesnei auditorijai, kas galėtų būti Bažnyčios žingsniu dar arčiau kitokios, ne į Šv. Mišias susirenkančios, auditorijos.

Tad dar kartą – kas tas sinodiškumas? „Tai labai įprastas būdas kalbėti bažnyčioje kartu, bandant prieiti tam tikrų sprendimu“, – paprastai išaiškino K. Kėvalas.

Susitikimo pabaigoje užsiminta ir apie tai, kad gal prasminga būtų susitikti dar kartą ir į susitikimą pakviesti visus Kauno arkivyskupijos kunigus. Pasikalbėti, panašu, yra apie ką – pasikalbėti apie bendravimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

As

Aplamai tikiejimas buvo sukurtas,kad zmones butu paklusnus visiems turtuoliams,bet bego metai ir pamatai kad tai nesamone pats tikejimas virto komercija,turtai ir zmoniu isnaudojimas,gal ir galima tiketi dievu,bet tik dievu ir ne daugiau

kaip k g b e OŽYS bliauna,

taip ŽINIASKLAIDA ir r a š o--kad to nebūtų, būtina paaukoti n u p e z u s į OŽĮ -bažnyčios VIENUOLYNAMS, o ŽINIASKLAIDA, nelikus OŽIO tvarto ,patys išsilaisvinę išbris iš OŽIO s r u t ų ir ŽINIOS bus š v a r e s n ė s .

KĖVALAI -tikintiems GYVENTOJAMS reikia ne k a l b ų , o

konkrečių veiksmų p a n a i k i n a n t PEDOFILIĄ kunigų tarpe , kurie s k a n d i n a pasitikėjimą BAŽNYČIOS tarnais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS