Kauno rajone atras ir ugdys jaunuosius politikos talentus | KaunoDiena.lt

KAUNO RAJONE ATRAS IR UGDYS JAUNUOSIUS POLITIKOS TALENTUS

Jaunimas pakaunėje – išsilavinęs, smalsus, verslus, aktyvus, kuriantis, nenustojantis tobulėti. Vis dėlto moksleivių žinios apie pilietiškumą ir savivaldybės veiklą yra gan menkos. Spragą bandoma taisyti projektu „Jaunieji politikos talentai. Kauno rajonas 2022“.

Idėjos sumanytojai – Kauno rajono jaunųjų lyderių asociacija (KTJLA), Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras (KRVSB), Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras, projektą įgyvendinti padeda Kauno rajono savivaldybės administracija. Jie vadovaujasi principu, kad  jaunimas – ne tik šio krašto ateitis, pirmiausia jie – dabartis.

Svarbiausia – įtraukimo priemonės

Laurynas Dilys, KTJLA ir KRVSB vadovas, neabejojo: jaunimą būtina įtraukti į visuomenės gyvenimą. „Tik klausimas, kokiomis priemonėmis? Jaunimas yra labai mobilus ir aplankęs ne vieną pasaulio šalį ar net užsienyje mokslus baigęs, bet grįžęs nori likti Lietuvoje ir būtent čia kurti savo gyvenimą. Kad tai būtų lengviau realizuoti, jaunimą būtina šviesti, skleisti ir populiarinti nevyriausybinių organizacijų veiklas, kviesti jungtis į savanoriškas organizacijas. Ir tai turime daryti itin patraukliomis formomis“, – įsitikinęs pašnekovas.

Domantė Sinkevičiūtė / Kauno r. sav. nuotr.

Panašiai mano ir Domantė Sinkevičiūtė, Kauno rajono savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorė. „Dauguma Kauno rajone vykstančių veiklų ir projektų – sporto treniruotės, žygiai, plaukimai laivu – subalansuota jaunimui. Norint jaunimą pritraukti ir jį išlaikyti Kauno rajone, privalome atsižvelgti į šios amžiaus grupės norus ir pateikti optimalų sprendimų planą jiems įgyvendinti. Viena priemonių norimam rezultatui pasiekti ir yra jaunimo įtraukimas į visuomenės gyvenimą, kvietimas dalyvauti renginiuose, skatinti išsakyti savo lūkesčius ir norus. Tik taip galima pasiekti realių, naudingų ir visus džiuginančių rezultatų“, – kalbėjo jaunimo reikalų koordinatorė.

Pagrįsdama teiginį, kad jaunimo žinios apie pilietiškumą ir savivaldybės veiklą yra gan menkos, D.Sinkevičiūtė teigė: daugelis nežino pagrindinių savivaldos principų, kaip vyksta sprendimų priėmimas, kokie savivaldybės tarybos ir administracijos vaidmenys. „Mūsų projekto misija – supažindinti smalsius jaunuolius su savivaldybės darbo specifika, padėti pajusti sprendimų priėmimo procesą“, – sakė pašnekovė.

Jaunimo žinios apie pilietiškumą ir savivaldybės veiklą yra gan menkos.

Prizas – kelionė į Vokietiją

„Norėjosi kitokio projekto, tokio, kuris turėtų konkursinį atspalvį, skatintų varžytis. Todėl parengėme 50 klausimų apie Kauno rajono istoriją, meną, kultūrą, sportą, žymius žmones, geografiją, literatūrą. Apklausos internetu metodu apklausime visus 9–11 klasių mokinius Kauno rajone. Tai atspindi visuotinumo principą, nes kiekvienas vaikas, dalyvaujantis šioje apklausoje, gali patekti į 27 geriausiųjų sąrašą“, – apie projektą pasakojo L.Dilys.

Šią savaitę jau vyksta atranka. Būtent 27 greičiausiai ir daugiausia teisingų atsakymų surinkę vaikai pateks į Kauno rajono savivaldybės mokinių tarybą. Tuomet jie bus padalyti į grupes politiniu principu: į valdančiuosius ir opoziciją.

Su šiomis grupėmis dirbs profesionalių debatų technikas išmanantys lektoriai ir per du užsiėmimus paruoš mokinius lemiamam renginio akcentui – mokinių tarybos posėdžiui. Posėdis gyvai vyks Kauno rajono savivaldybės tarybos salėje ir bus transliuojamas internetu. Geriausiai pasirodę mokiniai bus reitinguojami tiesiogiai, skaičiuojant patiktukus.

Kauno rajono savivaldybės mokinių tarybos posėdį moderuos televizijos laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ vedėjas Robertas Petrauskas. „Moksleiviams, patekusiems į finalinį projekto etapą, Kauno rajono savivaldybės skirs prizą – išvyką autobusu į Bergštrasės (Vokietija) regioną, aplankant ten esančias ugdymo įstaigas ir šio regiono savivaldos institucijas“, – intrigavo L.Dilys.

Tikisi abipusės naudos

„Manau, kad pagilinę žinias ir susipažinę su savivaldybės darbo specifika, jaunuoliai drąsiau jausis būtent šioje srityje, tai padės vystytis jų identitetui. Finaliniame renginyje moksleiviai kels ir gvildens jiems rūpimus klausimus, priims sprendimus, vyks diskusija. Mums, projekto sumanytojams, ši diskusija taip pat bus įdomi ir naudinga, nes sužinosime, kas jaunimui aktualu, tai padės tobulinti projektą. Tikimės, kad projektas pasiteisins ir bus tradicinis, vyks kasmet“, – vylėsi D.Sinkevičiūtė.

Patekusiems į finalinį projekto etapą savivaldybė skirs prizą – išvyką autobusu į Bergštrasės regioną.

Kauno rajonas yra viena jauniausia savivaldybių šalyje, čia gyvenančių asmenų iki 29 metų amžius siekia beveik 30 proc. Pakaunė išsiskiria itin sparčiai augančiais priemiesčiais, kuriuose kuriasi jaunos šeimos. „Džiugu, kad jaunimas renkasi ir nori gyventi besivystančiame, nuolat gražėjančiame ir savo infrastruktūrą plečiančiame Kauno rajone. Mūsų, savivaldos atstovų, misija – atkreipti dėmesį į gyventojų norus ir suteikti jaunimui palankią aplinką gyventi“, – sakė pašnekovė.

Jaunimo reikalų koordinatorės nuomone, labai svarbu vienyti jaunimą, mažinti atskirtį ir imtis visų veiksmų, kad kiekvienas jaustųsi ypatingas. „Bendradarbiaujant su kitomis rajono biudžetinėmis įstaigomis laukia labai gražių ir naudingų veiklų“, – žadėjo D.Sinkevičiūtė.


Komentaras

Valerijus Makūnas / Asm. arch. nuotr. 

Valerijus Makūnas

Kauno rajono meras

Kauno rajonas yra viena jauniausių šalies savivaldybių, todėl džiaugiuosi, kad mūsų jaunimas nori būti matomas ir girdimas.

Kauno rajono jaunųjų lyderių asociacijos ir kitų organizacijų iniciatyva skatinti pilietiškumą ir ugdyti jaunus politikus yra sveikintinas dalykas. Juo labiau kad amžiaus cenzas kandidatuoti į Seimą neseniai buvo sumažintas nuo 25 iki 21 metų.

Esu įsitikinęs, kad kiekviena nauja karta yra geresnė, sumanesnė už ankstesnę, antraip visuomenėje nebūtų pažangos. Todėl nepritariu nuomonei, neva šiuolaikinis jaunimas yra neaktyvus ar mažiau pilietiškas.

Žinoma, yra ir iššūkių: reikia prisitaikyti prie rinkos reikalavimų, didėja informacijos srautai, jaunimą slegia įsigalintis grožio kultas, daugėja priklausomybių. Todėl jaunimui svarbu rasti aiškius gyvenimo orientyrus, išsiugdyti motyvaciją. Šiam tikslui gali pasitarnauti diskusijų klubai, savanoriavimas, nevyriausybinės organizacijos. Kauno rajone yra penkiolika jaunimo ir apie 40 su jaunimu dirbančių organizacijų. Daugelis jų veikia prie mokyklų: skautai, šauliai, ateitininkai, borutiečiai, mašiotukai, maironiečiai, jaunieji policijos rėmėjai.

Kauno rajone gyvena daug puikaus jaunimo. Pažiūrėkite, kiek turime šimtukininkų, olimpiadų nugalėtojų, sportininkų!

Mūsų kraštas išugdė garsių mokslininkų, politikų, sportininkų. Ypač džiugina tie jauni žmonės, kurie nebijo imtis asmeninės iniciatyvos, kuria savo verslą. Pavyzdys: du jauni vyrukai Dovydas Rekštys ir Mantas Gervetauskas įkūrė moderniausią Baltijos šalyse vandenlenčių parką „Vanduo Marse“. Laurynas Jokužis seka savo tėčio Vytauto Jokužio pėdomis ir sėkmingai vadovauja elektromobilius gaminančiai įmonei „Elinta Motors“. Tokių pavyzdžių – ne vienas. Sparčiai daugėja jaunųjų ūkininkų gretos.

Jaunimo interesai mūsų savivaldybėje yra prioritetiniai, todėl skiriame daug lėšų darželių plėtrai, mokykloms modernizuoti, statome stadionus, sporto aikštynus, tiesiame dviračių takus. Viso to jauniems žmonėms labai reikia.

Jaunimą pirmiausiai matau kultūringą, išsilavinusį, nes žinios įgauna vis didesnę reikšmę.

Ne mažiau svarbus ir kitas dalykas – padorumas, atsakomybė ne tik už savo likimą, bet ir už bendruomenę. Ir dar: kiekvienas neturėtume pamiršti savo šaknų, savo krašto, savo tėvų žemės.

Šių trijų dalykų mūsų jaunimui linkiu labiausiai.

GALERIJA

  • D. Sinkevičiūtė
  • V. Makūnas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gabrielius

Visas politinis talentas priklauso kurią vietą partijoje užima tavo tėveliai ar seneliai patikėkit manim žinau ką sakau )

SUSIJUSIOS NAUJIENOS