Atsakas į ministro kritiką: pats S. Kairys buvo labai artimai susijęs su „Kauno akcentų“ programa | KaunoDiena.lt

ATSAKAS Į MINISTRO KRITIKĄ: PATS S. KAIRYS BUVO LABAI ARTIMAI SUSIJĘS SU „KAUNO AKCENTŲ“ PROGRAMA

  • 78

Kaune iškilus taurą vaizduojančiai skulptūrai, kultūros ministras Simonas Kairys reiškia pasipiktinimą, jog minint Maskvos invazijos Ukrainoje metines pastatytas miesto simbolis yra „tarsi brolis dvynys“ Rusijos Krasnodaro miesto parke planuojamam projektui. Savivaldybės atstovai į šią kritiką pateikė atsaką.

Tuo metu Kauno savivaldybės atstovai atkerta, kad skulptūra suplanuota daugiau nei prieš metus ir yra originalus kūrinys, ji yra programos, kuria rūpinosi ir pats Kauno mero komandoje dirbęs S. Kairys, dalis.

„Kaunas sublizgėjo. Kai pasaulis mini metus nuo karo Ukrainoje pradžios, kai lietuviai vakar visą vakarą demonstravo solidarumą ir neįtikėtiną susitelkimą akcijoje RADAROM, mano mylimas Kaunas pasistatė taurą, tarsi brolį dvynį iš Krasnodaro (tiesa, ten projektas dar nerealizuotas). Būtent vasario 24-ąją. Simboliška“, – feisbuke šeštadienį rašė ministras.

„Jei tai tiesa, ką matau socialiniuose tinkluose, tai yra pats didžiausias absurdas, koks tik begali būti. Gyvenimas tarsi kitoje realybėje, be jokio konteksto, be jokios empatijos“, – pridūrė jis.

Tuo metu Kauno mero Visvaldo Matijošaičio atstovas Tomas Jarusevičius BNS tvirtino, kad skulptūrą sukūręs menininkas Tadas Vosylius paraišką kūriniui teikė dar prieš metus. Rusijos žiniasklaida apie planus statyti minimą panašią skulptūrą Krasnodare minėjo 2019 metais.

„Kas nori Kauną šiuo atveju kopijuoti ar atkartoti – čia jau jų reikalai, bet Kaunas tiesiog įgyvendino vieną iš akcentų, ir tokių akcentų yra dešimtys“, – pabrėžė jis.

T. Jarusevičius taip pat priminė, kad prieš ateidamas į ministeriją pats S. Kairys buvo V. Matijošaičio patarėju ir buvo „labai artimai susijęs“ su programą „Kauno akcentai“, skirta tokių projektų įgyvendinimui.

„Kultūros ministrui galiu tik mandagiai priminti, kad dar ne taip seniai dirbdamas Kauno miesto mero patarėju, jis pats labai artimai buvo susijęs su programa „Kauno akcentai“, kuri skirta įgyvendinti menininkų idėjas. Kaip tik viena tų idėjų ir yra būtent šis Kauno simbolis – Tauro skulptūra“, – BNS sakė jis.

Kas nori Kauną šiuo atveju kopijuoti ar atkartoti – čia jau jų reikalai, bet Kaunas tiesiog įgyvendino vieną iš akcentų, ir tokių akcentų yra dešimtys.

Kauno savivaldybė penktadienį skelbė, kad apie 8 metrų ilgio ir 7 metrų aukščio naujasis Kauno akcentas iškilo Muravos sankryžos prieigose, ties įvažiavimu į miestą.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis tvirtino, kad šis simbolis papildys jau penkerius metus prie Kauno pilies stovintį valstybės simbolį – Vytį, vaizduojanti karį ant žirgo.

„Atėjo laikas stipriau pristatyti ir Kauno simbolį – Taurą. Jis turi puikuotis ne vien herbe, bet ir mūsų miesto erdvėse. Kaunui jau 615 metų – jis tikrai vertas tokio solidaus ženklo“, – pranešime cituojamas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Ties Muravos sankryža pastatytas Tauras

Regimanto Zakšensko nuotr.

Nerūdijančio veidrodinio plieno skulptūrą su auksuotu kryžiumi sukūrė menininkas T. Vosylius.

Rašyti komentarą
Komentarai (78)

KONSERVAI , nemenkinkite savo darbo istorijos,juk

kažkada konservas KUPČINSKAS į s i a m ž i n o ,pastatęs " auksinę" IŠVIETĘ Kaune-- ir džiaukitės konservatoriai šiuo " kūriniu" , tai jūsų "vertybės", -- ir kauniečiai NĖ prie KO, jog KONSERVAI Kaune į s i a m ž i n o šitaip dirbdami -- tai KONSERVŲ to laikmečio i s t o r i n ė išprusimo išraiška ir nieko daugiau.

TAIP

Kad visi merai butu kaip gerbemas Matjosaitis,tai visoje lietuvoje butu tvarka ir tik reikia dziaugtis kad jus turite toki mera.

726

Cia nieko nepadarysi juk rinkimai ant nosies,tai reikia zmogu apderkti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS