Atskleidė, kaip atrodys Kauno Kalėdų eglė: ryškumą suteiks rekordinis kiekis lempučių | KaunoDiena.lt

ATSKLEIDĖ, KAIP ATRODYS KAUNO KALĖDŲ EGLĖ: RYŠKUMĄ SUTEIKS REKORDINIS KIEKIS LEMPUČIŲ

  • 65

Keturioliktus metus Kauno Kalėdų eglę kurianti menininkė Jolanta Šmidtienė demonstravo paveikslus, kurie ją įkvėpė sukurti žaliaskarę pagal Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą, pasakojama LNK reportaže.

„Štai „Žvaigždžių sonata“, forma ir spalva, tema. Yra ir žvaigždžių, kitų detalių, kurios inspiravo. Būtent iš paveikslo“, – aiškino Kauno eglės kūrėja J. Šmidtienė.

Paveikslo dalys virto auksu žėrinčiomis žvaigždėmis, kurių ant eglės bus per pusę tūkstančio.

„Būtent čia ir atsiranda tie motyvai, kuriuos aš atradau. Raštai, iš jų darėm trafaretus ir perkėlėm ant žvaigždžių plokštumėlių. Šviečiant tie raštai sudarys kažkokį įspūdį“, – dalijosi J. Šmidtienė.

Pagrindinės dekoracijos formuos specialų žvaigždyną, prie to ne vieną mėnesį pluša didelė komanda.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Darbas reikalauja kruopštumo, nes galima labai lengvai sugadinti visus kontūrus, užtrunka kartais ir kelias valandas paruošti vieną lapą“, – pasakojo darbuotoja Vaida Sokolovienė.

„Man turbūt viena iš gražiausių visų metų idėjų, įdomiausia. Norint ją iki galo suprasti, reikėtų pasižiūrėti „Angelų takais“ filmą“, – sakė darbuotoja Sandra Kavoliūtė-Žilionienė.

Pati eglė, kaip ir kasmet, natūrali.

Papildomi papuošimai

„Labai artima natūraliai eglei, nes bus ir su specialiais šakų karkasais. Kažkokių papildomų žaisliukų tikrai nebus, tik pati eglė. Galvojam nulieti kuo daugiau kompozicijos „Sonatos“ aukso lašeliais“, – atskleidė J. Šmidtienė.

Eglė bus itin ryški, o ryškumą suteiks rekordinis kiekis lempučių.

Šiemet švies, oi, kaip.

„Šiemet daugiausiai bus, kiek kada nors buvo sudėta ant Kauno eglutės, apie dvylika kilometrų girliandų. Plius papildomas apšvietimas, kiekviena iš tų žvaigždžių turi lemputę, dar blykstės su laidais. Šiemet švies, oi, kaip“, – tvirtino darbų vadovas Tomas Šmidtas.

Planuojama, kad brangstant elektrai taupios lemputės sąskaitų išauginti neturėtų.

„Kilovatais kalbant, tai nebus tikrai daug. Viskas yra LED tipo lemputės, suvartos ne daugiau nei pernai elektros energijos“, – ramino T. Šmidtas.

Ne tik eglė spindės žvaigždėmis, jomis bus puošiamas ir kalėdinis miestelis.

„Tai dekoracijos to paties žvaigždžių motyvo, tam, kad žmogus galėtų kažkaip įsirėminti, ar su žvaigžde ar kometa kompozicija. Tikrai bus dekoracijų aikštėje, žinoma, bus ir mugėje“, – užtikrino  J. Šmidtienė.

Miestas taupys

Tačiau Kauno spindesys išblanks vos išėjus iš centro.

„Papuošimų mieste daug atsisakyta. Kaunas šiais metais nespindės taip, kaip praėjusiais metais. Centrinė miesto dalis, Laisvės alėja, Vilniaus gatvė ir netoli miesto centrinės dalies esantys tiltai tikrai spindės Kalėdomis. Tačiau ta pati Kauno santaka nebus tokia ryški kaip praėjusiais metais, ji bus kukli. Spindės tik lemputės medžiuose“, – pripažino kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Dėl didelių elektros išteklių kainų mieste liks vos 30 proc. dekoracijų, lyginant su pernai. O dekoracijos, kurios bus, nešvies ištisą parą.

„Ta pati mūsų Laisvės alėja, kur mes įpratę, kad šviečia visą parą, šiais metais švies tik iki 24 val.“, – sakė A. Augonė.

Šiemet miesto dekoracijoms ir eglės puošybai Kaunas išleis tiek pat, kiek ir pernai, apie 160 tūkst. eurų. Kauno Kalėdų eglės įžiebimas įvyks lapkričio 25 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (65)

T0mas J.

"Keturioliktus metus Kauno Kalėdų eglę kurianti menininkė Jolanta Šmidtienė" - svarbu kad viskas skaidriai, švariai - jokios korupcijos!

Puiku

Tegu dabar energijos vagys virsunese nagus griauzia ir galvoja kaip cua taip gavosi.... elektra juk pabranginome, firmu prikuteme panasiu i LEO, o cia elektros netaupo, lempuciu sujungs daug DDD

manau

Siauteja su tom eglem. Galetu buti ir paprstesnes.i
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS