Augantis socialinių paslaugų poreikis užtikrinamas ir per pandemiją | KaunoDiena.lt

AUGANTIS SOCIALINIŲ PASLAUGŲ POREIKIS UŽTIKRINAMAS IR PER PANDEMIJĄ

Vasario 24 d. posėdžiavusi taryba patvirtino Kauno rajono savivaldybės 2022 m. socialinių paslaugų planą. Jo tikslas gerinti socialinių paslaugų kokybę ir prieinamumą, didinti jų kompleksiškumą ir veiksmingumą. Kokių pokyčių ir naujų paslaugų gali tikėtis pakaunės gyventojai? Į šį ir kitus „Kauno dienos“ klausimus atsakė Kauno rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Margarita Venslovienė.

– Ar tiesa, kad socialinių paslaugų poreikis Kauno rajone kasmet auga?

– Taip. Kauno rajono savivaldybė yra kaimiškoji, žinia apie gerą ir kokybišką paslaugą ar pagalbą sklinda greitai, todėl visi noriai kreipiasi dėl vienokių ar kitokių būtinų paslaugų sau ar savo šeimos nariui.

Be to, Kauno rajone kasmet daugėja gyventojų. Tai irgi lemia paslaugų poreikio didėjimą.

Didelė dalis gyventojų dėl darbo įsipareigojimų Lietuvoje ar užsienio valstybėse negali pasirūpinti savo sergančiais tėvais ar neįgaliais vaikais, todėl vis dažniau kreipiasi pagalbos į savivaldybę. Žmonės drąsiau kalba apie jiems reikalingą pagalbą, nenori likti vieni su savo bėdomis.

Pastebime, kad kinta ir Kauno rajono gyventojų poreikiai, todėl svarbu laiku atsižvelgti ir pritaikyti socialines paslaugas.

– Savivaldybė, demonstruodama socialinę atsakomybę, kasmet didina finansavimą socialinei sričiai. Kiek lėšų tam buvo skirta 2020, 2021-aisiais ir šiemet?

– 2020 m. socialinėms paslaugoms organizuoti ir teikti buvo panaudota 2,999 mln. eurų savivaldybės biudžeto lėšų, pernai – 3,238 mln. eurų, o šiemet planuojama panaudoti 3,695 mln. eurų.

Margarita Venslovienė. Kauno rajono savivaldybės nuotr.

– Kas lemia tokią tendenciją?

– Priežasčių yra kelios. Didėja besikreipiančių asmenų skaičius, daugiau gyventojų skiriamos socialinės paslaugos, didėja darbuotojų darbo užmokestis ir teikiamos paslaugos sąnaudos, todėl didėja ir finansavimas socialinei sričiai.

– Kokia ateities prognozė? Ar didėjančios socialinių paslaugų kainos ir socialinių paslaugų teikimo išlaidos netaps per didele našta savivaldybės biudžetui?

– Siekiame, kad Kauno rajono gyventojai gautų jiems reikalingą pagalbą. Savivaldybė vykdo savo prisiimtus įsipareigojimus, t.y. užtikrina, kad būtų teikiamos socialinės paslaugos gyventojams, ypač tiems, kuriems nustatyta sunki negalia, vaikams, likusiems be tėvų globos, neįgaliesiems. Socialinės paslaugos bus ir toliau teikiamos ir finansuojamos. Juolab kad didėjantys atlyginimai leidžia surinkti daugiau mokesčių į savivaldybės biudžetą.

– Įvairūs sektoriai susiduria su specialistų trūkumu. Ar teikdama socialines paslaugas savivaldybė taip pat tai jaučia?

– Įstaigos, teikiančios socialines paslaugas, taip pat susiduria su šia problema. Labai trūksta atestuotų socialinių darbuotojų, kurie rengia globėjus vaikams, netekusiems tėvų globos. Jaučiamas ir socialinių darbuotojų padėjėjų stygius.

Dėl šios priežasties gyventojams ne visada iš karto galime pradėti teikti paslaugas, susidaro eilė paslaugoms gauti, kol įdarbinami darbuotojai, turintys teisės aktais nustatytą išsilavinimą ir kvalifikaciją.

Spektras: Kauno rajone teikiamų paslaugų krepšelis – gausus ir įvairus. Kauno rajono savivaldybės nuotr.

– Kokių naujų paslaugų ketinama šiemet pasiūlyti pakaunės gyventojams?

– Šiais metais turime gerų galimybių teikti asmeninę pagalbą neįgaliesiems. Nors ši paslauga neįtraukta į Socialinių paslaugų katalogą, todėl neįtraukta ir į Kauno rajono 2022 m. socialinių paslaugų planą, bet ji yra labai svarbi ir reikalinga Kauno rajono neįgaliesiems. Asmeninės pagalbos paslauga gali būti suteikta visiems asmenims, kuriems nustatytas neįgalumo lygis arba 55 proc. ir mažesnis darbingumo lygis, arba specialiųjų poreikių lygis. Asmeninės pagalbos teikėjas suteikia pagalbą namuose ir viešoje aplinkoje, skatindamas savarankiškumą; individualią diskretišką pagalbą, susijusią su asmens higiena (padeda rengtis, maudytis ir kt.); lydi asmenį į sveikatos priežiūros, užimtumo ar kitas valstybės ar savivaldybės institucijas, įstaigas, organizacijas, darbą, laisvalaikio praleidimo vietas; organizuoja asmens maitinimą; suteikia individualią pagalbą asmeniui, adekvačiai reaguojant į aplinką, siekiant užmegzti ir palaikyti socialinius santykius su aplinka.

Užtikrinti darbuotojų ir paslaugų gavėjų saugumą tapo labai svarbia darbo dalimi.

– Kokių dar permainų numatoma?

– Kauno rajone veikia aštuoni vaikų dienos centrai. Šiais metais veiklą pradėjo vaikų dienos centrai Čekiškės ir Zapyškio seniūnijose. Kovą pradėsiantis veikti Linksmakalnio vaikų dienos centras bus devintas pakaunėje.

Šiais metais Užliedžiuose, Alšėnų ir Domeikavos seniūnijose planuojama pradėti statyti Grupinio gyvenimo namus, kuriuose galės apsigyventi 30 intelekto negalią turinčių asmenų. Prasidės Bendruomeninių vaikų globos namų Garliavoje statybos darbai.

Šiemet skirtas finansavimas SBĮ Čekiškės socialinės globos ir priežiūros namų vidaus remontui, šios įstaigos erdvės taps šiuolaikiškesnės ir malonesnės įstaigos gyventojams.

– Kokie Kauno rajono savivaldybei buvo praėjusieji metai, kalbant apie socialinę sritį?

– Metai buvo sudėtingi dėl užsitęsusios COVID-19 pandemijos, darbuotojų sergamumo ir trūkumo. Užtikrinti darbuotojų ir paslaugų gavėjų saugumą tapo labai svarbia darbo dalimi. Buvo stengiamasi užtikrinti būtiniausius poreikius, teko ieškoti kitokių paslaugų teikimo būdų, dirbti mažomis grupėmis, atsisakyti didelių tradicinių renginių, imtis mažų, bet svarbių socialinių iniciatyvų bendruomenėse.

Dėmesys: savivaldybės vadovai pastebi ir įvertina geriausius socialinius darbuotojus. Pernai, minint Socialinių darbuotojų dieną, už ilgametį profesionalų darbą su gyventojais Asta Janonienė, socialinio darbo organizatorė Garliavos seniūnijoje, apdovanota savivaldybės medaliu (pasižymėjimo ženklu). Kauno rajono savivaldybės nuotr.

– Su kokias dar iššūkiais teko susidurti?

– Pakilus kainoms ir nemažai daliai gyventojų netekus darbo, pagausėjo socialinių pašalpų ir kuro kompensacijų gavėjų, kartu išaugo seniūnijų socialinio darbo organizatorių ir išmokų specialistų darbo krūvis. Ne kartą skelbėme, kad perkame būstus Bendruomeniniams vaikų globos namams ir Grupinio gyvenimo namams įkurti. Šiaip ne taip pavyko nupirkti vieną namą, o kitus teks statyti pačiai savivaldybei. Sudėtinga buvo įsigyti žemės sklypų, atitinkančių šiems statiniams nustatytus reikalavimus.

– Kuo galima pasidžiaugti?

– 2021 m. balandį šeši Vaiko gerovės centro „Gynia“ globojami vaikai apsigyveno įkurtuose Bendruomeniniuose vaikų globos namuose Ringaudų seniūnijoje. Džiaugiamės socialinės srities darbuotojais, socialinių įstaigų vadovais, nevyriausybinėmis organizacijomis, kurie užtikrino, kad COVID-19 pandemijos laikotarpiu būtų teikiamos paslaugos, kurie priėmė ir susidorojo su visais jiems iškilusiais iššūkiais. Džiaugiamės, kad visiems socialinės srities darbuotojams darbo užmokestis kilo 10–15 proc.

– Kas socialinėje srityje Kauno rajone yra pavyzdinio lygio ir kur dar reikia pasitempti?

– Ilgalaikės (trumpalaikės) socialinės globos paslaugos institucijoje eilės nėra, tačiau dėl nuolat didėjančio paslaugų poreikio, žmogiškųjų išteklių trūkumo ir paslaugos specifiškumo sunku užtikrinti, kad dienos socialinės globos asmens namuose paslaugos būtų teikiamos laiku.

GALERIJA

  • Tradicijos: net ir sudėtingomis sąlygomis pagerbiami pakaunės gyventojai, sulaukę 100 metų jubiliejaus.
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS