Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia | KaunoDiena.lt

AUKSINIS TUALETAS TOLIAU BRANGSTA, BET VIS DAR VEIKIA

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno parkuose sovietmečiu pastatyti viešieji tualetai stovi apleisti ir užrakinti. Ką daryti turistams ar kauniečiams, jeigu prispaudė reikalas? Ne vienas priverstas bėgti į krūmus. Prie Kauno pilies žmonės traukia į auksinį konteinerį.

Žada liūdną pabaigą

Kad ir kaip būtų keista, auksiniu pramintas ir skandalais apipintas tualetas prie Kauno pilies – vienintelė šiuolaikiška viešoji tupykla miesto centre, tačiau ir jo dienos netrukus gali būti suskaičiuotos, nes metalinis konteineris sparčiai rūdija ir daugiau kaip 153 tūkst. eurų atsiėjęs 17 kv. m statinys darosi netinkamas naudoti.

Nors savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas tikina, kad artimiausiu metu jo dar neketinama nušluoti nuo žemės paviršiaus, regis, daugiau į jį investuoti jau nesiruošiama ir remontuoti surūdijusio konteinerio neketinama.

"Aišku, kad jo remontuoti neapsimoka, bet tikrai dar negaliu pasakyti dienos ir valandos, kada jį iš ten išvešime", – pareiškė G.Petrauskas.

Nesėkmės teismuose

2008 m. pastatytas, daugiau kaip 153 tūkst. eurų kainavęs ir auksiniu pramintas konteinerinis tualetas duris atvėrė tik 2012 m., kai teismas pripažino statinio teisėtumą. Naujuoju tualetu pavesta rūpintis savivaldybės kontroliuojamai bendrovei "Kauno švara". Skelbta, kad statiniui prižiūrėti kas mėnesį reikės daugiau kaip 1,4 tūkst. eurų. Žadėta, kad iš šios sumos bus kaupiamos lėšos ir tualeto remontui.

Vos pradėjus eksploatuoti tualetą, paaiškėjo, kad jam jau reikia remonto: vandalai išdaužė visus langus, apgadino apdailą, o metalo konteineris, kuriame įrengtas tualetas, pradėjo rūdyti vos pastatytas.

"Auksinio" tualeto istoriją ir įspūdingą pinigų sumą aptarinėjo ne tik kauniečiai – ją narplioti ėmėsi ir teisėsauga. Kaltinimai buvo pareikšti aštuoniems savivaldybės tarnautojams, vienam politikui ir trim tualetą stačiusiems bendrovės "TK sprendimai" darbuotojams. Kas kaltas, kad už prastos kokybės statinį atseikėta tokia įspūdinga suma iš mokesčių mokėtojų kišenės, išsiaiškinti nepavyko – teismai galiausiai išteisino visus kaltinamuosius.

Pinigų iššvaistymu pripažinta tik tai, kad išrašant fiktyvias sąskaitas faktūras ir klastojant darbų atlikimo aktus į statybas atlikusios bendrovės kasą pateko apie 30 tūkst. eurų.

Šiemet paaiškėjo, kad tualeto statybos brangsta toliau. Savivaldybė patvirtino jau sumokėjusi 66,3 tūkst. eurų negauto atlyginimo su tualeto statyba susijusiam Kauno savivaldybės tarnautojui Rimantui Rutavičiui dėl neteisėto atleidimo iš darbo, nes jis laimėjo teismą. Dar didesnės – 79,9 tūkst. eurų kompensacijos už atleidimą iš darbo savivaldybėje per teismą reikalauja ir kitas šios istorijos dalyvis Valius Knokneris, tačiau galutinio teismo sprendimo dar nėra. Jeigu teismas bus palankus ieškovui, savivaldybės išlaidos 153 tūkst. eurų kainavusiam tualetui išaugs kone antra tiek.

Senieji nyksta

Kad Kaune stinga šiuolaikiškų ir tvarkingų viešųjų tualetų, kalbama seniai. Švenčių ar masinių renginių metų gelbsti biotualetai, tačiau darbo dienomis ar savaitgalį reikia gerai pasukti galvą, kur mieste normaliomis sąlygomis atlikti gamtinius reikalus. Jeigu tualeto prireikė Senamiestyje ar Laisvės alėjoje, žmonės prašosi į kavinių tualetus, o parkuose tiesiog suka į krūmus.

2014 m. vasarą tuometė miesto valdžia buvo nusprendusi griauti arba parduoti senus viešuosius tualetus, kurie darko miesto viešųjų erdvių vaizdą, o ir žmonės juos aplenkia, užuot pasinaudoję pagal paskirtį.

Tada klausimą svarstę miesto politikai porą tokių statinių leido parduoti aukcione, o dar kelis nugriauti, tačiau per dvejus metus situacija tik nežymiai pasistūmėjo į priekį. Žalių palaikių būdelių, kurios tarnavo kaip viešieji tualetai, Ąžuolyne pagaliau nebeliko 2016 m. vasarį. Su žeme sulyginta ir sena, piktžaizde tapusi išvietė Panemunės šile, Gailutės gatvėje. Vietoj nugriautų tupyklų jokie nauji civilizacijos išradimai kol kas neiškilo.

Naujovių maža

Po žeme įrengtos tupyklos Trakų gatvėje, Senosiose Kauno kapinėse, miestiečių dažniau vadinamose Ramybės parku, taip pat turėjo nelikti, tačiau seniai pagal paskirtį nebenaudojama išvietė ir dabar dvokia iš tolo. Prieš porą metų būta kalbų, kad Trakų gatvėje įsikūrusi musulmonų bendruomenė pageidavo įsigyti šį statinį, tačiau tualetus eksploatuojančiai "Kauno švarai" sovietinę tupyklą nurodyta sulyginti su žeme.

Seniems tualetams ant Kauno marių kranto T.Masiulio gatvėje ir Draugystės parke, Taikos prospekte, ketinta ieškoti naujų šeimininkų. Matyt, tokį sprendimą paskatino už daugiau nei 0,52 mln. litų sėkmingai privatizuotas viešasis tualetas šalia Kauno klinikų. Tikėtasi, kad Kauno marių pakrantėje iškils kavinė ar kažkoks panašus statinys, kur bus ir tualetas, tačiau abi šios išvietės tebestovi apleistos, o žmonės nesidrovi gamtinius reikalus atlikti šalia jų.

Naujas viešasis tualetas prieš kelerius metus duris atvėrė atnaujintoje Čečėnijos aikštėje. Miesto centre kauniečiai ir miesto svečiai gali atlikti gamtinius reikalus viešuosiuose tualetuose prie M.Žilinsko dailės galerijos ir Rotušės aikštėje bei auksiniu vadinamame konteineriniame tualete prie Kauno pilies.

Miesto gyventojai ne kartą kreipėsi į redakciją piktindamiesi, kad neliko viešojo tualeto Muzikinio teatro sodelyje. Jis neveikia dėl to, kad savivaldybė kadaise nesusitarė su pastato savininku dėl tualeto eksploatacijos.

Tik vykdo nurodymus

"Vienus nugriovėme, kitus pardavėme, o tuos, kurie dar kažko verti, pasilikome", – paklaustas apie viešuosius tualetus Kaune, sakė juos prižiūrinčios bendrovės "Kauno švara" generalinis direktorius Dalius Tumynas.

Jis nenorėjo sutikti, kad seni, neveikiantys, šiukšlių apsupti tualetai yra neprižiūrimi. "Jeigu statinys užrakintas, jis prižiūrimas. Jeigu stogo nėra, gal tada jau ir nelabai", – svarstė D.Tumynas.

Jis pripažįsta, kad Ąžuolyne, kituose miesto parkuose, kur žmonės leidžia laiką, reikėtų viešųjų tualetų. "Miestas yra pasirinkęs kitą koncepciją – biotualetus, kuriuos daug lengviau ir pigiau prižiūrėti. Savivaldybė sprendžia, ką ir kaip prižiūrėti. Mes esame tik vykdytojai, sprendimų įgyvendintojai", – tikino "Kauno švaros" vadovas.

D.Tumyno teigimu, miesto paplūdimiuose biotualetai turėtų atsirasti, kai bus atidarytas oficialus paplūdimių sezonas ir žmonės ten eis degintis bei maudytis. "Kol gegutė neužkukavo, ant žolės sėsti dar negalima", – juokavo direktorius.

D.Tumyno teigimu, sovietmečiu statyti tualetai Senosiose kapinėse Trakų gatvėje, Draugystės parke, Taikos prospekte, ir prie Kauno marių, T.Masiulio gatvėje, bendrovei "Kauno švara" nepriklauso – jie esą jau privatizuoti.

Pasiteiravus, ar tualetas prie Kauno pilies visada veikia, D.Tumynas tikino, kad turi veikti, ir pastebėjo, kad viešoje erdvėje dažnai manipuliuojama vadinamojo auksinio tualeto tema, tačiau, jo nuomone, šioje miesto vietoje viešasis tualetas išties labai reikalingas.

"Aš būčiau parinkęs vienokį, kažkas parinko kitokį. Ką dabar daryti? Ten labai daug žmonių, daug turistų ir aš manau, kad miesto širdyje tualetas turėtų būti nemokamas", – pridūrė bendrovės vadovas.

Bėgti į krūmus nesiūlys

Kaip informavo savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, šiomis dienomis įvairiose Kauno vietose bus pastatyta penkiolika biotualetų.

"Du atsiras Senamiestyje prie amfiteatro, du – prie Lampėdžių šilo, keturis pastatysime prie Panemunės paplūdimių – prie Smetonos alėjos paplūdimio ir netoliese pėsčiųjų tilto. Biotualetai atsiras Ramybės parke, Draugystės parke, Ąžuolyno parke – vienas prie buvusių žalių būdelių, kitas – netoli S.Dariaus ir S.Girėno paminklo, taip pat Aleksoto apžvalgos aikštelėje. Du biotualetus numatėme T.Masiulio gatvėje prie neveikiančio viešojo tualeto", – vardijo A.Pakalniškis.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas tikina, kad kauniečiai ir miesto svečiai nebus palikti likimo valiai, jeigu savivaldybė nuspręs griauti "auksinį" tualetą prie Kauno pilies.

"Tokią galimybę svarstome, bet sprendimai dar nepriimti. Jei būtų griaunamas vadinamasis auksinis tualetas, prieš tai darydami sutvarkytume netoliese esantį miestui priklausantį viešąjį tualetą", – pažadėjo A.Pakalniškis.

GALERIJA

  • Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia
  • Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia
  • Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia
  • Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia
  • Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia
  • Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia
  • Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia
  • Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia
  • Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia
  • Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia
  • Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia
  • Auksinis tualetas toliau brangsta, bet vis dar veikia
Elijaus Kniežausko ir Justinos Butkutės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (36)

NA NA

reikėtu Matijošaičiui uždaryti konservų gaujos aksinį tualetą ,kuris matomai reikalingas gaujai , surinkti lėšas, rinkiminei kompanijai,,,,sėkmės užbaigti šūdą malt konservų gaujai ,,,,,

haaa

tegul, pagaliau krabas pasistato ta tualetą vičiunu miškely ir ten pasodina rabačiu mikaitį ir t.t - to tualeto statytojus, kurie dabar jo dešinej ir sprendžia matjošiaus imperijos Kaune kūrimo planus.

Senelė

Dabartinis meras 4 metus sėdėjo Savivaldybėje su savo bendraminčiais ir orą gadino. Reikėjo jau tuomet dirbti. Tuomet jo balso nesigirdėjo kai statė tą tualetą. Visi skundžiasi, kad yra chamas ir su nieku nesiskaito. Kas tokį atžagarį gali vardu vadinti ? Nebent jo suburta klounų komanda, kuri nieko nedirba tik merui galvomis linksi. Meras skundžiasi, kad blogi įstatymai, tegul teikia Vyriausybei pataisas. Matomai bijo Vyriausybei neįtikti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS