Autizmo asociacija sureagavo į įtariamo mergaitės pagrobėjo balso įrašą: perspėja tėvus | KaunoDiena.lt

AUTIZMO ASOCIACIJA SUREAGAVO Į ĮTARIAMO MERGAITĖS PAGROBĖJO BALSO ĮRAŠĄ: PERSPĖJA TĖVUS

  • 13

Po Lietuvą sukausčiusio įvykio, kuomet Kaune iš stotelės buvo pagrobta ir vėliau garažuose laikyta devynmetė, portalas kauno.diena.lt gavo garso įrašą. Jame esą užfiksuota, kaip mergaitės pagrobimu įtariamas Gediminas Filipavičius apsimeta autizmo gydytoju.

Sulaukia užklausų

Į šią informaciją sureagavo ir Lietuvos autizmo asociacija. Kaip teigė Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ pirmininkė Lina Sasnauskienė, po mergaitės pagrobimo atvejo Kaune, suaktyvėjo užklausos apie autizmą ir jo gydymą.

„Esame gavę žinutę iš „Facebook“ paskyros „Vaikas Elgesys Sprendimas“ (mes neturime informacijos, kieno tai paskyra) 2023 m. kovą su nuoroda į seną 2014 m. straipsnį apie vaiką, kuriam nustatytas elgesio ir emocijų sutrikimas ir komentaru, kad tai jo specializacija ir jį galima rekomenduoti. Užtikriname, kad ši paskyra, asmuo niekam nebuvo rekomenduota, siūlyta ar kažkaip kitaip viešinta asociacijos vardu“, – nurodė L. Sasnauskienė.

„Autizmo temos išnaudojimas šiame kontekste parodo jos jautrumą ir aktualumą. Mūsų tėvai, išgirdę vaiko diagnozę, ieško informacijos internete, terapijų, kas gali padėti būtent jų vaikui, gali imtis ir kraštutinių priemonių – nebūtinai pagrįstų mokslu. Ši situacija parodo, kaip svarbu būti budriems, teisingai atsirinkti į kieno rankas galima patikėti savo vaiką“, – dėstė Lietuvos autizmo asociacijos pirmininkė.

„Autizmo gydytojai“

Pasak L. Sasnauskienės, nors autizmas nėra liga, o sutrikimas, kuris išliks visą gyvenimą, atkakliai dirbant ir teikiant pagalbą moksliškai pagrįstais metodais, galima pasiekti tam tikrų rezultatų. Visgi, internete „autizmo gydytojais“ prisistatantys asmenys gali tėvus ir autizmo sutrikimus turinčius vaikus gerokai suklaidinti.

„Suabsoliutinti to negalime, nes autizmo sutrikimas būtent ir pavadintas spektru, kas parodo, kad nėra vienodų autistiškų asmenų ir vieno tinkamo pagalbos būdo. Klaidinančios tokios žinutės, kai pasiskelbiama „autizmo gydytoju“ gali ieškantiems pagalbos, tėvams suteikti netikrą viltį ir gali juos užkabinti tokia informacija, ypač vaiko diagnozės gavimo pradžioje, kai tėvai desperatiškai ieško pagalbos padėti autistiškam vaikui čia ir dabar.

Tėvai padarys viską dėl savo vaikų, kad tik jiems padėtų. Dažnai autistiškų vaikų tėvai yra nuolatiniame psichologiniame ir fiziniame pervargime, o tai lemia, kad kartais objektyviai įvertinti informaciją, ieškant pagalbos, gali būti sunku. Todėl norisi atkreipti dėmesį, kad atsirenkant informaciją internetu, jeigu atsiranda tokių „autizmo gydytojų“, reikia būti itin atsargiems, pagal galimybes patikrinti informaciją. Asociacija visada pasiruošusi pakonsultuoti ir nukreipti tėvus“, – kur geriau ieškoti patikimos informacijos, nurodė Lietuvos autizmo asociacijos pirmininkė.

„Asociacija tiki, kad suteikiama pagalba turi būti kvalifikuota ir pagrįsta moksliniais metodais. Tokius renginius, mokymus ir organizuojame, kurie yra pagrįsti, o lektoriai – patikimi“, – pridūrė L. Sasnauskienė.

Dėl paslaugų, susijusių su autizmu, sukurtas žemėlapis, kurį galima rasti adresu www.pagalbaautizmui.lt. Asociacija siekia, kad ten būtų suregistruotos visos legalios, tinkamos ir patvirtintos paslaugos, kurias galima gauti mūsų šalyje.

Pagrobėjo paveikslas

Kaip skelbė „Kauno diena“, devynmetės pagrobimu įtariamas G. Filipavičius internete buvo prisistatęs psichologu, kuris esą gydo autizmą. Taip pat jį aplinkiniai apibūdino kaip keisto būdo.

 

 

„Kauno dienos“ garso įrašas

Šį asmenį pažįstantys žmonės „Kauno dienai“ pasakojo, kad garažuose, kuriuose turėjo ir autoservisą, buvo įsirengęs gyvenamąsias patalpas. Pasakota, kad G. Filipavičius sau ir kitiems yra taisęs dantis.

Po policijos kratų vadinamuosiuose Šiaurės garažuose buvo rasti ir gyvūnai, kurių narvai apdėlioti laidais, kurių paskirtis – neaiški. Be to, G. Filipavičius pasižymėjo ir Karmėlavoje. Ten neteisėtai kirto medžius, norėjo įsirengti kelią, tad ne kartą konfliktavo su vietiniais, prieš juos važiavo su įvairia technika.

„Penktos kojos“ feisbuko ir Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kaip jau rašyta, devynmetė buvo pagrobta sekmadienį. Tris paras vyko intensyvios jos paieškos, į kurias įsitraukė ne tik policijos, Viešojo saugumo pareigūnai, bet ir visuomenė. Galiausiai trečiadienio naktį ji rasta Technikos gatvėje esančiam garaže. Po sėkmingos „Aro“ operacijos, įvykio vietoje iš karto buvo sulaikytas ir G. Filipavičius. Dabar jis suimtas trims mėnesiams.

Garažai Technikos g., kur buvo laikoma pagrobta mergaitė

Justinos Lasauskaitės, T. Biliūno/BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

atpažįstantiems balsą

šiaip, noriu pasakyti, kad yra programėlės, kur gali sumodeliuoti kokį pageidauji balsą, tik tiek.

Kaunas

Kiekviena mano mintis buvo tikėjimas . Jis išsigando ...Nieko nedarys.. Visi ieško , jis išsigąs ir ją paleis . Tikiuosi niekas niekada nepamirš , neatleis ir nepaleis . Akis už akį - dantis už dantį !!! Tikiuosi priims tokius įstatymus ir visi iškrypėliai bus matomi bei nuteisti !!! Lietuvoje labai greitai tokios bylos pasimiršta... Nepaleiskite..

Minedistanas

Peršoko pirktinio covido šou.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS