Kaune užfiksavo briedžiuką: kelti aliarmą ar palikti ramybėje? | KaunoDiena.lt

KAUNE UŽFIKSAVO BRIEDŽIUKĄ: KELTI ALIARMĄ AR PALIKTI RAMYBĖJE?

Miesto gatvėmis sliūkinantys laukiniai miško gyvūnai – retas vaizdelis, bet pasitaikantis. Ką daryti tokį pamačius? 

„Prie Prancūzų gatvės slampinėja jaunas briedžiukas“, – nusistebėjo portalo kauno.diena.lt skaitytojas ir pasidalijo keliomis nuotraukomis.

„Iš kur jis čia atsirado? Kaip elgtis?“ – pečiais gūžčiojo vyras.

Gyvūnų globėjų asociacijos prezidentas Vytautas Gustaitis portalui kauno.diena.lt sakė, kad briedžiai šioje vietoje – veikiau taisyklė nei išimtis.

„Kiekviename mieste yra briedžių takai. Jie tais savo takais ir keliauja. Kaune jų takas eina pro Aukštuosius, Žemuosius Šančius. Jie keliauja nuo Kauno marių automagistralės link ir šauna Kleboniškio miško link. Klaipėdoje briedžiai ateina nuo Kaliningrado pusės ir keliauja Melnragės link“, – aiškino V. Gustaitis. Jis pridūrė, kad kanopiniai gyvūnai dažniausiai keliauja naktį, bet jeigu nespėja pereiti savo maršruto, eina ir dieną.

„Būna, kad ir pasiklysta, užklysta į privačias namų valdas, kaip buvo paskutinį kartą Žemuosiuose Šančiuose“, – sakė žinovas. Tuomet vasaros pradžioje gyvūną teko laikinai užmigdyti, nuvežti atokiau miesto ir paleisti.

V. Gustaitis akcentavo, kad pamačius gyvūną, jeigu jis atrodo sveikas, nesužeistas, reikia nesikišti, nekreipti į jį dėmesio. „Kol nepateko į bėdą, pavyzdžiui, į uždarą teritoriją, iš kurios negali išeiti, reikia nesikišti, neiti prie jo, negąsdinti. Jis kaip atėjo taip ir išeis savo keliais“, – primygtinai patarė asociacijos vadovas.

Skambučių laukinių gyvūnų gelbėtojai sulaukia įvairiausių. Daugiausiai – dėl paukščių, po to dėl ežiukų ir dėl kanopinių gyvūnų. Jis atkreipė dėmesį, kad kai kurių žmonių susirūpinimas neturi pagrindo. Pavyzdžiui, ežiukas su daug blusų nėra ekstra atvejis, dėl kurio pagalbos reikėtų ieškoti vidurnaktį. Parazitų turi visi laukiniai gyvūnai.

Asociacijos atstovai pataria radus sveiką laukinio gyvūno jauniklį jokiais būdais jo neliesti. „Grįžę tėvai užuodę žmogaus kvapą gali nustoti rūpintis savo palikuoniu ir palikti jį likimo valioje. Jeigu nematote jauniklio tėvų aplinkui – tai visiškai normalu. Ne visi laukiniai gyvūnai gali apginti savo jauniklius, todėl jie paprasčiausiai pasislepia patys, o grėsmei praėjus sugrįžta pas savo jauniklius ir jais pasirūpina“, – teigė atstovai.

Kaune pagalbos dėl laukinių gyvūnų ir dėl kačių, šunų į asociaciją galima kreiptis telefonu  +37065570058.

GALERIJA

  • Kaune užfiksavo briedžiuką: kelti aliarmą ar palikti ramybėje?
  • Kaune užfiksavo briedžiuką: kelti aliarmą ar palikti ramybėje?
Skaitytojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tadas zurnalistui

Yra trecias variantas - nuimti ukrainos veliava prie kauno dienos pavadinimo.

Dainius

išeis tas briedžiukas savais keliais kaip ir atėjo.Tik nereikia kelti aliarmo

Anonimas

palikit briedi ramybėje geriau sena ožy kur visa Lietuva myli perkelkit i rusija

SUSIJUSIOS NAUJIENOS