Sustabdytas projektas: „Britanika“ ir toliau liks merdėti? | KaunoDiena.lt

SUSTABDYTAS PROJEKTAS: „BRITANIKA“ IR TOLIAU LIKS MERDĖTI?

Šiandien sprendėsi vieno Kauno monstrų likimas. Panašu, kad „Britanika“ ir toliau liks merdėti, nes Kauno miesto savivaldybė statyboms šioje vietoje numatytam projektui uždegė raudoną šviesą, nors prieš mėnesį buvo įžiebusi žalią.

Prakalbo apie konkurencinius karus

Miesto taryba nusprendė atšaukti pačios suteiktą leidimą, kuris garantuotų, kad nebaigto statyti „Britanikos“ griozdo vietoje jau gali prasidėti darbai.

Balsavimo metu 20 tarybos narių pasisakė už projekto stabdymą, keturi susilaikė, o septyni balsavo prieš tokį sprendimą. 

Savivaldybės leidimas buvo reikalingas, nes projektas parengtas nepalikus reikiamų atstumų iki sklypo ribos, nors naujasis pastatas atsiras lygiai toje pačioje vietoje, kurioje šiuo metu yra „Britanika“.

Savivaldybė bandė švelninti situaciją, kad tai ne projekto stabdymas, o tik laikina pauzė, nors sprendimo projekte tai neatsispindėjo. Statytojai buvo guodžiami, kad tai dar ne galutinis „Ne“, kad savivaldybės administracija įpareigota išsiaiškinti visą situaciją ir po to galimas ir teigiamas sprendimas.

Miesto tarybos opozicija nevyniojo žodžių į vatą. „Kiek bendruomenių yra reiškusios savo nepasitenkinimą, protestus? Dėl jų nė vienas projektas nebuvo sustabdytas, o dabar niekas net nesiskundžia, tik gautas raštas dėl informacijos“, – replikavo tarybos narė Edita Gudišauskienė.

„Stabdote investicijas Kaune, tai didelis nuostolis savivaldybei, diversija prieš miestą“, – komentavo kiti opozicijos nariai. Jono Koryznos nuomone, Kaune tvarkomi tik tie vaiduokliai, kuriuos tvarkyti kai kam apsimoka, turėdamas omenyje, kad taryba įvelta į konkurencinius karus.  

Kauno miesto tarybos posėdis (2019 m. rugsėjis)

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Prašė pati savivaldybė

„Leidimo atšaukimas reiškia vienintelį dalyką. Sustabdomas projektas, sustabdomos 30 mln. eurų investicijos, 100 naujų darbo vietų kūrimas, nieko nebegalime daryti, užtraukiamas rankinis stabdis, toliau viskas merdės“, – sprendimo išvakarėse portalui kauno.diena.lt sakė naujojo pastato statybomis besirūpinančios bendrovės vadovas Rolandas Balčikonis.

Jis skaičiavo, kad į projektą jau yra investuota apie 4 mln. Eurų. Pasirašyta sutartis su tarptautiniu viešbučių tinklu, be savivaldybės leidimo susitarimo bus neįmanoma įgyvendinti.

Bus griaunamas „Britanikos“ viešbutis

Vilmanto Raupelio nuotr.

Savivaldybės sprendimo projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad gautas vieno iš „Britanikos“ kaimynų raštas dėl numatomų statybų, o taip pat užsimenama, kad naujojo pastato projekto vadovas paprašė nutraukti projektinių pasiūlymų viešinimo procedūras, projektinių pasiūlymų viešinimą savivaldybės tinklapyje.

R.Balčikonis teigė, kad tai padaryta, nes savivaldybė paprašė patikslinti inžinerinę dalį. Projekto koncepcija išliko tokia pati, viešinimas bus atnaujintas.  Kaimynų gautas, anot vadovo, raštas nėra skundas, o tiesiog informacijos užklausa, tad jis teigė nesuprantąs, dėl kokių oficialių priežasčių savivaldybė apsigalvojo.

Mano, kad paskubėjo

Sustabdomas projektas, sustabdomos 30 mln. eurų investicijos, 100 naujų darbo vietų kūrimas, nieko nebegalime daryti, užtraukiamas rankinis stabdis, toliau viskas merdės.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas aiškino, kad savivaldybė, sutikdama su projektu, šiek tiek paskubėjo ir prakalbo apie sulauktus „pagrįstus klausimus ir skundus iš kaimynystėje gyvenančių kauniečių ir ten veikiančių verslų“.

Projekto architektas Gintautas Natkevičius teigė, kad naujasis pastatas suprojektuotas toje pačioje vietoje kaip ir „Britanika“, kurią planuojama griauti, tačiau jis bus dešimčia metrų žemesnis nei vaiduoklis, todėl nedarkys centrinės miesto dalies vaizdo. Naujojo pastato neplanuojama traukti arčiau ribos, o tiesiog palikti senojo pastato vietoje.

„Jeigu būtų statomas tik viešbutis, galėtumėme atsitraukti nuo sklypo ribos tiek, kiek reikia, bet tada negalėtumėme padaryti konkurencingos konferencijų salės“, – motyvavo G.Natkevičius, kodėl reikėjo miesto tarybos pritarimo norint įgyvendinti naujo objekto statybas.

Kaunas, anot architektų, daug išloštų, turėdamas tokį konferencijų kompleksą. Viešbučių trūkumas mieste taip pat labai jaučiamas. Po pastatu planuojama įrengti maždaug 200 vietų požeminį automobilių parkingą.

Trūkstamas atstumas yra iš Kęstučio g. pusės. Kaimyninis sklypas iš A. Mickevičiaus g. pusės dėl to visiškai nenukenčia.

Naują viešbutį Kauno Naujamiestyje planuoja statyti bendrovės „Permira Invest“ valdoma įmonė „K26“.

Viešbutis „Britanika“ pradėtas statyti 1986 metais, tačiau po ketverių metų statyba sustabdyta. Statinys vis keitė šeimininkus, tačiau merdi iki šiol.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

m

Sveikinam šita taip sunkiai priimta sprendimą. Griovimams projektų nereikia.

zita

Versti ta baidykle Neprisikopusteliaujantiems,kokie cia dar konkurentu interesai kai kalba vyksta apie miesto veida.

zigmas

Nera otkato,nebus ir projekto.Argi Krabui rupi,ta piktzaizde,bjaurojanti miesto centra?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS