Buvusiam Vokietijos prezidentui J. Gauckui bus suteiktas VDU Garbės daktaro vardas | KaunoDiena.lt

BUVUSIAM VOKIETIJOS PREZIDENTUI J. GAUCKUI BUS SUTEIKTAS VDU GARBĖS DAKTARO VARDAS

  • 1

Buvusiam Vokietijos prezidentui Joachimui Gauckui (Joachimui Gaukui) trečiadienį bus suteiktas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Garbės daktaro vardas.

Kaip pranešė universitetas, VDU Garbės daktaro vardas Joachimui Gauckui suteiktas už nuopelnus tarptautinio bendradarbiavimo, taikos palaikymo ir demokratijos stiprinimo srityse bei reikšmingą indėlį puoselėjant laisvės, teisingumo, solidarumo vertybes.

VDU A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro vadovas, profesorius Robertas van Vorenas sako, kad J. Gauckas yra „vienas iš paskutiniųjų mohikanų, iškiliausių Rytų Europos moralinių figūrų“, kurios besibaigiant komunistiniam laikmečiui ženkliai prisidėjo prie laisvės ir demokratijos plėtros šiame regione.

„Kaip ir Andrejus Sacharovas bei Vaclovas Havelas, jis išliko aukščiau politikos, kaip tautos atstovas. Jis Rytų Vokietijoje ne tik dirbo pastoriumi, bet ir buvo disidentas, vienas iš demokratinės opozicijos įkūrėjų, o vėliau tapo ir visos Vokietijos prezidentu“, – tvirtino R. van Vorenas.

Pasak universiteto, po ceremonijos svečias surengs diskusiją su studentais, kurioje aptars, kaip „Rusijoje neįvykus desovietizacijai įsitvirtino neostalinistinis Vladimiro Putino režimas“.

1967 metais J. Gauckas buvo įšventintas į evangelikų liuteronų kunigus. Dėl to, ir dėl neslepiamų antikomunistinių pažiūrų, jį nuolat stebėjo Rytų Vokietijos slaptoji policija (Stasi).

1989-aisiais J. Gauckas dalyvavo antikomunistiniuose protestuose Rytų Vokietijoje ir įkūrė opozicinį judėjimą „New Forum“, kuris prisidėjo prie Vokietijos vieningosios socialistų partijos žlugimo.

Nuo 1990-ųjų jis dešimtmetį dirbo Stasi įrašų agentūros federaliniu komisaru. Ši institucija padėjo atskleisti buvusios komunistinės Rytų Vokietijos slaptosios policijos nusikaltimus.

2012-aisiais J. Gauckas laimėjo Vokietijos prezidento rinkimus ir buvo pareigose iki kadencijos pabaigos 2017-aisiais.

R. van Voreno teigimu, J. Gaucką ir VDU sieja bendros vertybės, siekiai ir veikla demokratijos, laisvės vardan.

Pasak profesoriaus, buvęs Vokietijos prezidentas tam tikra prasme buvo ir savo gimtosios šalies susivienijimo simbolis, iš kurio šiandien įkvėpimo gali semtis ukrainiečiai.

„Pasibaigus karui, Ukraina turės didžiulį uždavinį – susigrąžinti okupuotas teritorijas, paversti jas ukrainietiškomis. Tam tikriausiai prireiks ne vienos kartos. Manau, J. Gaucko vaidmuo suvienijant Vokietiją yra labai svarbus pavyzdys“, – teigia R. van Vorenas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Su savo askalavimu tegul vyksta ko greičiau į savo VOKIETIJĄ , NES MES TURIM TUR BŪT SAVO GALVAS PERKRAUTAS NEAPYKANTA NUO SAVŲ ASKALAVIMO ir tt

SUSIJUSIOS NAUJIENOS