Chuliganą sulaikiusius kauniečius pribloškė pareigūnų reakcija: mums padėti nelabai norėjo | KaunoDiena.lt

CHULIGANĄ SULAIKIUSIUS KAUNIEČIUS PRIBLOŠKĖ PAREIGŪNŲ REAKCIJA: MUMS PADĖTI NELABAI NORĖJO

Kauniečiai, matę, kaip keli jauni vyrai erzino, kaip manoma, protinę negalią turintį vyrą ir išdaužė jo langą, vieną jų sulaikė. Viskas vyko prie Probacijos tarnybos, tačiau jos pareigūnų reakcija nustebino.

Tyčiojosi iš žmogaus

Prieš kelias dienas Kęstučio gatvėje praeiviai pastebėjo kelis jaunus vyrus, kurie tyčiojosi iš vietos gyventojo, apgadino jo turtą.

Įvykį matę kauniečiai "Kauno dienai" pasakojo, kad veiksmas Kęstučio gatvėje vyko praėjusią savaitę, antradienį, apie pietus, netoli Probacijos tarnybos. Jie matė, kaip keturi jaunuoliai erzino ir provokavo vyrą, kuris, kaip manoma, turi protinę negalią.

Vyras buvo Kęstučio gatvės pastato pirmajame aukšte, vaikinai jį vadino įvairiais žodžiais, filmavo telefonais, mėtė kaštonus į langą. Vienu momentu stiklas dužo. Vyras išėjo į lauką, tada erzintojai ėmėsi ir fizinių veiksmų: pradėjo jį stumdyti, trenkė į galvą.

Jaunuoliai vyrą visaip vadino, erzino, kad jų nepagaus, ir, juokdamiesi iš to žmogaus, pradėjo bėgti į skirtingas puses.

"Aš po pietų ėjau nuo Laisvės alėjos pusės ir mačiau, kad kažkas vyksta ties Kęstučio ir A.Mickevičiaus gatvės sankryža. Du jaunuoliai telefonais kažką filmavo, iš pradžių nė nesupratau, kas vyksta. Tada pamačiau, kad kiti du tam vyrui trenkė į galvą. Jis buvo basas. Jaunuoliai vyrą visaip vadino, erzino, kad jų nepagaus, ir, juokdamiesi iš to žmogaus, pradėjo bėgti į skirtingas puses", – kalbėjo įvykį matęs kaunietis Šarūnas.

Vieną pavyko sulaikyti

Kalbintas kaunietis pasakojo, kad jis vyrus sudrausmino sakydamas, jog taip elgtis nevalia. Tačiau Šarūnas suprato, kad vienas šioje situacijoje nesusitvarkys. Į pagalbą greitai atėjo kitas praeivis, kurį laiką iš šalies stebėjęs veiksmą Kęstučio gatvėje.

"Vienas jaunuolis pradėjo ant manęs rėkti, kad mane nupurkš, nušaus. Pradėjo man grasinti, kad nesikiščiau, perbėgo kelią ir nubėgo tolyn. Jo nesivijau – aš juk ne policininkas, be to, nežinojau, ar jis kokio peilio neturi. Tiesiog buvo nesaugu. Tačiau su kitu vyru pavyko sulaikyti vieną asmenį iš keturių, kurie tyčiojosi iš to žmogaus", – pasakojo kaunietis.

Žala: keturi jaunuoliai išdaužė vyro langus. "Kauno dienos" skaitytojų nuotr.

Nenoras padėti

Viskas vyko netoli Probacijos tarnybos, todėl niekšiškai besielgusį vyrą sulaikę kauniečiai vylėsi, kad būtent šie pareigūnai padės pirmi ir pasirūpins, kad jis sulauktų teisingo atpildo. Tačiau praeivių pilietiškumo Probacijos tarnyba neįvertino.

"Sulaikytasis gražiuoju nėjo, spardėsi, bandė ištrūkti. Tas žmogus, kuris padėjo sulaikyti, sakė, kad Probacijos tarnybos pareigūnai greičiau padės, nei atvažiuos policija. Be to, kadangi Probacijos tarnyba buvo visai šalia, nutarėme, kad taip bus ir patogiau, ir greičiau", – apie tai, kodėl sulaikytą jaunuolį jie vedė ne į policijos komisariatą, o į Probacijos tarnybą, pasakojo kaunietis.

Mums padėti dėl sulaikyto vyro nelabai kas norėjo.

Dėl pandemijos Probacijos tarnybos durys buvo užvertos, tad vyrai paskambino ant durų nurodytu telefono numeriu. Atsiliepusi moteris pareiškė, kad jie tokiais reikalais neužsiima, ir nurodė vaikiną tempti iki policijos komisariato, kuris yra toliau Kęstučio gatvėje. Jaunuolį padėjęs sulaikyti praeivis prisistatė, kad pats yra buvęs pareigūnas. Jis su Probacijos tarnybos atstovais dar kažką pakalbėjo, priminė, kad pareigūnai turi dirbti savo darbą ir padėti. Tada esą tarnybos atstovai išėjo į lauką, iškvietė policijos ekipažą.

"Laukėme gerą pusvalandį, gal ir ilgiau, kol galiausiai pareigūnai vyrą iš mūsų perėmė. Atrodė, kad Probacijos tarnyba visai nenori padėti, kad mums dar ir priekaištauja – atseit, ko mes norime iš jų, nes čia ne jų reikalas. Aš suprantu, kad tai ne toks įvykis, kai buvo nužudytas žmogus, bet ir tyčiotis negalima, tad norėjome padėti. Tik mums padėti dėl sulaikyto vyro nelabai kas norėjo. Į viską taip atsainiai žiūrėjo. Mes net nežinome, ar tam žmogui, iš kurio tyčiojosi, stumdė, buvo suteikta kokia nors pagalba", – nusivylęs pareigūnų darbu, sakė vyrą sulaikęs kaunietis.

Įdomi detalė, kad pilietiškiems kauniečiams buvo prasitarta, jog sulaikytasis buvo ką tik išėjęs iš tos pačios Probacijos tarnybos, tad su teisėsauga reikalų jis tikrai turi.

"Mus pasakė, kad tas jaunuolis kaip tik tą dieną buvo paleistas iš Probacijos tarnybos ir jo draugai laukė. Toli jie nenuėjo, kaštonais išdaužė lango stiklą, pradėjo tyčiotis iš kitų", – kalbėjo Šarūnas.

Pareigūnų pozicija

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovai "Kauno dienai" nurodė, kad dėl šio įvykio iš nukentėjusio asmens policijos pareigūnai pranešimo sulaukė 11.46 val., įvykio vietoje pareigūnai buvo po 16 minučių.

"Probacijos tarnybos pareigūnai įvykio vietoje buvo sulaikę vieną iš trijų asmenų – 2003 m. gimusį jaunuolį, tačiau nukentėjęs asmuo niekam pretenzijų neturėjo ir pareiškimą rašyti atsisakė", – pažymėjo Kauno policija.

Lietuvos probacijos tarnybos Kauno regiono skyriaus viršininko pavaduotojas Giedrius Ramanauskas dienraščiui taip pat pateikė šio įvykio versiją ir įvertino tarnybos pareigūnų veiksmus.

"Lietuvos probacijos tarnybos pareigūnai į pilietiškų asmenų skambutį reagavo operatyviai ir be jokio paraginimo, incidentą fiksavo turimu vaizdo registratoriumi – pasitiko įvykio liudininkus, įvertino situaciją, iškvietė policijos pareigūnus, įsitikino, ar nukentėjusiajam reikalinga medikų pagalba. Galimai nusižengimą padariusį asmenį ir įvykio liudininkus pakvietė į tarnybines patalpas, kol atvyks policijos pareigūnai, o jiems atvykus pateikė reikalingą informaciją įvykiui fiksuoti. Atkreipiame jūsų dėmesį, kad Probacijos tarnybos pareigūnai neturi teisės asmens sulaikyti ar kitaip apriboti jo laisvės, minėtas incidentas vyko ne Probacijos tarnybos patalpose ir apie įvykį sužinota tik tada, kai buvo sulaukta telefono skambučio, todėl šiuo atveju mūsų įstaigos pareigūnai, neviršydami savo įgaliojimų, padarė viską, kad būtų užtikrintas tinkamas nusižengimo aplinkybių išaiškinimas", – komentavo G.Ramanauskas.

Norėtume padėkoti pilietiškiems žmonėms už neabejingumą ir siekį išsiaiškinti tiesą.

Jis patvirtino, kad sulaikytas jaunuolis Lietuvos probacijos tarnybai yra žinomas, tačiau, vadovaujantis Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, daugiau informacijos apie jį suteikti negalima.

"Vykdydama probuojamųjų ar nuteistųjų priežiūrą Lietuvos probacijos tarnyba vadovaujasi Lietuvos Respublikos baudžiamuoju ir Bausmių vykdymo kodeksais, Lietuvos Respublikos probacijos įstatymu ir kitais teisės aktais. Jeigu yra nustatoma, kad prižiūrimas asmuo pažeidė ar vengia vykdyti jam paskirtas sąlygas, daro administracinius nusižengimus ar kitus teisės pažeidimus, asmens priežiūros intensyvumas gali būti didinamas", – apie tai, kad gali būti peržiūrėtos sulaikyto vyro kardomosios priemonės, nurodė pašnekovas.

"Taip pat norėtume padėkoti pilietiškiems žmonėms už neabejingumą ir siekį išsiaiškinti tiesą. Esame visada pasirengę bendradarbiauti", – pridūrė G.Ramanauskas.

Lieka neaišku, ar pareigūnai nagrinėjo atvejį dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Kadangi užpultas vyras galimai turi protinę negalią, galėjo nesuprasti, kad reikia rašyti pareiškimą policijai. Taip pat pareigūnai nekalbėjo ir apie padarytos žalos atlyginimą, tad tikėtina, kad užpulto vyro interesai nebus apginti.

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Kaip visuomet, policija pateikia sau naudinga informacija.pirma tai asmenį sulaikė pilietiški praeiviai, bet pasak policijos atstovų neva sulaikė probacijos pareigūnai, antra policija atvyko tikrai ne po 16 min.Koks tikslas pastoviai klaidinti visuomenę, nuslepiant policijos veiklos prastą darbą?

Anonimas

Policininoa jei izeisi pavadines koki zodziu tai greit byla iskels o kai chuliganeliai siaucia tai nebeidomu

kriukis

bet uztat kaip jie uoliai gaudo sportuojancius miske be kaukiu, arba moterytes metancias nuorukas pro langa...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS