Chuliganai su vandens motociklais Nemune: aptaškyti praeiviai ir institucijų dėmesys (vaizdo įrašas) | KaunoDiena.lt

CHULIGANAI SU VANDENS MOTOCIKLAIS NEMUNE: APTAŠKYTI PRAEIVIAI IR INSTITUCIJŲ DĖMESYS (VAIZDO ĮRAŠAS)

Praeiviai užfiksavo, kaip Nemune, netoli „Žalgirio“ arenos bei Vytauto Didžiojo tilto keli vandens motociklai specialiai manevruoja arti pakrante einančių žmonių. Kauniečiai įsitikinę, kad taip elgiasi nesubrendę chuliganai.

Vandens purslai

Kaunietis Jonas nufilmavo tris Nemune plaukiojančius ir įvairius manevrus atliekančius vandens motociklininkus. Pasak vyro, upės vanduo buvo specialiai taškomas ant Nemuno krantine einančių žmonių.

„Buvo tikrai negražu. Jie taip plaukiojo ir tos Nemuno mažesnėje vagoje ties arena, ir arčiau Vytauto Didžiojo tilto. Aptaškė visą taką. Manau, kad tai tikrai chuliganizmas. Be to, jie ne po vieną ten taip taškėsi, o grupėje, vadinasi, organizuotai. Keistai tokie veiksmai atrodo, kai dar net nėra laivybos sezonas prasidėjęs“, – kalbėjo Jonas.

Vaizdo įraše matyti, kaip trys vandens motociklai kelia Nemune bangas, įvairiai manevruoja, dalis purslų teko ir ant krantinės.

 

 

„Dabar juk ir žuvų nerštas prasidėjęs, nežinau, ar tokie veiksmai nebaido žuvų“, – svarstė Jonas.

Tikslins situaciją

Dėl galimo chuliganiško elgesio vandenyje portalas kauno.diena.lt klausimus uždavė policijai, Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui bei Lietuvos transporto saugos administracijai (LTSA).

Policijos atstovės tik nurodė, jog skundų nėra gauta. Miestas tokioje vietoje nelabai gali imtis kokių nors veiksmų, nes pagal teisės aktus, galimus pažeidimus vandenyje miesto specialistai gali prižiūrėti tik ribotoje teritorijoje.

Keistai tokie veiksmai atrodo, kai dar net nėra laivybos sezonas prasidėjęs.

„Viešosios tvarkos skyrius, vadovaujantis Kauno miesto savivaldybės tarybos patvirtintomis „Saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisyklių“ reikalavimais, kontroliuoja žmonių elgesį vandens telkinių vandenyje, paplūdimyje ir ant vandens telkinių ledo tik Kauno miesto paplūdimiuose.

Užfiksavus šių taisyklių reikalavimų pažeidimus, taikoma administracinė atsakomybė. Tokiu atveju numatytos baudos asmenims nuo 16 iki 60 eurų“, – apie miesto kontrolės vandenyje ribas komentavo savivaldybės atstovai.

LTSA nurodė, kad dėl vandens motociklų kartais kyla klausimų, dažniausias jų – ar tai piktybinis elgesys, ar tiesiog tam tikras pramogavimas. Pasak šios institucijos specialistų, pats vandens motociklas plaukdamas sukelia didelį bangavimą, nes taip jis sukonstruotas. Vasarą jūroje galima matyti, kaip motociklai visaip manevruoja, bet kadangi tai toli nuo kranto, kitiems žmonėms netrukdo ir nekelia pavojaus.

„Žmonėms, plaukiantiems vandens motociklu, būtina laikytis taip pat saugumo reikalavimų: neprasti budrumo, laikytis atstumo, gerbti šalia esančius, stebėti šalia plaukiojančius laivus, nekelti jiems rizikos ir pan.

Upėje vandens motociklo bangavimas kitiems, įskaitant ir laivus, jau gali kelti tam tikrų nepatogumų, ar net turėti pasekmių. Paprastai tokiose vietose gali būti įrengti ženklai, draudžiantys kelti bangas, ar apskritai draudžiantys plaukti vandens motociklais. Nemunas yra pažymėtas kaip valstybinės reikšmės kelias, kurio valdytojas yra Vidaus vandens kelių direkcija (VVKD), kuri galėtų vertinti, ar reikalinga tam tikruose ruožuose tokius ženklus pastatyti. Atkarpa, kurioje nufilmuoti žmonės plaukioja, patenką į vidaus vandenų kelią“, – komentavo LTSA Komunikacijos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja Eglė Kučinskaitė.

Visgi, LTSA pareigūnai planuoja apsilankyti šioje pakrantėje ir įvertinti situaciją savo akimis, tuomet būtų galima kalbėti detaliau ir tiksliau.

„Įvertinti, ar tai tyčinis veiksmas siekiant blogų paskatų iš video gana sunku. Matosi, kad keičiama plaukimo kryptis, o tai dar labiau sukelia bangavimą. Tačiau kryptį keisti vandenyje yra normalu.

Skaitytojo nuotr.

Jeigu būtų siekiama specialiai aptaškyti praeivius, tuomet tai jau būtų chuliganiškas plaukiojimas. Administracinių nusižengimų kodekse yra straipsnis yra už plaukiojimą nesilaikant taisyklių, ir sukeliant avarines situacijas. Tačiau ar Administracinių nusižengimų kodekso straipsniai gali būti taikomi, reiktų spręsti atlikus patikrinimą vietoje“, – portalui kauno.diena.lt komentavo LTSA.

Jeigu būtų siekiama specialiai aptaškyti praeivius, tuomet tai jau būtų chuliganiškas plaukiojimas.

Plaukioti nedraudžiama

VVKD atstovai aiškino, kad vandens motociklams tam tikri apribojimai taikomi Kauno marių baseine, netoli hidroelektrinės, tačiau Nemune ties arena jie plaukioti gali, nes upė priskiriama vidaus vandenims, o čia motociklams apribojimai netaikomi.

„Plaukioti vandens motociklais draudimai netaikomi, kai plaukiojama vidaus vandens keliuose. Tačiau vandens keliuose vairuotojai-laivavedžiai turi laikytis EU laivybos taisyklių, turėti pramoginio laivavedžio pažymėjimą. VVKD chuliganiško elgesio vandens keliuose absoliučiai netoleruoja, bet kontrolę vykdo LTSA“, – nurodė VVKD Personalo ir komunikacijos direktorė Justina Juozaponė.

Aplinkos apsaugos departamento atstovai pažymėjo, jog minimoje Nemuno vietoje eina vidaus vandens kelias, todėl Aplinkosaugos sąlygos netaikomos ir plaukioti apribojimų nėra.

GALERIJA

  • Chuliganai su vandens motociklais Nemune: aptaškyti praeiviai ir institucijų dėmesys <span style=color:red;>(vaizdo įrašas)</span>
  • Chuliganai su vandens motociklais Nemune: aptaškyti praeiviai ir institucijų dėmesys <span style=color:red;>(vaizdo įrašas)</span>
Skaitytojo nuotr.
Gairės: vandens motociklai, chuliganizmas, vandens motociklas Nemune, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (30)

cirkas

Kreipėsi į policiją? Policija atsako, jog skundų nėra gauta...Ar tiesa, kad policija saugo vien seksualinių mažumų eitynes?

:<

LTSA pareigūnai planuoja apsilankyti šioje pakrantėje ir įvertinti situaciją savo akimis, tuomet būtų galima kalbėti detaliau ir tiksliau. Jooo...... Pats laikas daug pamatysit.

Nemunas

Tai tikrai tyčiniai veiksmai. Teko plaukti laivu Nemune Kaune, tai jie priplaukia būriu 6-se ir tyčia aptaško keleivius stovinčius atvirame denyje. Be to kelia grėsmę laivo plaukimo saugumui, tyčia priplaukę arti kelia bangas ir plaukioja skersai kelio prieš pat plaukiantį laivą. Nesilaiko jokių taisyklių. Kapitonai kreipėsi į policiją.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS