Dabar geriausias laikas gydyti venas ir kapiliarus! | KaunoDiena.lt

DABAR GERIAUSIAS LAIKAS GYDYTI VENAS IR KAPILIARUS!

  • 2

Išsiplėtusios venos ar kapiliarų raizginiai įvairiose kūno vietose – itin dažna problema, paūmėjanti vasarą. Kraujagyslės nuo šilumos plečiasi ir sukelia įvairaus pobūdžio diskomfortą. Tai ypač juntama kojose: nuovargis, sunkumas, mėšlungio tipo skausmai ir kt. Kodėl šaltasis metų sezonas yra tinkamiausias kraujagyslėms gydyti, atskleis Kaune įsikūrusios „Biofirst“ klinikos gydytojos.

– Ar varikozinių, išsiplėtusių venų ir kapiliarų gydymas – tik estetikos klausimas?

– Tikrai ne. Progresuojant ligai, kai žmogus jau serga keletą metų, išplonėja blauzdų oda, atsiranda rudų dėmių. Gali atsiverti trofinių opų, negyjančių žaizdų. Prasidėjus infekcijai, prasideda pažeistų audinių uždegimas, dėl kurio dar labiau pablogėja kraujotaka. Pavojinga varikozinės ligos komplikacija yra ūminis tromboflebitas, kai paviršinės venos spindyje susidaro trombas. Laiku nepradėjus gydyti, jis plinta ir gali pereiti į giliąsias venas, sukeldamas jų trombozę. Tai jau yra labai pavojinga komplikacija, kuri gali baigtis staigia paciento mirtimi.

– Ar yra būdas šią problemą spręsti ne chirurginiu būdu?

– Taip, pavyzdžiui – putų skleroterapija. Ji atliekama suleidžiant iš vaisto (pagal specialią metodiką) paruoštas putas. Vaistas, sureagavęs su venos sienele, sukelia jos išstorėjimą iš vidaus ir po kelių savaičių vena visiškai užanka. Kadangi joje kraujotaka nebevyksta, vena palaipsniui tampa nebematoma.

– Ar galėtumėte apie šį metodą papasakoti plačiau?

– Kadangi tai nėra operacija, specialaus pasiruošimo prieš procedūrą nereikia. Išsiplėtusioms venoms gydyti dažniausiai reikalingi 3–4 gydymo kursai, kartais gali prireikti daugiau. Adatų dūrių vietos parausta, jaučiamas nedidelis skausmas. Tačiau tai pacientui vaikščioti netrukdo. Dažniausiai sklerozuotos venos būna jautrios prisilietimui, jaučiamas diskomfortas. Šie simptomai trunka nuo vienos iki septynių parų. Pirmą dieną po procedūros jaučiamas niežulys, priklausomai nuo gydytos ligos sunkumo, gali pasitaikyti mėlynių ir kraujosruvų. Visų nepageidaujamų reiškinių prevencijai rekomenduojama dėvėti kompresines kojines.

– Kas sukelia veido raudonį?

– Veido oda gali parausti dėl daugelio priežasčių. Dažniausia jų yra rožinė – tai lėtinė, dažnai paūmėjanti, į aknę panašių ligų grupei priskiriama liga, pažeidžianti centrinę veido dalį (skruostus ir nosį, rečiau – smakrą, kaktos centrą). Rožinei būdingi du klinikiniai komponentai: išsiplėtusios kraujagyslės (telangiektazijos) ir į paprastuosius spuogus panašus bėrimas, kuriam būdingi rausvi mazgeliai, pūlinėliai, cistos, riebalinių liaukų išvešėjimas. Kita dažnai pasitaikanti problema veido odoje yra kraujagysliniai odos dariniai – angiomos, odoje matomos kaip raudoni taškai, dėmelės ar mazgeliai.

– Kaip yra gydomas veido raudonis?

– Varginant veido raudoniui, reikėtų kreiptis į gydytoją dermatovenerologą, nes skirtingos jį lemiančios būklės gali būti gydomos skirtingais būdais. Daugeliu atveju ypač veiksmingas yra gydymas lazeriu. Geltonosios šviesos lazerio veikimo principas bendras tiek kraujagysliniams odos dariniams šalinti, tiek veido rožinės korekcijai: kraujas, esantis išsiplėtusiuose kapiliaruose ar kuperozę (paraudimą) sudarančiame smulkių kraujagyslių tinkle, sugeria lazerio šviesą, todėl kraujagyslių sienelės sulimpa, o jų spindis užanka.

– Ar galite plačiau papasakoti apie šią procedūrą?

– Lazerio išskiriamas šviesos impulsas sukelia lengvą dilgtelėjimo jausmą, kuris yra veiksmingo gydymo požymis. Tokiu būdu kraujagyslės ir kapiliarai yra pašalinami ilgam, nesukeliant jokio šalutinio poveikio ir nepaliekant randų. Procedūra yra neskausminga, todėl dažniausiai vietinė anestezija nereikalinga. Procedūros trukmė priklauso nuo pažeidimo dydžio ir trunka nuo kelių iki keliolikos minučių. Po gydymo gali būti matomas odos paraudimas, patinimas ir / ar juntamas karščio jausmas. Dažniausiai pageidaujamam rezultatui pasiekti užtenka kelių procedūrų, o kartais ir vienos. Nedidelės kraujagyslės pašalinamos per 1–3 procedūras su kelių savaičių pertraukomis, tačiau didesniems pažeidimams, ypač kojų odoje, gali prireikti daugiau procedūrų.


„Biofirst“ klinika įsikūrusi: Studentų g. 37, Kaunas. Tel. registruotis: +370 686 40 115. Daugiau apie kliniką: www.bioklinika.lt, el. paštas: info@bioklinika.lt

GALERIJA

  • Dermatovenerologė med. m. dr. Silvija Kontautienė
„Biofirst“ klinikos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Veterinariškai paruoštiems žmogiškųjų žiurkių prireikė.

Unonimas

Užeinu į „Biofirst“, pasiklausiu kokios pas juo kainos, padarau bioPirst ir einu namo. Nes man ne pagal kišenę gydytis tokiose vietose.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS