Darbams rankoves raitojasi ir naujas vadovas, ir visas „Giraitės vandenų“ kolektyvas | KaunoDiena.lt

DARBAMS RANKOVES RAITOJASI IR NAUJAS VADOVAS, IR VISAS „GIRAITĖS VANDENŲ“ KOLEKTYVAS

Bendrovėje „Giraitės vandenys“ – ir permainų, ir darbų tęstinumo metas. Balandžio 20 d. pakaunėje geriamąjį vandenį tiekiančiai ir nuotekas tvarkančiai įmonei vadovauti pradėjo Andrius Dzevyžis. Net minimalaus laikotarpio susipažinti su veikla ir vykdomais projektas naujam vadovui nereikia, nes kurį laiką jis ėjo direktoriaus pavaduotojo pareigas, o jei tiksliau – šioje įmonėje nuo 2012 m. nuosekliai kopė karjeros laiptais.

Sukaupė nemažai patirties

„Aplinkos inžinerijos studijas Kauno technologijos universitete Cheminės technologijos fakultete pasirinkau neatsitiktinai: nuo pat mažens traukė gamta, jos grožis. Bėgant studijų metams daugėjo tiek teorinių paskaitų, tiek praktinių darbų, kurie buvo susiję su oro, atliekų ir vandentvarkos problemomis. Baigiamajame bakalauro darbe analizavau ir projektavau miesto nuotekų valymo įrenginius. Įgijęs pirmosios pakopos akademinį kvalifikacinį laipsnį, nusprendžiau toliau gilinti žinias ir pasirinkau magistro studijas. Jos man davė nemažai praktinių pamokų vandenvalos srityje.

Dar studijuodamas jau dirbau vienoje iš didžiausių Lietuvoje buitinių nuotekų valymo įrenginius gaminančioje įmonėje“, – prisistatė įmonės vadovas.

„Giraitės vandenyse“ jaunam specialistui buvo patikėtos aplinkos inžinieriaus pareigos, jam teko rūpintis aplinkosaugos problemomis, atnaujinti esamas technologijas, diegti naujas, dalyvauti vandentvarkos objektų statybų procese.

2019 m. A. Dzevyžis pradėjo eiti bendrovės direktoriaus pavaduotojo pareigas. Jam teko valdyti, koordinuoti, kontroliuoti gamybinius procesus, sekti ir dalyvauti ES ir biudžeto lėšomis įgyvendinamus projektus, teikti ataskaitas, ruošti plėtros planus, optimizuoti įmonės veiklą, diegti naujas technologijas, gerinančias įrenginių darbo efektyvumą.

„Nors darbas tikrai sunkus, atsakingas, reikalaujantis daug žinių ir kompetencijos, ar dalyvauti konkurse, ilgai nesvarsčiau. Pasitarėme su šeima ir priėjome išvados, kad geriau vieną kartą pabandyti, nei visą laiką gailėtis, kad nepabandžiau“, – šypsojosi pašnekovas.

Nauja šluota nesijaučia

Nurungęs kitus pretendentus ir laimėjęs konkursą dėl devynerių metų stažo ir laipsniško kilimo karjeros laiptais A. Dzevyžis „Giraitės vandenyse“ nesijaučia nauja šluota, tačiau yra suplanavęs nemažai naujovių.

„Su esamu kolektyvu (šiuo metu įmonėje dirba 86 žmonės – red. pastaba) formuojame naują komandą, norime, kad darbuotojai būtų aktyvūs, motyvuoti ir savimi pasitikintys, optimizuojame gamybą, diegiame automatikos, valdymo sprendinius. Kartu su Kauno rajono savivaldybe dalyvaujame ES finansuojamuose projektuose ir siekiame, kad kuo daugiau Kauno rajono gyventojų gautų centralizuotas vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas. Investuojame į paslaugų kokybę, avarijų tinkluose mažinimą ir kitas sąnaudas mažinančias priemones“, – sakė naujasis direktorius.

Direktorius patikino esąs dėkingas čia dirbantiems žmonėms už palaikymą. „Su daugeliu jų kartu dirbome ne vienus metus. Mano nuomone, pasitikėjimas savo įmonės darbuotojais yra labai svarbi kolektyvo vientisumo detalė. Sieksiu, kad „Giraitės vandenys“ būtų nuolat auganti vandentvarkos įmonė, kurioje gera dirbti“, – tvirtino naujasis vadovas.

Augina klientų skaičių

Pernai „Giraitės vandenys“ gyventojams, įmonėms, įstaigoms ir kitiems juridiniams asmenims pardavė 1 186,8 tūkst. kub. m geriamojo vandens ir iš visų vartotojų surinko 895,6 tūkst. kub. m nuotekų. Vandens pardavimo ir nuotekų tvarkymo apimtys nuolat didėja.

Pasak A. Dzevyžio, kasmet vartotojų skaičius didėja tiek dėl ES lėšomis vykdomos infrastruktūros plėtros, tiek dėl naujų gyvenamųjų kvartalų statybos. Bendras vartotojų ir abonentų skaičius – 14 522 – pernai, palyginti su 2019 m., padidėjo 303. Naujais klientais tapo 156 privatūs, 146 daugiabučiai namai ir viena įmonė.

Šiais metais „Giraitės vandenys“ 35 tūkst. gyventojų (įmonės aptarnaujamoje teritorijoje, kurioje vykdomas centralizuotas geriamojo vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas arba tik centralizuotas geriamojo vandens tiekimas, gyvena apie 55 tūkst. Kauno rajono savivaldybės gyventojų) tiekia geriamąjį vandenį iš 71 vandenvietės, eksploatuoja 143 artezinius gręžinius, prižiūri ir aptarnauja 29 nuotekų valymo įrenginius, 45 vandens kokybės gerinimo stotis ir 111 nuotekų siurblinių.

Apgaulingai: paviršiuje įrenginiai neatrodo dideli ir įspūdingi, didžioji jų dalis slepiasi po žeme. / „Giraitės vandenų“ archyvo nuotr

Naujų tinklų ir kitos infrastruktūros Kauno rajone reikalauja ne tik priemiestinės teritorijos, bet ir atitolusios gyvenvietės bei kaimai. Šiemet pakaunėje ketinama nutiesti 3,9 km vandentiekio ir 7,3 km nuotekų tinklų.

Šiemet pakaunėje ketinama nutiesti 3,9 km vandentiekio ir 7,3 km nuotekų tinklų.

Darbų sąrašas – ilgas

„Tarp svarbesnių šiųmetinių darbų numatyta nuotekų tinklų plėtra Karmėlavos ir Raudondvario aglomeracijose. 80 proc. į Karmėlavos aglomeraciją įtrauktų gyventojų būstų yra prisijungę prie centralizuotos nuotekų surinkimo sistemos, daliai gyventojų – 311 būstų – yra sudaryta galimybė jungtis prie įrengtos centralizuotos nuotekų surinkimo sistemos, o 62 gyvenamiesiems būstams dar reikia įrengti apie 1,2 km nuotekų surinkimo tinklus, kad jų išleidžiamos nuotekos būtų tvarkomos centralizuotai“, – pasakojo „Giraitės vandenų“ direktorius. Preliminari investicijų suma Karmėlavos aglomeracijoje – beveik 211 tūkst. eurų.

Panašus projektas Raudondvario aglomeracijoje pareikalaus gerokai didesnės – 926 tūkst. eurų – sumos. Čia prie centralizuotos nuotekų surinkimo sistemos yra prisijungę 85,7 proc. gyventojų būstų, aštuoniolika būstų tokia galimybė yra sudaryta. Tam, kad išleidžiamos nuotekos Raudondvaryje būtų tvarkomos centralizuotai, dar reikia įrengti apie 7,11 km nuotekų surinkimo tinklų, tuomet prisijungti galimybę turės 147 gyvenamieji būstai.

Gyventojų prašymu vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra bus vykdoma Raudondvario kaime Karnavės ir Prokupio gatvėse bei Ramučių kaime Dainavos gatvėje.

Vandentiekio tinklų plėtra šiemet numatyta Neveronių kaime Šiltnamių gatvėje, Dievogalos kaime Saulėtekio ir Gamtos gatvėse, rekonstrukcija Piliuonos kaime Taikos plente.

Raudondvario, Purviškių, Daugėliškių ir Naujatriobių kaimuose šiemet bus įrengti arteziniai gręžiniai.

Jurginiškių ir Naujatriobių kaimuose planuojama pastatyti vandens gerinimo įrenginius, o Ilgakiemio kaime – išplėsti esamus. Giraitės kaime ketinama išplėsti vandenvietę ir padidinti jos pajėgumus.

Darbai: pernai pastatyta moderni Piliuonos nuotekų valykla. / „Giraitės vandenų“ archyvo nuotr.

Paprašytas įvardyti svarbesnius praėjusių metų „Giraitės vandenų“ atliktus darbus, A. Dzevyžis sakė, kad 2020 m. buvo užbaigtas Kulautuvos, Ramučių vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo tinklų įrengimas, pastatyta Piliuonos nuotekų valykla ir keturi vandens gerinimo įrenginiai skirtinguose kaimuose. „Galima pasakyti, kad pernai buvo įrengta ar rekonstruota 11,4 km vandentiekio ir 14 km buitinių nuotekų tinklų“, – teigė pašnekovas.

GALERIJA

  • Darbai: pernai pastatyta moderni Piliuonos nuotekų valykla.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Gyventojas

Buvo numatytas Bubiuose, Batniavos sen., dar 2018 m. projektas atnaujinti ir naujai nutiesti vandens tinklus ir nuotekų tinklus irengti.Net papildomai surinkti šiemet visų gyventoju parašai ir įteikti Kauno raj. savivaldybei.Bet kaip nera taip nėra lėšų atsako Giraitės vandenys.Už EU paramą kažkas namus statosi iš Giraites vandenų.Korupcija klesti vis delto.

daug ką užmiršo

bet buvęs vadovas tikrai neužmiršo sau sodybą pasistatyti ant nevėžio kranto ;) vat todėl ir neužbaigti projektai, nes europinigai nubyrėjo ne į tą gruntą :)

elena

Kodėl užmiršti Vandžiogalos gyventojai. Apklausa įvyko, parašai su prašymais įteikti rajono savivaldybei, o nuotėkų tvarkymas nenusimato. Buvo žadėta Kauno gatvėje 2019 metais nutiesti nuotėkų trasą 900 metrų. Deja taip ir liko pažadai. Prieš rinkimus kandidatai daug žada, tik labai gaila kad pažadus greitai užmiršta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS