Darbas – efektyvus vaistas nuo alkoholizmo | KaunoDiena.lt

DARBAS – EFEKTYVUS VAISTAS NUO ALKOHOLIZMO

Kauno priklausomybės ligų centras ir Kauno teritorinė darbo birža pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Tai ne formalumas, o jau pradėto bendro darbo, grąžinančio žmones į visavertį gyvenimą, įteisinimas.

Kitoks sprendimo būdas

Visiems žinoma, kad darbo biržos padeda susirasti darbo. Žinoma ir tai, kad žmonės, sergantys priklausomybės ligomis, praranda atsakomybės jausmą, tad tokių darbuotojų darbdaviai vengia.

"Priklausomybę nuo alkoholio ar narkotikų turintis žmogus dažniausiai dirba iki pirmo atlyginimo, o kartais nė savaitės neištveria, – tai puikiai žino Kauno teritorinės darbo biržos direktorius Tautvydas Bielozarevičius. – Turime klientų, kurie prablaivėję ar neturėdami ko valgyti kreipiasi į darbo biržą, o įdarbinti ir vos užsidirbę eurą kitą jį išleidžia ne kam kitam, o alkoholiui."

Alkoholizmo problemai mūsų šalyje paplitus itin plačiai ir Vyriausybei imantis draudimų politikos, Kauno teritorinė darbo birža randa kitų metodų: priklausomybės nuo alkoholio kamuojamiems žmonėms pataria gydytis, padeda suvokti darbo prasmę ir jo įtaką gyvensenai.

"Vienas esminių pagalbos aspektų sergantiesiems priklausomybės ligomis – suteikti jiems galimybę dirbti ir padėti suprasti, kad darbas – vertybė", – teigia Kauno teritorinės darbo biržos Kauno miesto skyriaus Paslaugų darbdaviams poskyrio vedėjas Norvaldas Grudzinskas, nuolat ieškantis darbdavių, kurie sudarytų šiems klientams kuo palankesnes darbo sąlygas, teiktų jiems socialinę pagalbą.

Tikėti ir palaikyti

Sakysite, kad nuo alkoholio priklausomiems žmonėms sudaromos šiltnamio sąlygos, o kitiems tenka dirbti už du ar net tris?

Kauno teritorinės darbo biržos poskyrio vedėjas N.Grudzinskas pastebi, kad visuomenės požiūris į priklausomybių turinčius žmones pamažu kinta – jie pripažįstami ligoniais.

"Dirbdami su klientais pamatėme, kad jie vieni nepajėgia išspręsti savo problemų. Be to, jos kenkia ir artimiesiems: sutuoktiniams, vaikams, net visai bendruomenei. Pradėjome keisti savo darbo metodus ir pastebėjome, kad juos taikant priklausomybę nuo alkoholio turintys žmonės greičiau sveiksta ir integruojasi į darbo rinką bei visuomenę", – džiaugiasi vienas iš pokyčių darbo biržos veikloje iniciatorių N.Grudzinskas.

Į šį darbą įsitraukia neformalios organizacijos, medicinos įstaigos, darbdaviai ir savivalda. Jie, vertindami kliento galimybes dirbti, pastebi problemas, kurios reikalauja kompleksinio sprendimo. Priklausomybių turintys žmonės pirmiausia nukreipiami į Priklausomybės ligų centrą. Baigus gydymą, jie sugrįžta į darbo biržą, kur, laukiant tinkamo darbo, jiems teikiama emocinė pagalba.

"Ji jokiu būdu negali nutrūkti, nes ligai būdingi atkryčiai, ji gali sugrįžti po metų, dvejų ar trejų", – pastebi Kauno priklausomybės ligų centro direktorius gydytojas Tautvydas Zikaras.

Tuomet, kai būna nuveiktas didelis darbas – žmogus pripažįsta savo priklausomybę ir pradeda gyventi blaiviai, itin svarbu jį palaikyti, užimti, juo tikėti. Tokio išsivadavimo atlygis – naujas, šviesus, prasmingas gyvenimas, ir ne tik vieno žmogaus.

Kardinalūs pokyčiai

Sergantieji priklausomybės ligomis nesugeba įvertinti savo galimybių, todėl juos reikia paskatinti, paaiškinti, kur kreiptis, įtikinti, suteikti vilties. Kai tuo užsikrečia, patiki – eina sėkmės keliu", – pokyčiais džiaugiasi Kauno teritorinės darbo biržos direktorius T.Bielozarevičius.

Jauną vyrą, priklausomą nuo alkoholio, konsultavo Kauno teritorinės darbo biržos specialistai, karjeros konsultantas ir psichologas. Konsultuoti ir jo šeimos nariai. Vyras sutiko gydytis Priklausomybės ligų centre. Baigus gydymą, buvo ieškoma tinkamo darbo ir teikiama emocinė pagalba. Šiandien vyras dirba ir jaučiasi laimingas, kardinaliai pakeitęs gyvenimą.

Jauna nuolat kartu su sutuoktiniu girtavusi moteris kentė jo smurtą. Šiai šeimai iškilo grėsmė, kad iš jų bus atimtas vaikas. Dabar ši jauna mama, gavusi visokeriopą pagalbą, dirba jau tris mėnesius. Jos vyras gydomas, o svarbiausia, kad vaikas auga namuose, kuriuose nebegirtaujama.

Alkoholis neretai sukelia dar daugiau ir labai sunkių problemų. Moteris, turinti keturis vaikus, bandė nusižudyti. Išsivadavusi iš alkoholizmo liūno ir susigrąžinusi prarastus vaikus, šiandien ji džiaugiasi gyvenimu, apgailestauja dėl pragerto laiko ir suicidinių minčių.

Po gydymo nuo priklausomybės 18 metų vaikinas, gaudamas emocinę paramą, nusprendė tęsti mokslus, kad įgytų pagrindinį išsilavinimą. Žmonės prisipažįsta netikėję, kad kas nors gali jiems padėti, todėl net nebandė ieškoti pagalbos ir gydytis.

Galimybės plečiasi

"Per tris mėnesius į darbo rinką su darbdavių ir kitų institucijų bei partnerių pagalba integravome dešimt žmonių. Dešimtyje teritorinių šalies darbo biržų, pritaikius šią metodiką, į blaivų gyvenimą ir darbą galėtų sugrįžti apie 200 socialiai pažeidžiamų žmonių", – prognozuoja N.Grudzinskas.

Kauno priklausomybės ligų centro skyriaus vedėjas gydytojas Leonas Kačinskas tvirtina, kad prie šios iniciatyvos daug prisideda ir visuomeninės organizacijos: Anoniminių alkoholikų draugija, Al–anono grupės ir kitos.

"Su tomis organizacijomis planuojame įkurti Dienos stacionarą reabilitacijai tęsti. Po pacientų gydymo to labai reikia, ir kai žmonės negali išvykti ilgalaikės reabilitacijos, Dienos stacionaras būtų puiki išeitis", – teigia gydytojas psichiatras L.Kačinskas.

Siekis – uždaryti ratą

Dabar Lietuvoje veikia penki priklausomybės ligų centrai. Juose gydoma nuo alkoholio, narkotikų, kitų svaiginamųjų medžiagų priklausomybės. Jų sukeltos ligos yra lėtinės, su atkryčiais. Ligoniai, likę be ilgalaikės globos, labai greitai grįžta prie žalingų įpročių.

Darbas, užimtumas padeda saugoti sveikatą, gydo mąstymą. Mūsų siekis – uždaryti ratą, kad priklausomybių kankinamas žmogus nedingtų, neištrūktų iš jį globojančių institucijų.

"Darbas, užimtumas padeda saugoti sveikatą, gydo mąstymą. Mūsų siekis – uždaryti ratą, kad priklausomybių kankinamas žmogus nedingtų, neištrūktų iš jį globojančių institucijų", – pabrėžia gydytojas T.Zikaras.

Kauno priklausomybės ligų centre norima įsteigti skyrių šeimoms, kuriame kartu su gydomais tėvais galėtų būti ir vaikai. Centras plačiai bendradarbiauja su Lietuvos sveikatos mokslų, Vytauto Didžiojo universitetų mokslininkais, visais šalies priklausomybės ligų centrais, metodinių patarimų ir pagalbos kauniečių nuolat prašo rajonų savivaldybių atstovai.

"Esame kviečiami į savivaldybių, jų socialinių darbuotojų, seniūnų susirinkimus, posėdžius, kartu sprendžiame problemas. Mūsų klausia, kaip pradėti dirbti, kaip bendrauti su priklausomybės ligomis sergančiais žmonėmis. Išskirtinė mūsų centro savybė – susitikimai su visais, kurie nori stiprinti savo žinias, kaip kovoti su priklausomybėmis, klausti ir gauti atsakymus, tartis, pranešti apie girtaujančius, narkotikus vartojančius artimuosius ar kaimynus. Tokie susitikimai vyksta kiekvieną antradienį, penktą valandą popiet. Salėje yra 50 vietų, bet jų nepakanka, sėdima ant palangių ir grindų", – pasakoja T.Zikaras.

Kauno priklausomybės ligų centras norėtų glaudžiau bendradarbiauti su kolegomis iš Kupiškio, į ten puikiai veikiančią šeimų reabilitacijos bazę siųsti savo pacientus. Svarstant idėją sujungti šalies priklausomybės ligų centrus, Kauno priklausomybės ligų centras neabejotinai galėtų būti bandomasis, nes jo patirtis ir nuveikti darbai yra labai dideli ir prasmingi.

Didžiausias atpildas – padėka

Kauno priklausomybės ligų centro sutartis su Kauno teritorine darbo birža liudija, kad pastaroji gerokai pranoksta pagrindinę savo misiją – įdarbinimą. Juolab kad su žmonėmis, kamuojamais nepriklausomybių, dirbama be jokio atlygio ir papildomo finansavimo, savo išteklių ir laiko sąskaita.

T.Bielozarevičius pastebi, kad, siekiant padėti sergantiesiems  priklausomybės ligomis, labai efektyvi individuali pagalba: galimybė konsultuotis, gydytis, įtraukiant kitus – šeimą, bendruomenę.

Kiekvienas iš priklausomybių liūno išgelbėtas žmogus yra didžiausias turtas šeimai ir valstybei.

"Tai skamba patetiškai, bet tik nesusidūrus su šia problema, nemačius kasdien geriančio žmogaus iš arti, negyvenus su juo. Didžiausias atlygis mums, kai žmogus pasako: jūs man labai padėjote, ačiū", – tikina T.Bielozarevičius.


Priemonės

Siekiant efektyviai įgyvendinti tvarų įdarbinimą, darbo biržos klientams taikomas visuminis požiūrio į darbą modelis.

Jį sudaro:

prevencinis švietimas,

įdarbinimo procesas,

psichologinė pagalba,

socialinė pagalba,

medicininė pagalba,

bendradarbiavimas su neformaliomis ir formaliomis organizacijomis,

bendradarbiavimas su kliento šeima.

Rezultatai

Kauno teritorinei darbo biržai užmezgus kontaktus su Kauno priklausomybės ligų centru, "Carito" organizacija, psichikos sveikatos ir socialinių paslaugų bei Kauno vyrų krizių centrais, per tris mėnesius šešiems žmonėms buvo suteikta pagalba gydant alkoholio priklausomybę, jie buvo įdarbinti ir dirba ir šiol, septyni klientai rengiasi gydymui, dirbama su trimis jaunuoliais, kuriems sunku pripažinti alkoholizmą.

Nustatyti trys priklausomybės nuo interneto atvejai. Išgelbėta trijų jaunų žmonių gyvybė. Depresija diagnozuota dviem Darbo biržos klientams, jie pradėti gydyti.

GALERIJA

  • Darbas – efektyvus vaistas nuo alkoholizmo
  • Darbas – efektyvus vaistas nuo alkoholizmo
  • Darbas – efektyvus vaistas nuo alkoholizmo
  • Kauno darbo biržos direktorius T.Bielozarevičius ir Kauno priklausomybės ligų centro direktorius T.Zikaras sutartimi įteisino visokeriopą pagalbą ties bedugne balansuojantiems žmonėms.
  • Darbas – efektyvus vaistas nuo alkoholizmo
  • Darbas – efektyvus vaistas nuo alkoholizmo
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

panem.pirm.sveik pr.c. gyventoja birutes g. mickiene ausra

99.0500463392 Euru, negeda sanciu poliklinikai, nes kalba nesamones apie algos didinima. As nusiemiau atsakomybe, nes man neidomu darbuotoju ir pacientu sveikata

taigi kirmine

ir pabandykim karbauckiui ir verygai VISI paaiškint: ne drausti alkoholį reikia, ne slėpti jį, BET aprūpinti gėriotojus gerai apmokamu darbu, kad NESINORĖTŲ GERTI.

Kirminas

Nezinau darbas gal padetu kaip terapija bet jeigu butu dar orus atliginimas uz darba nemanau kad butu didele migracija alkoholizmas ir kitos blogybes.Darbas bet atligio tai vergija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS