Darbo inspekcija: Kauno stadioną stačiusiems turkams nemokėtos algos, slėptos traumos | KaunoDiena.lt

DARBO INSPEKCIJA: KAUNO STADIONĄ STAČIUSIEMS TURKAMS NEMOKĖTOS ALGOS, SLĖPTOS TRAUMOS

  • 7

Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukciją vykdžiusiems darbininkams iš Turkijos įmonė nemokėjo algų, nuslėpė traumas, pirmadienį pranešė patikrinimą atlikusi Valstybinė darbo inspekcija.

Inspektoriai nustatė, kad bendrovė „KAYI Construction“ nevykdė įsipareigojimo mokėti darbo sutartimis sutartą darbo užmokestį, taip pat nesumokėjo darbuotojams atlyginimų už pernai metų balandžio, gegužės, birželio, liepos, rugpjūčio, spalio ir lapkričio mėnesių darbą poilsio, švenčių dienomis ir viršvalandžius.

Kai kurie darbuotojai negavo atlyginimų už tris, kiti – už penkis mėnesius.

Bendrovė inspekcijai nurodė, kad algos nemokėtos dėl motininės Turkijos įmonės „KAYI Insaat“ finansinių problemų, taip pat nurodė, kad įmonė sumokėjusi mokesčius „Sodrai“ už visus darbuotojus.

Be kita ko, inspektoriai nustatė, kad bendrovė nuslėpė dviejų darbuotojų darbe patirtas traumas – nebuvo vykdomas joks tyrimas.

Už šiuos pažeidimus įmonei skirta 150 eurų bauda ir surašytas reikalavimas patvirtinti įmonėje darbo apmokėjimo sistemą.

Inspekcija teigia, kad tyrimo metu tikrinta statybvietė, bendrauta su darbuotojais, apžiūrėtos jų gyvenimo sąlygos šalia statybos objekto, taip pat jiems paaiškinta, kad dėl neišmokėtų algų jie gali kreiptis į Darbo ginčų komisiją.

2019 metų pabaigoje statybose dirbantys 52 Turkijos piliečiai paskelbė streiką dėl nesumokėtų tūkstančių eurų atlyginimų.

Stadioną statančių turkų protestas

Vilmanto Raupelio nuotr.

Vėliau, šių metų pradžioje, Kauno miesto savivaldybė nutraukė 2018 metais su Turkijos kompanija pasirašytą 46 mln. eurų vertės stadiono rekonstrukcijos sutartį, vienas iš motyvų – darbo grafiko nesilaikymas.

Planuota, kad stadionas bus baigtas jau šių metų pavasarį, tačiau paaiškėjus, kad teks griauti ir iš naujo statyti dalį pertvarų, darbai užtruko, tikėtasi, kad juos pavyks baigti šiais metais.

S. Dariaus ir S. Girėno stadioną stačiusių turkų protesto akcija

Laimučio Brundzos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Keturi Šančiokai

Kaunas išmoko derėtis ----taip gyrėsi MylMeras . Štai ir išsiderėjo , kai tą įmonę pasirinko . Oi juokiasi iš jo buvęs Sekundės banko prezidentas Gintaras Dilys : )

as

padekokit sudmaltijosaiciui. visi skelbe kad imone problemine ir nemoki, tik tas idiotas muses i krutine kad viskas zjbs. dabar lauksit 10 metu :)

yja

emigrante, jei nesuvoki teksto tai ir patylėk geriau. Nemokėjo turkų darbdaviai, nors jiems darbuotojų atlyginimai buvo pervedami pagal sutartį. Tai tavo nuomone sėdi kažkur užsienyje, ten darbdavys tau nemoka, o kalta Lietuva? Gal jau tu sėdėk sau nekišdamas tuščio trigrašio
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS