Darbuotojai pasimetę: darbdaviai reikalauja pasidaryti koronaviruso testą | KaunoDiena.lt

DARBUOTOJAI PASIMETĘ: DARBDAVIAI REIKALAUJA PASIDARYTI KORONAVIRUSO TESTĄ

Nors šalyje paskelbtas karantinas ir dauguma žmonių dirba iš namų, tačiau kai kurios verslo šakos neturi galimybės stabdyti veiklos, todėl darbuotojai dirba įprastose darbo vietose. Tačiau tokie darbuotojai sulaukė akibrokšto, mat darbdaviai reikalauja pasidaryti koronaviruso testą ir, jei šis bus neigiamas, tik tada tęsti darbus.

Darbas tik po testo?

Portalas kauno.diena.lt sulaukė kelių gamybos įmonių darbuotojų skambučių dėl to, jog jų vadovai reikalauja tirtis dėl šiuo metu siaučiančio koronaviruso. Darbininkai pasakojo, kad didžiųjų įmonių, kurios tęsia veiklą ne namuose, vadovai ne kartą reikalavo, kad visi registruotųsi Koronos karštojoje linijoje ir pasidarytų testą, o esą tik gavus neigiamą atsakymą bus leista toliau dirbti.

Žmonės teigė, kad jaučia iš darbdavių spaudimą dėl testų darymo, tačiau tai ne vienintelė blogybė. Šių testų paprastai pasidaryti neįmanoma, kadangi paskambinus numeriu 1808 jų niekas neregistruoja – jie neturi koronaviruso ligos požymių, nėra bendravę su iš užsienio grįžusiais asmenimis.

Karštoji koronaviruso linija Kaune

Vilmanto Raupelio nuotr.

Vienas vyras telefonu nurodė, kad jo vadovai visam kolektyvui paaiškino tvarką, kad koronaviruso testą būtina pasidaryti, o gavus atsakymą jį pristatyti į darbovietę. Pašnekovas tikino suprantantis pandemijos rimtumą, tačiau nemanantis, jog kiekvienas žmogus turėtų būti įtariamasis ir papildomai užkrauti laboratorijas tyrimais nuo koronaviruso vien dėl to, kad testo užgaidą turi jo vadovas.

Išsitirti profilaktiškai norinčių žmonių mes neregistruojame.

Bet ko netikrina

Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) vadovas Nerijus Mikelionis portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad kartais Koronos karštosios linijos savanoriai sulaukia prašymų ištirti darbuotojus, ar jie neserga minėtu virusu.

Tačiau šiuo metu tyrimams mobiliuosiuose punktuose galima registruoti tik tuos asmenis, kurie atitinka sergančiojo ar galimai užsikrėtusiojo asmens apibrėžimą. Jis nurodė, kad bet ko tirti, ar neserga, negalima.

„Tikrai pasitaiko tokių pasiūlymų, jog reikia išsitirti, kad galėtų grįžti į darbą. Tačiau noriu pabrėžti, kad tepinėlio darymui registruojami tik tie, kurie turi simptomų, karščiuoja, kosėja, jaučia dusulį. Arba registruojami tie, kuriems reikia pakartotinio tepinėlio, nes pirmasis testas buvo teigiamas. Tai reikalinga tam, kad būtų galima patvirtinti, ar žmogus tebeserga, ar jau pasveiko. Šiaip išsitirti profilaktiškai norinčių žmonių mes neregistruojame“, – nurodė N.Miklionis.

Jis teigė, kad tyrimams galima užregistruoti tik tiek žmonių, kiek vietų nurodo mobilieji patikros punktai. Kiekvienas šalyje veikiantis mobilus punktas kiekvieną dieną nurodo, kiek tyrimų gali padaryti pagal turimą tepinėlių kiekį.

Antrasis koronaviruso patikros punktas Kaune

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Mes tik atliekame techninį darbą ir suregistruojame žmones, bet atsakymų, ar testas teigiamas, ar ne, mes neduodame. Be to, neturime ir galimybės patenkinti darbdavių smalsumą, ar jų darbuotojai neserga koronavirusu“, – teigė Kauno GMPS vadovas.

Gairės: Karštoji koronaviruso linija, darbdaviai, reikalauja testo, tyrimai dėl koronaviruso, koronavirusas, Koronavirusas Lietuvoje, COVID-19 karantinas, COVID-19 saviizoliacija
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Jūratė

Grįžau iš užsienio.Privalau karantinuotis ir pasidaryti testą.Juokiasi visas pasaulis iš mūsų.Galiu dovanoti testą,juk yra žmonių,kuriems tikrai yra būtinybė pasidaryti testą ir už tai reikia pinigus mokėti.O kur mūsų gydytojai , mokytojai - tegul testuojasi ir pagaliau pradeda dirbti.Negaliu pakęsti šitos nesąmonės tiesiod kaip paprastas žmogus.Džiaugiuosi kartais kad mano vaikai ne Lietuvoj gyvena.Iš kitos pusės labai liūdna,kad mūsų šalis vienus iš protingiausių išvijo,liko seime tik milijonieriai...

Gabrielė

Neturiu simptomų. Niekur nekeliavau. Nevaikščiojau į jokius restoranus, kavines. Nuo streso ir kankinamos nemigos pasiėmiau vieną dieną poilsiui. Paskambinusi vadovė paskelbė ultimatumą - be testo rezultatų neleis man grįžti į darbą. Jei kas galite, prašau, patarkite, kur kreiptis, nes nemanau, kad tai legalu.

Anonimas

:D:D:D Jei darbdaviui reikia tų testų, tai tegul ir darosi. Tai ne 80% asmenų reikalas, kuriems nei simptomai nepasireiškia, panikuoti. Apie valdžios durnuma karantinuojant visus, o ne rizikos grupes apskritai tyliu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS