Dėmesys pakaunės gyventojų sveikatai – ištisus metus | KaunoDiena.lt

DĖMESYS PAKAUNĖS GYVENTOJŲ SVEIKATAI – IŠTISUS METUS

Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro (KRVSB), besirūpinančio savivaldybės gyventojų sveikata, veikla turi savą ritmą. Žiemą rengiamos įvairios konsultacijos, mokymai, o atšilus orams pakaunės gyventojai kviečiami į aktyvesnius užsiėmimus – treniruotes po atviru dangumi gražiausiose seniūnijų vietose ar "Sveikatos akademijose". Apie tai, kas jau vyksta ir kas suplanuota, kalbamės su KRVSB direktoriumi Laurynu Diliu.

– Ar teiginys, kad sveikata – mūsų pačių rankose, išties yra teisingas?

– Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, 20 proc. žmogaus sveikatos lemia genetika, 20 proc. aplinka, kurioje gyvename, 10 proc. sveikatos priežiūra ir net 50 proc. sveikatos priklauso nuo gyvensenos (mitybos, fizinio aktyvumo įpročių, sveikatai palankios elgsenos ir kitų dalykų). Tai žinodamas, biuras siekia mažinti gyventojų sergamumą ir mirtingumą, gerinti gyvenimo kokybę, teikdamas kokybiškas visuomenės sveikatos priežiūros paslaugas.

Daugiausia dalyvių sutraukia treniruotės po atviru dangumi

– Kaip pakaunėje stiprinami sveikos gyvensenos įgūdžiai?

– Pirmiausia noriu pristatyti bene masiškiausią nemokamų vasaros treniruočių ciklą po atviru dangumi. Iš viso planuojama suorganizuoti 250 treniruočių, kuriose apsilankys apie 5 000 Kauno rajono gyventojų. Treniruotės vyks birželio–rugpjūčio mėn. Akademijos, Alšėnų, Čekiškės, Ežerėlio, Kačerginės, Rokų, Samylų, Vilkijos apylinkių, Zapyškio ir Taurakiemio seniūnijose. Kiekvienoje seniūnijoje numatyta po dvi treniruotes per savaitę. Kvalifikuoti treneriai ves tiek didelio intensyvumo treniruotes (zumbą, funkcines treniruotes), tiek mažesnio intensyvumo užsiėmimus (jogą, kalanetiką).

Iš viso planuojama suorganizuoti 250 treniruočių, kuriose apsilankys apie 5 000 Kauno rajono gyventojų.

O štai "Sveikatos akademija" – mėnesio trukmės sveikatinimo veiklų kompleksas – šiais metais aplankys dešimt Kauno rajono bendruomenių (Garliavą, Padauguvą, Ringaudus, Ilgakiemį, Neveronis, Akademiją, Raudondvarį, Domeikavą, Kačerginę ir Babtus). Kiekvieną savaitę bendruomenė turės galimybę išbandyti skirtingas veiklas: pirmasis susitikimas kvies į mindfulness (dėmesingo įsisąmoninimo) praktikas, antrą savaitę susitikimas bus skirtas tai chi treniruotei, trečią savaitę mitybos profesionalai įrodys, kad galima pasigaminti ir sveikatai palankias saldžias nuodėmes, ketvirtą savaitę kviesime į paskaitas apie sveiką mitybą, antibiotikų vartojimą ir burnos higieną.

Gerų orų laukti nereikia

– Ar norintiems stiprinti sveikos gyvensenos įgūdžius teks laukti vasaros?

– Tikrai ne. Šuo metu Vilkijos, Pakaunės ir Garliavos PSPC vyksta mokymai pagal širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto rizikos grupių asmenų sveikatos stiprinimo programą "Sveika širdis – laimingas gyvenimas". Programa skirta 40–65 m. amžiaus asmenims, turintiems riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis arba cukriniu diabetu. Mokymus sudaro keturi teoriniai-praktiniai užsiėmimai, kurių metu aptariamos šios temos: sveikatos rodiklių reikšmės, streso įveikimo būdai, mitybos ir fizinio aktyvumo rekomendacijos. Dalyviams taip pat skiriamos individualios konsultacijos su kineziterapeutu ir mitybos specialistu.

Nesustojo ir "Keliaujanti sveikatos stotelė": biuro komanda vyksta į bendruomenes, kuriose konsultuoja gyventojus apie biuro vykdomas veiklas, atlieka gliukozės ir cholesterolio koncentracijos kraujyje nustatymo testus, vykdo kūno sudėties analizę, matuoja kraujospūdį.

KRVSB nuo 2018 m. liepos mėn. įgyvendina projektą "Fizinio aktyvumo skatinimas Kauno rajono bendruomenėje", finansuojamą ES struktūrinių fondų lėšomis. Projekto tikslas – padidinti Kauno rajono vyresnio amžiaus (55 m. ir vyresni) gyventojų sveikatos raštingumo lygį ir suformuoti pozityvius jų sveikos elgsenos pokyčius. Šiuo metu vyksta keturių treniruočių ciklas. Kauno rajono gyventojai turi galimybę susiburti ir sportuoti net 25-iose skirtingose vietose. Kiekvienais metais Kauno rajono gyventojų taip pat laukia dvi trijų dienų trukmės sveikatinimo stovyklos, kurių metu gyventojai gali susipažinti su jogos, treniruočių su Flexi Bar lazdomis ir funkcinių treniruočių pagrindais, išbandyti juoko jogą, nirvana fitness, mindfulness praktikas, gongų muzikos terapiją, mokytis šokių žingsnelių ir šiaurietiškojo ėjimo subtilybių. Iš viso nuo projekto pradžios projekto veiklose apsilankė jau daugiau nei 5 000 Kauno rajono gyventojų.

Laurynas Dilys

Jaunimą kviečia: "Prisijunk!"

– Visa tai, ką pristatėte, skirta brandaus ir vyresnio amžiaus žmonės. Ar biuras dirba su vaikais ir jaunimu?

– Be jokios abejonės. Vaikams ir jaunimui skiriame ne mažiau dėmesio nei kitų amžiaus grupių žmonėms. Ikimokyklinio ugdymo ir bendrojo lavinimo įstaigose dirba visuomenės sveikatos specialistai, kurie stiprina ir saugo mokinių sveikatą. Specialistai kartu su vaikais ir jų tėvais ar globėjais bei mokyklos bendruomene dirba sveikatai palankios mitybos, fizinio aktyvumo skatinimo, užkrečiamųjų ligų ir traumų prevencijos, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos bei psichikos sveikatos stiprinimo temomis.

Iš kitų veiklų noriu paminėti Ankstyvosios intervencijos programą "Prisijunk!", skirtą motyvuoti jaunus asmenis keisti savo požiūrį į psichoaktyviąsias medžiagas ir jų vartojimą. Veiklų metu sukuriama saugi erdvė būti išklausytiems ir suprastiems. Programą sudaro pradinis pokalbis, aštuonių valandų užsiėmimai bendraamžių grupėje ir baigiamasis pokalbis. Šią programą ugdymo įstaigose įgyvendina psichologo, socialinio pedagogo ir visuomenės sveikatos specialisto komanda.

Populiarios ir naujos paslaugos

– Kokias naujas paslaugas siūlo biuras?

Visos Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro siūlomos priemonės, kaip stiprinti ar palaikyti savo sveikatą ir keisti gyvensenos įpročius, yra nemokamos.

– Nuo praėjusių metų lapkričio Kauno rajone teikiamos priklausomybės konsultantų paslaugos. Konsultacijos skirtos rizikingai ar žalingai alkoholį vartojantiems, priklausomiems nuo alkoholio asmenims ir jų artimiesiems. Per šį laikotarpį 47 Kauno rajono gyventojams suteiktos 82 konsultacijos. Kol kas jos vyksta Vilkijos, Ežerėlio, Zapyškio, Karmėlavos ir Raudondvario seniūnijose, tačiau šiais metais planuojame paslaugas teikti dar penkiose seniūnijose. Norint gauti paslaugas nereikia šeimos ar kito gydytojo siuntimo, tik susitarti konsultacijos laiką telefonu. Konsultantai dirba tik mokslu grįstais metodais, savo veikloje laikosi anonimiškumo ir konfidencialumo.

Naujiena ir mokymų programos, skirtos gerinti psichikos sveikatos kompetencijas ir gebėjimus tarp įmonių darbuotojų bei ugdymo įstaigų bendruomenėse. Mokymų programa įmonėms siekia ugdyti įmonių darbdavių ir jų atstovų, įmonių darbuotojų kompetencijas, mažinant neigiamą psichosocialinių rizikos veiksnių poveikį darbuotojų sveikatai, gerinant psichosocialinę aplinką įmonėse ir stiprinant darbuotojų psichikos sveikatą. Bendrojo ugdymo mokyklų darbuotojų gebėjimų visuomenės psichikos sveikatos srityje stiprinimo mokymų programos tikslas – saugoti ir stiprinti visuomenės psichikos sveikatą ugdymo įstaigų bendruomenėse. Programa apima 32 val. mokymus, į kuriuos įeina: aktualių mokyklos problemų psichikos sveikatos srityje pristatymas, situacijų analizė ir rekomendacijų, kaip reaguoti į problemines situacijas ir kokiais būdais jas spręsti, pateikimas. Šiais metais į mokymų programas įtrauktos šešios įmonės ir šešios ugdymo įstaigos.

Kauno rajono savivaldybėje taip pat organizuojami Savižudybių prevencijos ir intervencijos įgūdžių mokymai. Šiemet planuojame apmokyti 90 Kauno rajone dirbančių specialistų, kurie dažniausiai susiduria su aukštą savižudybės riziką turinčiais asmenimis. Išklausę mokymus, dalyviai yra geriau pasirengę atpažinti savižudybės rizikos ženklus, užmegzti ryšį su žmonėmis, galinčiais suteikti pagalbą ir suteikti pirmąją psichologinę pagalbą krizėje atsidūrusiam žmogui.

Visos Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro siūlomos priemonės, kaip stiprinti ar palaikyti savo sveikatą ir keisti gyvensenos įpročius, yra nemokamos, todėl pasinaudoti šia galimybe kviečiame kiekvieną Kauno rajono gyventoją.

GALERIJA

  • Dėmesys pakaunės gyventojų sveikatai – ištisus metus
  • Dėmesys pakaunės gyventojų sveikatai – ištisus metus
  • Dėmesys pakaunės gyventojų sveikatai – ištisus metus
  • Dėmesys pakaunės gyventojų sveikatai – ištisus metus
  • Dėmesys pakaunės gyventojų sveikatai – ištisus metus
  • Dėmesys pakaunės gyventojų sveikatai – ištisus metus
I. Gaižausko ir Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS