Vaikų darželiuose pagaliau išgirstas tėvų balsas | KaunoDiena.lt

VAIKŲ DARŽELIUOSE PAGALIAU IŠGIRSTAS TĖVŲ BALSAS

"Pagaliau tėvų balsas dėl vaikų maitinimo darželiuose buvo išgirstas. Skirtingai nuo praėjusios kadencijos politikų, diskusija su naujaisiais Kauno valdžios atstovais nuo pirmų dienų įkvėpė konstruktyviai diskusijai", – pastebėjo Lietuvos tėvų forumo (LTF) pirmininkas Audrius Murauskas.

"Pagaliau tėvų balsas dėl vaikų maitinimo darželiuose buvo išgirstas. Skirtingai nuo praėjusios kadencijos politikų, diskusija su naujaisiais Kauno valdžios atstovais nuo pirmų dienų įkvėpė konstruktyviai diskusijai", – pastebėjo Lietuvos tėvų forumo (LTF) pirmininkas Audrius Murauskas.

Dialogo svarba

Neseniai susirinkę tėvų, ikimokyklinių įstaigų ir savivaldybės atstovai sutarė kartu ieškoti sprendimų, kaip gerinti vaikų maitinimą lopšeliuose-darželiuose, aptarė kitus ikimokyklinių įstaigų veiklos aspektus. Sutarta, kad nebus priimami skuboti sprendimai, o tariamasi su bendruomenėmis.

"Džiugu, kad visos suinteresuotos grupės – ir bendruomenės, ir politikai yra nusiteikę kartu spręsti ikimokyklinio ugdymo aktualijas", – teigė visuomeninės organizacijos "Vieningas Kaunas" vienos iš darbo grupių vadovė dr. Virginija Rupainienė, moderavusi susitikimą.

Ji atsiduso, kad didžiulių problemų darželiuose nėra. "Įstaigose, kuriose darbštūs vadovai ir aktyvūs tėvai situacija yra puiki", –  pastebėjo V.Rupainienė. Tačiau tobulinti visuomet yra ką.

Susirinkime dalyvavęs Švietimo, Kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktorius Virginijus Mažeika taip pat akcentavo tėvų, įstaigų vadovų ir savivaldybės dialogo svarbą. "Yra taisytinų dalykų, tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad kuriame darželyje yra aktyvūs tėvai, ten ir rezultatai visai kitokie", – paragino tėvus V.Mažeika.

Tikrinimus stebės ir tėvai

LTF pirmininkas A.Murauskas pasidžiaugė, kad tėvams sudaroma vis daugiau galimybių dalyvauti priimant sprendimus, susijusius su ugdymo įstaigomis.

Pavyzdžiui, tėvų bendruomenę bandoma įtraukti į maisto kokybės vertinimą. Be to, jie jau gali dalyvauti patikrinimuose, kuriuos vaikų ugdymo įstaigose rengia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). "Tai įneša skaidrumo, tokių tikrinimų rezultatais labiau pasitikima, kartu motyvuoja tėvus labiau įsitraukti ir domėtis, kaip darželyje ugdomas jo vaikas, kokiomis sąlygomis ir kuo maitinamas", – akcentavo A.Murauskas.

Jis teigė, kad kai kurie tėvai, net ir matydami, jų nuomone, pažeidimus, apie tai neinformuodavo nei ugdymo įstaigos, nei VMVT, nes tiesiog nesitikėdavo, kad tyrimas bus atliktas skaidriai ir objektyviai.

"Jeigu patys tėvai dėl kokių nors priežasčių nenori ar negali dalyvauti tikrinant gautus skundus, vietoj jų gali atvykti LTF atstovas. Labiausiai esame suinteresuoti, kad patikrinimuose dalyvautų tą ugdymo įstaigą lankančių vaikų tėvai", – pridūrė forumo vadovas.

Didesnė tiekėjų kontrolė

Viliamasi, kad alergiškų vaikų tėvams bus daugiau galimybių rinktis iš ugdymo įstaigų. Vystoma idėja kiekviename mikrorajone kuriame nors darželyje įkurti grupių, kurias lankantys vaikai bus maitinami specialiai jiems pritaikytu maistu, o pedagogai – papildomai apmokyti suteikti neatidėliotiną medicininę pagalbą prasidėjus ūmiai alerginei reakcijai.

"Sveikintinas dalykas, kad kartu su vaikų tėvų pagalba, vadovaudamiesi maitinimo organizavimo tvarka ir gydytojų rekomendacijomis, galime patys sudaryti valgiaraščius", – teigė Kauno ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos pirmininkė Audronė Trumpickienė.

Centralizuoto maisto produktų tiekimo idėjos savivaldybė gaivinti neketina, nes šis sumanymas sulaukė didelio visuomenės pasipriešinimo. Darželiams ir toliau palikta teisė kiekvienam atskirai skelbti viešuosius pirkimus, tad visas dėmesys sutelkiamas į jų vadovų mokymus ir kvalifikacijos kėlimą, kaip tai padaryti pagal taisykles ir kuo skaidriau.
"Vaikų maitinimas yra pernelyg jautri sritis, kad produktų tiekėjai būtų pasirenkami automatiškai. Tardamosi su tiekėjais kiekviena atskirai, ugdymo įstaigos gali realiau įvertinti tiekėjų galimybes, jų siūlomų produktų kokybę, įvairovę ir pasirinkti priimtiniausią variantą. Iki šiol šis modelis Kaune pasiteisino su kaupu", –  kalbėjo A.Murauskas.

Sostinėje – aibė skundų

Jis pateikė Vilniaus pavyzdį, kur maisto produktai ikimokyklinio ugdymo įstaigoms tiekiami centralizuotai, ten neatsiginama tėvų skundų dėl prastos produktų kokybės ir priekaištų dėl pernelyg didelės už juos sumokamos kainos. LTF vadovas pasidžiaugė, kad Vilniuje jau bent dešimt darželių viešuosius pirkimus organizavo patys. Pastebėta, kad jiems tiekiamų maisto produktų kokybė pastebimai pagerėjo, maisto produktai tiekiami net iki 20 proc. pigiau.

Renkantis tiekėjus taip pat bus atsižvelgiama į tėvų nuomonę. A.Murauskui pritarė A.Trumpickienė. "Labai gerai, kad pati įstaiga ir jos bendruomenė yra atsakinga už kokybiškų maisto produktų pasirinkimą. Patys tariamės su tiekėjais, tad galime iš jų ir pareikalauti", – kalbėjo vadovė.

Ji ir kitų įstaigų vadovai džiaugėsi ir sprendimu darželiams leisti lengviau nutraukti su tiekėjais sudarytas sutartis, jei paaiškėja, kad jos netenkina ugdymo įstaigos bendruomenės lūkesčių. "Kitų susirinkimų metu bus aptartos ir suformuluotos sąlygos, kokioms susidarius bus galima nutraukti sutartis anksčiau laiko. Taip tiekėjai bus priversti labiau pasitempti. Taip pat toliau diskustuosime apie kokybiškesnio meniu sudarymą, kad maisto produktai patiekaluose būtų tinkamiau derinami, kad maistas būtų sveikesnis ir skanesnis. Dar vėliau gilinsimės į vaikų maitinimo klausimus bendrojo ugdymo mokyklose, kuriose vaikus maitina privatūs paslaugos teikėjai, išsinuomoję mokyklų valgyklas", – kalbėjo A.Murauskas.

"Ypač džiugina naujai besiformuojanti realaus, o ne imitacinio tarimosi kultūra. Neskubama priimti sprendimų nepasitarus su tėvams atstovaujančiomis organizacijomis. Labai tikiu, kad ir toliau puoselėsime dialogu grįstus santykius, kad politikai įsiklausys į visuomenės poreikius ir kurs pačias palankiausias sąlygas tiems poreikiams įgyvendinti", – pridūrė Lietuvos tėvų forumo vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

lialia

Puiku.kalciausios aukletojos.rasot tai nenusikalbekit o rasykit jei tikrai zinot.pirma reikia ziureti kas laimi konkursa ir kokiomis kainomis tiekia produktus,baisu!tokiu kainu net parduotuvese nera,is kur ima darzoves ir ttt..?!bet i tai demesio nieks nekreipia visur savi laimi.europinis "pienas","vaisiai" ar jie pasiekia visada vaikus?ir kokie produktai tai?ar teveliai pasidomi?ar zinot ka gali valgyt vaikai darzeliuose?jus paskaitykite sveikatos centru nustatytus "meniu",baisu!ka namuose vaikai valgo su malonumu,tai darzelyje valgyti negalima!lietiniai su mesa,zemaiciu blynai,vistos blauzdeles,kumpeliai apvirti,pakepinti ,cepelinai,plokstainis,balandeliai ir dar daug....taip kad pirma ne nuo aukletoju pradekit gerbiami,jos trecias vanduo nuo kisieliaus....jos ugdo vaikus!

nu jo

Tai jei matot ir žinot,kad taip daro darželių darbuotojai, tai ko tylit? Parašykit kur konkrečiai taip vyksta, o ne „juodinkit“ žmones

www

darbuotojai darzeliuose gyvena kaip meskos ausyje - maisto pirkti nereikia.. Kaimyne nezino i kuria puse parduotuves durys atsidaro, dar ir vaikams krepselius perduoda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS