Didžiųjų miestų centriniuose paštuose įsikurs muziejus ir galerija? | KaunoDiena.lt

DIDŽIŲJŲ MIESTŲ CENTRINIUOSE PAŠTUOSE ĮSIKURS MUZIEJUS IR GALERIJA?

  • 7

Kauno centriniame pašte galėtų būti įkurtas architektūros muziejus, o Klaipėdos pašto rūmuose – galerija, teigia šią savaitę susitikimus su visuomene dėl Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų rūmų įveiklinimo rengęs valstybės valdomas Lietuvos paštas. Abu pastatai įrašyti į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

„Dėl Kauno iš tikrųjų buvo vienintelis konkretus pasiūlymas – architektūros muziejus. Tarpinstitucinė grupė greičiausiai svarstys šį galimą variantą, nes daugiau idėjų nebuvo, bet ji tikrai buvo pakankamai konkreti, su paskaičiavimais, su netgi patalpų išdėstymais. Aiškiai matosi, jog žmonės susipažinę su viskuo ir pats Lietuvos paštas prieš tai buvo įleidęs šią iniciatyvinę grupę į paštą pažiūrėti erdves“, – BNS teigė Lietuvos pašto korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė.

Anot jos, dėl Klaipėdos rūmų, skirtingai nei dėl Kauno, niekas nepageidavo apžiūrėti, o viena iš susitikimuose pasiūlytų konkretesnių idėjų – įkurti galeriją.

„Viena iš konkretesnių idėjų buvo galerijos įkūrimas, o daugiau konkretesnių idėjų nebuvo. Ten galbūt daugiau pareiškimų buvo apie tai, jog reikia pastatą remontuoti, tai mes su tuo pilnai sutinkame. Nauja vadovybė, kuri atėjo 2018 metais, iš karto pasakė, kad su Klaipėdos pašto rūmais reikia kažką daryti, kad jie negriūtų“, – teigė V. Budrienė.

Pasak jos, architektūros muziejus neužimtų viso Kauno pašto pastato ploto, jo operatoriai galėtų išsilaikyti iš kitų veiklų. Svarstoma, kad pastate galėtų įsikurti restoranų, kavinių ar keli gyvenamieji kambariai.

Anot V. Budrienės, pateiktus pasiūlymus vertins tarpinstitucinė grupė, kuri apsvarstys pasiūlymus ir pateiks rekomendacijas.

Anksčiau Lietuvos paštas buvo nusprendęs parduoti centrinių paštų pastatus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, tačiau dalis politikų, taip pat paveldosaugininkai pasisakė už jų išsaugojimą visuomenės reikmėms. Vilniaus centrinio pašto pastato aukcionas įvyko gruodį. Kol kas sandoris nėra užbaigtas.

1932 metais atidarytas garsaus architekto Felikso Vizbaro projektuotas Kauno centrinis paštas yra vienas svarbiausių tarpukario valstybės reprezentacinių ir modernizmo statinių. Jis reikšmingas architektūriniu, inžineriniu ir istoriniu požiūriu, tapęs vienu ryškiausių architektūrinių laikinosios sostinės akcentų.

Prieš 126 metus statytas Klaipėdos centrinis paštas buvo įsikūręs Klaipėdos pašto stoties statinių komplekse.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Eikit tik

vėl pasims koks ,,viarslas" ir tiek žiniu.Spaus pelną o paskui numes griūti.Tokiu kap Kaveckis kur Merdianą išgelbėjo Klaipėdoj daugiau nėra.Daugiausia tokiu kur buvusi Baltijos kinoteatra turi

Nepolitinis

O kodėl nepalikti pašto skyriaus, su visomis paslaugomis? O šalia gali būti ir muziejiniai eksponatai. Nejau nereikia jokių viešų pašto paslaugų? Įrenkit ir laiško ir atviruko rašymo ( pvz. mamai ar mylimam,-ai) kabiną . Ar Kauno miestas negali pasirūpinti pastatu?

Žilvinas Ručys

tegu pasigiria kiek Lietuvos paštas prarado pinigų už skelbimų apie pardavimus įdėjimą , ir pastatų laikymą tuščiais , kiek moka už nuomas .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS