E. Šiugždinytė: kiek daug yra veiklių moterų Kaune! (Metų kaunietės rinkimai) | KaunoDiena.lt

E. ŠIUGŽDINYTĖ: KIEK DAUG YRA VEIKLIŲ MOTERŲ KAUNE! (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 16

04. Eglė ŠIUGŽDINYTĖ – teisininkė, mediatorė, kauniečiams nemokamai teikianti mediacijos paslaugas ir teisines konsultacijas. Visuomenę šviečia viešojoje erdvėje teisiniais ir mediacijos klausimais, taip garsindama šį taikų ginčų sprendimo būdą – mediaciją.

Geri darbai įkvepia

„Esu maloniai nustebinta, kad sulaukiau tokio nemažo palaikymo. Gavau daugybę šiltų žinučių iš žmonių, kuriems esu padėjusi mediacijos ir teisiniais klausimais. Kiti skambino ir dar kartą dėkojo už pagalbą, linkėjo sėkmės konkurse. Treti džiaugėsi, kad bent balsuodami gali padėkoti. Nemažai palaikymo sulaukiau iš teisininkų ir mediatorių. Kolegos džiaugiasi, kad skleidžiu žinią apie taikų ginčų sprendimo būdą – mediaciją, nes apie ją labai trūksta sklaidos visuomenėje“, – kalbėjo E. Šiugždinytė.

Jai didžiausią įspūdį paliko tos Metų kaunietės rinkimų dalyvės, kurios daro gerus, altruistinius darbus, padeda vaikams, neįgaliesiems. „Svarbu yra garsinti Kauną, tačiau manau, kad nugalėtoja turėtų būti gerus darbus daranti moteris“, – nuomonę išsakė kaunietė.

Projektą „Metų kaunietė“ ji vadina įkvepiančiu. „Tai tarsi žinutė veiklioms, altruistiškoms moterims, padrąsinanti veikti, siekti, daryti, judėti pirmyn. Projektas „Metų kaunietė“ suteikia galimybę susipažinti visuomenei ir su nematomais gerais darbais, pasiekimais. Nors ne visos projekto dalyvės pateko į finalinį šešetuką, tačiau manau, kad apie visas 20 kandidačių visuomenė sužinojo daugiau, nei žinojo prieš tai. Lygiai taip pat ir aš pamačiau, kiek daug yra veiklių moterų Kaune! Ir tikrai labai gaila, kad dauguma jų yra nematomos“, – apgailestavo E. Šiugždinytė.

Kaunietė kalbėjo, kad geri darbai įkvepia, priverčia nusišypsoti, padėkoti, todėl, jos nuomone, reikėtų kuo daugiau sklaidos apie veiklias moteris ir jų atliekamus gerus darbus.

Padeda susitarti

E. Šiugždinytė pasakojo, kad Lietuvoje mediacija įtvirtinta 2008 m., tačiau ji nebuvo aktyviai taikoma iki 2020 m., kai įsigaliojo Mediacijos įstatymas, numatantis privalomą mediaciją šeimos ginčuose.

„Pavyzdžiui, santuokos nutraukimas dėl vieno iš sutuoktinių kaltės, ginčai, susiję su vaikų išlaikymu, jų gyvenamosios vietos ar bendravimo tvarkos su skyriumi gyvenančiu tėvu ar motina nustatymo ir kiti ginčai. Vieni mediaciją painioja su meditacija. Kiti galvoja, kad mediatorius yra teisininkas. Treti painioja su teismu, o dar kiti apskritai nėra girdėję tokio dalyko kaip mediacija“, – situaciją apibūdino E. Šiugždinytė.

Mediacija yra ginčų sprendimo būdas, kai mediatorius padeda susitarti, t. y. priimti tokį sprendimą, kuris tenkina abi puses. Mediacijoje abi ginčo šalys yra pačios savo ginčo šeimininkės. Ginčui persikėlus į teismą, sprendimą priima teisėjas. Teisėjo priimtas sprendimas gali netikti nė vienai iš ginčo šalių.

„Pasitelkus mediaciją galima išspręsti įvairius ginčus. Pavyzdžiui, ginčus tarp darbuotojo ir darbdavio dėl netinkamai išmokėto darbo užmokesčio, ginčus tarp kaimynų dėl to, kokia spalva bus nudažyta tvora, ginčus tarp skolininkų, ginčus dėl santuokos nutraukimo ir pan. Svarbiausia, kad pačios ginčo šalys norėtų spręsti ginčą“, – sakė kaunietė.

Mano tikslas yra kuo daugiau šviesti visuomenę apie mediaciją, leisti susipažinti su ja ir išmokyti spręsti ginčus taip, kad teismai neturėtų ką veikti.

Neima atlygio

„Teikdama nemokamai mediacijos paslaugas bent prisišaukiu ginčo šalis pabandyti ginčą spręsti mediacijos būdu. Iš tiesų, nė karto po mediacijos, net ir jai nepavykus, nesu girdėjusi blogo žodžio apie mediaciją. Priešingai, žmonės išeina laimingi, šiek tiek įsižeminę, atsipalaidavę, išsikalbėję ir džiaugiasi, kad nepabūgo negirdėto žodžio „mediacija“. Mano tikslas yra kuo daugiau šviesti visuomenę apie mediaciją, leisti susipažinti su ja ir išmokyti spręsti ginčus taip, kad teismai neturėtų ką veikti“, – sakė kaunietė.

Kaip ji pati atrado mediaciją? Dirbdama pirmosios instancijos teisme stebėdavo žmones, klausydavosi jų, bandydavo suprasti kiekvieną ginčo šalį, svarstydavo, dėl ko kilo ginčas, ir suvokė, kad dažnai tiesiog būtų pakakę nuoširdžiai pasikalbėti, išsiaiškinti kiekvieno interesą.

„Tuomet svarsčiau, kaip galėčiau padėti žmonėms išspręsti konfliktus, kad jie išvengtų ilgo, brangaus ir varginančio teismo proceso. Tokį būdą radau – tai mediacija“, – pasakojo rinkimų „Metų kaunietė“ finalo dalyvė.

„Tai mano miestas“

Pačiomis geriausiomis E. Šiugždinytė įvardija akimirkas, kai pamato ginčo šalių veiduose palengvėjimą, kad pavyko susitarti. Būna, kad ginčo šalys po visko nuoširdžiai apsikabina, paspaudžia vieni kitiems rankas ir stebisi, kodėl anksčiau nepamėgino mediacijos.

Prieš studijas Eglė rinkosi tarp teisės ir psichologijos. „Pasirinkdama teisę, manau, vienu šūviu nušoviau du zuikius. Teisininko profesija yra labai įvairialypė. Norint padėti žmonėms, reikia gerai išmanyti ne tik teisės aktus, bet ir turėti psichologijos žinių. Ypač jų prireikia mediatorės veiklai“, – kalbėjo kandidatė į Metų kaunietės titulą.

„Kaune gimiau ir užaugau. Čia praleidau didžiąją gyvenimo dalį. Tai mano miestas“, – didžiuojasi E. Šiugždinytė. Kaunas ją žavi unikalia modernizmo architektūra, gausybe žaliųjų plotų, kultūros ir stiliaus pojūčiu.

Daugiausia sentimentų kelia Lietuvos zoologijos sodas, kuriame vaikystėje dažnai lankydavosi. Gyvūnų sąlygoms pagerinti ji skyrė ir savo pirmuosius uždirbtus pinigus.

„Džiugina, kad po rekonstrukcijos Lietuvos zoologijos sodas atitiks tarptautinius reikalavimus“, – sakė E. Šiugždinytė.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite ir užpildykite lapelį ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija,  I.Kanto 18 g. 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

! Esant galimybei dienraščio iškarpas prašome į redakciją siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1679 su tekstu „MKA XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų

Nuo vasario 24 d. SMS žinute iš vieno telefono numerio galima balsuoti vieną kartą per parą. Kiti balsai nebus užskaitomi.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo vasario 22 d. iki kovo 4 d. 12 val. (balsai priimami internetu, sms žinutėmis ir paštu). Kovo 6-7 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 8 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje. Bilietus galima įsigyti čia.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Heiga“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, „Mega“, partneriams „Centro kredito unijai“, „Etapas Group“, „lgiausi limuzinai“, „Hegelmann Group“, „Jaukūs namai“, „Ribas Jewellery“.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Klausimas

Ar tai ministrės Šiugždinienės dukra ar giminaitė?

Alina

Sita mediatorė buvo patalpinus skelbima kad nemokamai mediacija duoda.gal akcijas kazkokia buvo.savo puslapi skelbe.drauge parode.buves vyras nemokejo elimentu.tai ji dare mediacija mums.mes susitarem.tai ji ir dokumentus nemokamai padare.pries tai pas advokata klausiau tai 300eur sako.tie kas negraziai kalba tai zinokit yra karma.nesu sutikus tokio gero asmens.sveikatos jai.

Regina

Pažįstu, nes buvom bendradarbės. Negaliu pasakyti nieko blogo, tik gera. Tiesa, tada dar nebuvo mediatore. Sėkmės !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS