Egzaminų rezultatų atgarsiai: kaip kauniečiams sekėsi išbandymas lietuvių kalba ir literatūra? | KaunoDiena.lt

EGZAMINŲ REZULTATŲ ATGARSIAI: KAIP KAUNIEČIAMS SEKĖSI IŠBANDYMAS LIETUVIŲ KALBA IR LITERATŪRA?

Vakar diena buvo pilna jaudulio ne tik dėl prasidėjusio NATO viršūnių susitikimo, bet ir dėl to, kad buvo paskelbti didelės dalies egzaminų rezultatai. Šiųmečiams abiturientams kauniečiams, vertinant išlaikiusiųjų procentą, sekėsi daug geriau nei pernai. Kauno miesto savivaldybės atstovai konkrečiau apžvelgė lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino rezultatus.

Kur daugiausiai šimtukų?

„2023-ųjų metų Kauno miesto abiturientų lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos valstybinių brandos egzaminų rezultatai džiugina. Bendras įstaigų, vadovų, mokytojų, mokinių ir pagalbą teikiančių specialistų įdirbis duoda grįžtamąjį ryšį bei gerus rezultatus. Dirbama sistemiškai keletą metų iš eilės. Abu egzaminus kandidatai išlaikė geriau nei dvejus paskutinius metus“, – portalui kauno.diena.lt teigė Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Pagal šimtukus iš lietuvių kalbos ir literatūros egzamino lyderiai – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos abiturientai, kurių net 19-os lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino darbai įvertinti 100 balų.

Didžiausią įmanomą įvertinimą gavo ir trylika Kauno „Saulės“ gimnazijos, dvylika Kauno jėzuitų gimnazijos, penki Kauno technologijos universiteto gimnazijos abiturientai.

Iš viso 63 kauniečiai (2,85 proc.) gavo šimtukus. Visoje šalyje – 341 (2,02 proc.) iš 16 847.

Išlaikymo vidurkis – 53,17 balo

Tiesa, statistika rodo, kad ir lietuvių kalbos ir literatūros egzamino rezultatų bendras vidurkis Kaune šiemet yra mažesnis nei pernai.

Iš viso šiemet jį laikė 2213 Kauno miesto (kartu su profesinio rengimo centrais) kandidatai. 95,48 proc. egzaminą įveikė.

Išlaikymo vidurkis – 53,17 (Lietuvoje – 49,02) balų. Nuo 86 iki 99 balų įvertinti 341 (15,41 proc.) Kauno abiturientų darbai. (Lietuvoje – 2182, tai yra 12,95 proc.).

Palyginimui pernai, lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą laikė dešimtadaliu mažiau jaunuolių (2039). 86-99 balais išlaikė 355 (17,41 proc.); 100 balų – 99 (4,86 proc.) Kauno mokyklų atstovai. Pernykštis egzamino išlaikymo vidurkis – 54,83 (Lietuvoje – 48,26).

2021 metais lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą laikė 2143 kandidatai. 86-99 balais išlaikė 307 (14,33 proc.), 100 balų – 81 Kaune mokęsis jaunuolis (3,78 proc.).

Lietuvių kalbos ir literatūros egzamino išlaikymo riba – 30 taškų iš 100 galimų. 

Suveikė priemonės

Geresnius rezultatus, savivaldybės vertinimu, nulėmė aiškios mokiniams labiau suprantamos temos, sistemingos konsultacijos ir ugdymo organizavimas įprastu būdu.

„Gautų šešių brandos egzaminų Kauno miesto abiturientų valstybinių brandos egzaminų rezultatai vertinami labai gerai, nes sistemingai viršijamas Lietuvos vidurkis, mažėja vieną ar kitą egzaminą neišlaikiusiųjų dalis“, – vertino O. Gucevičienė.

Priežastys, anot jos, – mokytojų profesionalumas, sukauptas įdirbis, sistemingas mokinių konsultavimas ir pagalbos teikimas tiek mokiniams, tiek mokytojams, tiek įstaigų vadovams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS