Elektros tinklai daugiabučiuose namuose: ką būtina žinoti gyventojams | KaunoDiena.lt

ELEKTROS TINKLAI DAUGIABUČIUOSE NAMUOSE: KĄ BŪTINA ŽINOTI GYVENTOJAMS

  • 23

Dauguma daugiabučių namų Kauno mieste yra senesni nei 30 metų, o elektros instaliacija nekeista nuo pat namo pastatymo, tačiau norime naudotis daugybe elektros prietaisų: skalbyklėmis, džiovyklėmis, elektrinėmis kaitlentėmis, elektriniais šildytuvais ir kt. Bėda ta, kad daugelyje tokių daugiabučių namų elektros instaliacija jau susidėvėjusi, be to, ji įrengta be galią ribojančių automatinių jungiklių ar saugiklių, kurie apsaugo elektros tinklą nuo perkrovos.

Kodėl reikia keisti?

„Seni laidai neatlaiko apkrovų, jie pradeda svilti, dingsta kontaktas, o vartotojai lieka be elektros“, – komentavo UAB Kauno butų ūkio (KBŪ) Elektros remonto darbų brigados darbų vadovas Algirdas Butvila, raginęs gyventojus pasirūpinti savo ir kaimynų saugumu.

Daugelyje daugiabučių namų yra problemų dėl seno bendro elektros įvado, senų laidų laiptinėse, senų apšvietimo sistemų. Meistrai dažnai randa suanglėjusius laidus, o dėl senų gnybtų – ir atsipalaidavusius kabelius, vadinasi, iki nelaimės – vienas žingsnis.

Darbų vadovas patikino, kad per darbo praktiką teko matyti atvejų, kai dėl prastos elektros tinklų būklės kilo gaisrai, tad keisti susidėvėjusius kabelius reikia ne tik siekiant užtikrinti elektros tiekimą gyventojams.

Ypatinga grėsmė kyla mediniuose daugiabučiuose namuose. Visgi pasitaiko nemažai atvejų, kai dalis gyventojų, net ir supažindinti su rimtais defektais, nesutinka keisti namo elektros instaliacijos.

Nereikėtų bijoti nepatogumų elektros instaliacijos remonto metu – juos atliekant vartotojai be elektros paliekami vos kelioms valandoms, o atnaujinta elektros instaliacija vėl saugiai tarnaus kelis dešimtmečius.

Daugelyje daugiabučių namų yra problemų dėl seno bendro elektros įvado, senų laidų laiptinėse, senų apšvietimo sistemų.

Pigiau apšviesti laiptines

Daugiabučiuose namuose apšviečiamos laiptinės, rūsiai ir namo prieigos. „Kai kuriuose namuose dar likę seni šviestuvai, kurie neturi gaubtų, o senos kaitrinės lemputės nesuteikia tinkamo šviesos srauto“, – komentavo A.Butvila.

Elektros remonto darbų brigados darbų vadovas rekomendavo senus šviestuvus keisti į naujus LED šviestuvus su jutikliais, nes tai, pasak jo, leistų sutaupyti bendro naudojimo elektros, o laiptinė ar prieigos būtų apšviečiamos ryškiau.

Gyventojai turėtų atkreipti dėmesį ir į apšvietimą daugiabučių namų rūsiuose. Dažniausiai jis yra prastos būklės: apšviečiama tik dalis rūsio, o atskirose rūsio patalpose dėl nudegusių laidų jį reikia keisti nauju.

Kaip atnaujinti elektros instaliaciją name, laiptinėje

Sprendimai dėl elektros instaliacijos atnaujinimo, keitimo daugiabučiame name priimami butu? ir kitu? patalpų savininku? balsu? dauguma.

Atsiradus būtinybei atnaujinti daugiabučio bendro naudojimo elektros tinklus, organizuojamas namo butų ir kitų patalpų savininkų balsavimas raštu, butų savininkai supažindinami su nustatytais elektros instaliacijos defektais bei reikalingų darbų sąmata.

Daugumai butų ir kitų patalpų savininkų pritarus remonto darbams, mokestis už juos paskirstomas proporcingai pagal buto plotą, o darbams gali būti panaudotos ir namo kaupiamosios lėšos.

Norėdami atnaujinti elektros instaliaciją daugiabučiame name ar bute galite susisiekti su KBŪ specialistais tel. 8 700 40 444 arba e.paštu info@kbu.lt. Daugiau informacijos rasite www.kbu.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

bbd ant kauno

Siųlyčiau išvis negyventi susmirdusiuose daugiabučiuose...

Rasa

O pas mus laiptinėj į laidų spintele landziojo vakare nepažįstami pacanai. Pajutę, kad stebiu, pasišalino. Kita diena radau paliktus ženklus, kad vėl buvo :/ Ar neturėtų būti rakinamos spintelės?

Kirminas

Tuoj daugiaauksciai prades liepsnoti arba taps avarinias Viena kas daroma tai skaitikliai keiciami taip plaunami pinigai nes buvo keisti pries 4metus ir vel naujas o atejas gyventi kaip pastaciau paketa 72 metu taip ir stovi. Niekam laidu ukis nerupi.Dar per tas pacias sachtas interneto ir kabelines prikaisiojo savo laidu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS