ES lėšos Nemuno salą pavers unikalia mokslo, sporto ir laisvalaikio erdve | KaunoDiena.lt

ES LĖŠOS NEMUNO SALĄ PAVERS UNIKALIA MOKSLO, SPORTO IR LAISVALAIKIO ERDVE

  • 26

Kauno Nemuno saloje pasinaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis kuriamas pirmasis Lietuvoje mokslo populiarinimo centras „Mokslo sala“, taip pat jau netrukus greta Žalgirio arenos duris atvers naujausias laisvalaikio ir sveikatinimo centras su 50 metrų plaukimo baseinu. 2021 m. pabaigoje baigtas statyti naujausias pėsčiųjų tiltas į Nemuno salą, o baigus rangos darbus sutvarkyta ir visa žalioji salos teritorija.

Įspūdingas pastatas

„Mokslo salos“ projektui skirta beveik 18,2 mln. eurų Europos Sąjungos fondų lėšų, o bendra jo vertė siekia beveik 28,6 mln. eurų. Centras bus skirtas populiarinti mokslą ir technologijas, ugdyti mokslo kultūrą bei skatinti visuomenę labiau domėtis mokslo pasiekimais. Tai bus itin patraukli vieta moksleiviams bei studentams.

Pats mokslo muziejaus pastatas taps dar vienu miesto architektūriniu perlu. Pagal tarptautinį architektūrinį konkursą laimėjusios ispanų ir australų studijos „SMAR Architecture Studio“ projektą statinio akcentas – į dangų iškilęs apvalus diskas pro kurį leidžiantis žemyn patenkama į pastato vidų. Pastato išorėje dominuos betonas ir stiklas. Didelė muziejaus stogo dalis bus apželdinta, taip pastatas susilies su salos paviršiumi.

Ne tik pamatyti, bet ir patirti

12 tūkst. kv. m. ploto pastate veiks nuolatinės ir laikinos ekspozicijų erdvės, planetariumas, konferencijų salės bei STEAM laboratorijos. Tikimasi, kad centras kasmet sulauks iki 300 tūkst. lankytojų. „Mokslo saloje“ veiks ir vienas iš trijų Lietuvoje kuriamų metodinių STEAM atviros prieigos centrų. Jame moksleiviai susipažins su gamtos, technologijų, inžinerijos, matematikos mokslų dėsniais, naujausiomis technologijomis, atradimais. Taip pat lankytojai galės patys atlikti įvairius eksperimentus keturiose laboratorijose: biologijos ir chemijos, fizikos ir inžinerijos, robotikos ir informacinių technologijų bei specializuotoje Kauno regiono „Smart City“ laboratorijoje.

„Mokslo salos“ atidarymas numatytas ateinančiais metais.

Keičiasi salos aplinka

Be naujųjų saloje atsirasiančių statinių – Mokslo salos bei laisvalaikio ir sveikatinimo centro – keičiama ir erdvė visoje saloje. Kauno miesto savivaldybė čia įgyvendina projektą „Nemuno salos išvystymas į multifunkcinį sveikatinimo ir kultūros kompleksą, pritaikant jį visuomenės poreikiams“, kuriam iš ES struktūrinių fondų skirta beveik 3 mln. eurų, o bendra – apie 3,3 mln. eurų.

Daugiau nei 30 ha teritorija iki šiol buvo menkai išvystyta, be laisvalaikiui reikalingos infrastruktūros. Dabar įrenginėjami pėsčiųjų ir dviračių takai, bėgimo trasa, sporto aikštelės krepšiniui, tinkliniui, tenisui, velotrasa, vaikų žaidimo aikštelės, pantoninė prieplauka, amfiteatras, sutvarkyti želdiniai, įrengti suoleliai ir kiti mažosios architektūros elementai. Taip pat bus įrengti infrastruktūros aptarnavimui reikalingi inžinieriniai tinklai, apšvietimas, jungtys su esamais ir statomais tiltais, automatinis viešasis tualetas.

Straipsnis parengtas už projekto Nr. 2020CE16BAT099 „Informavimo priemonių ciklas apie ES sanglaudos politiką ir jos poveikį piliečių gyvenimo kokybei“ lėšas. Projektą įgyvendina Kauno kolegijos Verslo fakultetas.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

A.R.

Žilvinae Ručy, kiek suprantu išsilavinimas jūsų menkas, tai bent nerašinėkit bele ką. Ne vien Kaunas ir Lietuva džiaugsis šiuo projektu įgyvendintu, bet garantuotai atvyks ir iš kitų šalių ekskursijos, moksleiviai, pavieniai keliautojai. Kaip mes dabar važiuojame į Lenkijos tokio tipo objektus, skrendame į Šveicarijos panašų centrą, kur labai įdomu ir net kelis kart aplankyti, tai čia turėsime ir sau ir trauką kitieks Europoje. O jei pats ruošiatės tik šuniuką pavedžioti saloje ir gal likusį laiką ir teleidžiat prie kompiuterio rašinėdamas komentarus, jei net vienam straipsniui prirašėt kelis.... Mažiausiai juokinga skaityti tokius ir truputi liūdna, kad tik toks mentalitetas. Nieko asmeniška, bet tokia nuomonė man susidarė perskaičius komentarus. Geros dienos visiems.

Įvykių stebėtoja

Hmmm, tai gi ~2016 pastatė labai modernų mokslo centrą---ir studentams , ir mums, visuomenei------prie KTU miestelio , Baršausko g. Buvau, žavėjausi . Ar to neužtenka rajono centrui ? Gi ne sostinės dydžio miestas , gi ne milijoninis .......

Too Žilvinas Ručys

Geriau 1 karta pamatyti, negu 10 kartu isgirsti, tai gi jeigu skaitot, kad sitas straipsnis meloja, tiesiog nueikyt i Nemuno sala ir paziurekyt savo akymis. As ten daznai nueinu ir matau, kaip vyksta darbai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS