Ežerėlis pasipuoš bendruomenės kurtomis spanguolėmis | KaunoDiena.lt

EŽERĖLIS PASIPUOŠ BENDRUOMENĖS KURTOMIS SPANGUOLĖMIS

  • 2

Visam Kauno rajonui ruošiantis 2022-aisiais tapti Europos kultūros sostine, į kultūrinių renginių sūkurį įsitraukė ir keli aplinkiniai miestai. Vienas jų – vos 20 km į vakarus nuo Kauno nutolęs Ežerėliu vadinamas miestelis, nusprendęs viešas erdves papuošti bendruomenės narių rankų darbo dekoracijomis.

Ežerėlis taip pat dalyvauja "Šiuolaikinių seniūnijų" projekte: vasarą ir rudenį čia vyko įvairios veiklos. Pagrindinis šio projekto tikslas – skatinti Kauno rajono gyvenviečių bendruomeniškumą ir kūrybiškumą, o ši ežerėliečių idėja – puiki iniciatyva ir pavyzdys, kaip "Šiuolaikinių seniūnijų" projekto veiklos įkvepia vietos žmones imtis iniciatyvos kurti ten, kur jie gyvena.

Atgaivins parką

Jau daugiau nei penkiolika metų veikiantis Ežerėlio bendruomenės centras nuolat siekia telkti miesto gyventojus, skatinti jų aktyvumą ir dalyvavimą įvairiose veiklose. Todėl, pastebėjus, kad viename miesto parke trūksta bendruomenės aktyvumo ir įdomesnių veiklų, nedelsiant pradėta galvoti, kaip būtų galima šią vietą atgaivinti. Projekto iniciatyvinė grupė – dešimties moterų komanda, koordinuojama bendruomenės centro pirmininkės Jolantos Marijos Malinauskaitės, pasisėmė įkvėpimo iš Ežerėlio herbo ir nusprendė parko medžius papuošti didžiulėmis rankų darbo spanguolėmis.

Užmojis: projekto koordinatorei, bendruomenės centro pirmininkei J.M.Malinauskaitei norėjosi parką paversti traukos ir kultūros vieta. J.M.Malinauskaitės asmeninio archyvo nuotr.

Anot J. M.Malinauskaitės, šis parkas pasirinktas siekiant atgaivinti Ežerėlio nuskriaustą vietą ir paversti jį traukos ir kultūros vieta, mat visi renginiai vyksta miesto centre. Šiuo metu parke dažniausiai lankosi senjorai, o jaunesni gyventojai retai užsuka pasivaikščioti, nors, iniciatyvos autorės nuomone, ši vieta gali tapti patrauklia ir jaukia laisvalaikio praleidimo vieta visiems Ežerėlio gyventojams.

Talkino tautodailininkė

Nusprendus projektą plėtoti kartu su "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022", tarpininkaujant Aurelijai Prašmuntaitei, į pagalbą iniciatyvinės grupės moterims buvo pakviesta tautodailininkė ir tekstilės menininkė Rasma Noreikytė. Anot jos, būtent puikus "Kaunas 2022" koordinatorės A.Prašmuntaitės bendravimas ir bendradarbiavimas buvo viena iš priežasčių, paskatinusių menininkę prisidėti prie projekto: "Ežerėliui labai pasisekė, kad jie turi tokią nuostabią agentę. Linkiu jai ir toliau būti ta jungiančia ir įkvepiančia harmoningo bendradarbiavimo grandimi", – džiaugėsi menininkė.

R. Noreikytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Atvykusi į Ežerėlį, R.Noreikytė kūrybinių dirbtuvių metu padėjo išsirinkti puošmenų gamybos techniką, tinkamiausią turimoms medžiagoms. Būtent šių dirbtuvių metu (apsvarsčius keletą technikų, tokių kaip žiemines kepures primenančių "pom pom" bumbulų rišimą) buvo nuspręsta nerti spanguolių kekes, kurios, kaip pasakojo menininkė, simbolizuoja pelkėtą kraštą ir ežerėliečių stiprybę. Didžiosioms spanguolėms nerti naudojamas medžiagas projektui davė trikotažo gaminių įmonė UAB "Pakaita" – ilgametė Ežerėlio bendruomenės centro partnerė, padėjusi įgyvendinti įvairių renginių kostiumų ir dekoracijų vizijas.

Norėčiau, kad projektas neužgestų, nes tai, kas tampa tradicija, turi galimybę išlikti.

Smagu, kad tai nėra vienintelis projekto partneris – iniciatyvinė grupė neria uogas bendradarbiaudama su Kauno rajono neįgaliųjų draugija, sporto klubu "Ežerietis" bei Ežerėlio kultūros centru, todėl darbai, iniciatyvos autorės teigimu, vyksta tikrai sklandžiai.

Šiuo projektu tikimasi sukurti naują Ežerėlio miesto tradiciją ir paskatinti naujų renginių organizavimą ateityje, tačiau svarbiausia – kurti stiprią ir artimą bendruomenę, kultūra ir laisvalaikiu besimėgaujančią kartu, ir paversti Ežerėlį tikra šiuolaikine seniūnija. Būtent to ir linki prie spanguolių projekto prisidėjusi R.Noreikytė: "Miestukas pakerėjo savo jaukumu, kažkokiu paslaptingu sustingimu. Bendruomenė sutiko šiltai, moterys stengėsi ir noriai kibo į išsakytas idėjas. Jautėsi entuziazmas, smalsumas ir noras sukurti miesteliui puošmeną. Norėčiau, kad projektas neužgestų, nes tai, kas tampa tradicija, turi galimybę išlikti. Puošyba tikrai galėtų sklisti ir toliau, suteikdama spalvos, žaismės ir kartu gal pritraukdama kitus bendruomenės žmones."

Kuria ateities planus

Nors spanguolių projektas dar nėra įgyvendintas iki galo, Ežerėlio bendruomenės centras jau mąsto apie galimus ateities projektus. Vienas jų – pagrindinės miesto gatvės pagyvinimas. Kol kas yra svarstoma Kauno vardu vadinamą gatvę įrėminančias liepas papuošti panašiomis rankų darbo dekoracijomis, o gal net tokiomis pačiomis ryškiaspalvėmis uogomis.

Puošėjos: parko medžius didžiulėmis rankų darbo spanguolėmis pagyvino dešimties moterų komanda. Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Šiuo metu Ežerėlio bendruomenės centras tikisi neapsiriboti vien parko medžių papuošimu – planuojama įsigyti apšvietimą teritorijai, svarstoma galimybė kitais metais įrengti treniruoklius ir mini golfo aikštelę.

Tačiau pagrindinė projekto dalis – lapus numetusius parko medžius papuošti spanguolėmis – planuojama jau gruodžio 11–12 d. Numatytai datai sparčiai artėjant, J.M.Malinauskaitė be galo džiaugiasi projekto grupės iniciatyva ir darbštumu: "Norėčiau padėkoti mūsų darbštuolėms, kurios nėrė, konstravo, ruošė medžiagas parkelio puošybai: Gintarai Stankevičiūtei, Dangutei Kasparavičienei, Birutai Šerniuvienei, Zinai Nėnienei, Genutei Levendrauskienei, Jūratei Ališauskienei, Linai Mieliauskienei, Liucijai Žemaitienei, Valdai Vyšniauskienei, Danguolei Pilvelienei ir Danutei Baranauskienei. Anot iniciatyvos autorės, būtent šių Ežerėlio bendruomenės moterų dėka ši idėja dabar yra įgyvendinama. To miestui linki ir "Kaunas 2022" komanda – bendruomeniškumo ir kūrybiškumo, kurie realybe paverstų dar ne vieną Ežerėlio projektą ir skatintų kultūros žydėjimą Kauno rajone.

GALERIJA

  • Rasma Noreikytė
  • Ežerėlis pasipuoš bendruomenės kurtomis spanguolėmis
  • Ežerėlis pasipuoš bendruomenės kurtomis spanguolėmis
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Manau, kad tai nesąmonė apkarstyti medžius kažkokiais mezginiais

Ne mum

Nutise

SUSIJUSIOS NAUJIENOS