G. Balnis išpirko „Amber Food“ akcijas iš V. Matijošaičio šeimos | KaunoDiena.lt

G. BALNIS IŠPIRKO „AMBER FOOD“ AKCIJAS IŠ V. MATIJOŠAIČIO ŠEIMOS

  • 0

Vienos didžiausių Lietuvoje restoranų grupių „Amber Food“ vadovas ir akcininkas Gediminas Balnis išpirko 80 proc. grupės akcijų iš jas valdžiusių Kauno mero Visvaldo Matijošaičio bei jo šeimos narių įmonių ir tapo vieninteliu akcininku.

Mainais už tai G. Balnis V. Matijošaičio šeimai pardavė 20 proc. nekilnojamojo turto valdymo įmonių akcijų paketą.

Apie užbaigtą sandorį antradienį pranešė G. Balnis, sandorio vertė neatskleidžiama.

„Sutartis pasirašyta šiandien, sandorio vertė šalių susitarimu neskelbiama. Siekiant išvengti nepagrįstų interpretacijų, sutartyje nėra aptartos ar numatytos opciono ar akcijų grąžinimo sąlygos“, – teigiama pranešime.

Mainais už „Amber Food“ akcijas G. Balnis V. Matijošaičio šeimai perdavė 20 proc. akcijų paketus nekilnojamojo turto valdymo įmonėse „Gildijos investicijos“, „Laisvės investicijos“, „Jūros investicijos“, „Vokiečių investicijos“ ir „Rinktinės investicijos“, kurių 80 proc. akcijų valdė V. Matijošaičio šeimos bendrovės.

Jos nuo šiol valdys 100 proc. Vilniaus centre statomo viešbučio „Double Tree by Hilton“ įmonės akcijų, „Metropolio“ viešbutį Kaune su kitais gretimais pastatais, patalpas Kauno Rotušėje ir Vokiečių gatvėje Vilniuje, taip pat 51 proc. bendrovės „Baltic Hospitality“ akcijų.

G. Balnis anksčiau BNS sakė, kad jo perduotų NT įmonių akcijų vertė yra didesnė nei „Amber food“, tačiau sprendimus reikėjo priimti greitai ir ne laikas buvo ginčytis.

Sandoriu G. Balnio kontroliuojama įmonė „APC Investicijos“ taip pat išpirko 100 proc. bendrovės „Knygų karta“ akcijų. Pastarajai įmonei priklauso patalpos po Baltuoju tiltu Vilniuje.

G. Balnis sako, kad sprendimui atskirti veiklas įtakos turėjo reputacijos krizė: balandžio pabaigoje jis minėjo, jog restoranai patyrė beprecedentę aktyvistų, raginančių V. Matijošaičio iš dalies valdomą „Vičiūnų grupę“ kuo greičiau trauktis iš Rusijos, ataką.

„Vos pradedančiam po pandemijos atsigauti verslui smogė reputacijos krizė. Sprendimas radikaliai atskirti veiklas leidžia kiekvienai sandorio šaliai aiškiau suvokti riziką, mažiau priklausyti nuo išorinių veiksnių ir visiškai susitelkti ties konkrečia veikla“, – sakė G. Balnis.  

„Amber Food“ nėra „Vičiūnų grupės“ dalis, tačiau visuomenės akyse akcininko sąsajos užtenka, kad viskas būtų matuojama tuo pačiu matu. Restoranai tapo patogiu taikiniu, nepaisant fakto, kad „Amber Food“ su Rusija neturi nieko bendro, toje rinkoje neveikia, nieko iš jos neperka ir nieko jai neparduoda“, – anksčiau BNS teigė verslininkas.

Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą ir Lietuvos bei kitų Vakarų šalių verslams masiškai traukiantis iš Rusijos, „Vičiūnų grupė“ pranešė stabdanti gamybą fabrike Tilžėje, o vėliau sulaukusi kritikos patikslino, jog gamybą tęs, kol turės žaliavų, ir per kelis mėnesius parduos verslą. Jos produkcija iki šiol parduodama Rusijoje ir kitose Rytų rinkose. Dėl to visuomenėje kilo pasipiktinimas.

„Amber food“ grupei priklauso restoranai „Katpėdėlė“, „Charlie Pizza“, „Manami“, „Sugamour“, „La Crepe“, „Skonis“, „Guacamole“, „Lunch up“, „Grill Terrace“  ir kiti.

„Amber Food“ pernai patyrė 497,9 tūkst. eurų nuostolių – beveik du kartus daugiau nei 2020 metais (255 tūkst.). Įmonės pajamos išaugo 20,4 proc. iki 17,9 mln. eurų, nurodoma Registrų centrui pateiktoje įmonės ataskaitoje.

Gairės: Gediminas Balnis, Amber food, restoranai, Visvaldas Matijošaitis, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS