G. Petraitė: svarbiausi darbai vyksta kartu su sveikatos reforma visoje Lietuvoje | KaunoDiena.lt

G. PETRAITĖ: SVARBIAUSI DARBAI VYKSTA KARTU SU SVEIKATOS REFORMA VISOJE LIETUVOJE

Pacientų, kurie renkasi Kauno rajono sveikatos įstaigas, vis daugėja. Paskutiniais duomenimis, prie jų buvo prisirašę 68 952 asmenys. Kas pakaunės sveikatos įstaigose patobulinta pernai ir kas planuojama šiemet, „Kauno diena“ kalbėjosi su Kauno rajono savivaldybės gydytoja Gabriele Petraite.

– Kurie iš pernykščių darbų sveikatinimo srityje yra svarbiausi ir kodėl?

– Daugumoje įstaigų įdiegtos ir jau puikiai veikia vieningų skambučių centro paslaugos, siunčiamos automatinės žinutės-priminimai dėl apsilankymų pas gydytojus, aktyviai viešinamos įstaigų paslaugos socialinėje erdvėje.

Pernai po remonto atidarytas Užliedžių šeimos gydytojo kabinetas, suformuota šeimos gydytojų komanda, nupirkta darbui reikalinga aparatūra, įrengtas odontologijos kabinetas su dentaliniu rentgeno aparatu.

2023 m. veiklą atnaujino Garliavos medicinos centro (GMC) Zapyškio padalinys. Stengiamasi atliepti gyventojų poreikius ir užtikrinti galimybę gauti pirminę ambulatorinę asmens sveikatos priežiūrą arčiau namų.

GMC pristatyta daug naujovių: naujas prekės ženklas, svetainė ir socialinių tinklų paskyra bei bendras telefono numeris 8 700 11 000.

Gabrielė Petraitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Taip pat Kauno rajone didėjo ambulatorines slaugos paslaugas namuose teikiančių komandų gretos. Tai leidžia patenkinti pacientų slaugos poreikius namų sąlygomis ir skatinti jų savirūpą.

Vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymo reikalavimais, išlaikytas 70 lovų slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje skaičius, nesumažinant lovų ir atliepiant gyventojų poreikius. Kauno rajono savivaldybei suteikus papildomas patalpas, Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centras (Vilkijos PSPC) suplanavo ir atliko santechnikos darbus ir kosmetinį remontą. Vilkijos slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės pastate įrengta šildymo sistema oras–vanduo, pakeisti radiatoriai.

Kauno rajono savivaldybės taryba 2023 m. rugsėjo 28 d. patvirtino tvarkos aprašą, kuriuo numatoma, kad kompensaciją už kurą galės gauti savivaldybei priklausančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų gydytojai, slaugytojai, kiti darbuotojai, turintys sveikatos priežiūros specialisto licenciją, kurių faktinė gyvenamoji vieta nutolusi nuo darbovietės daugiau nei 5 km. Sprendimas įsigaliojo nuo šių metų sausio 1 d.

Remiantis 2022 m. Higienos instituto duomenimis, suaugusiųjų, kurie savo dabartinę sveikatos būklę vertina kaip gerą ar labai gerą, Kauno rajone buvo 66,8 proc.

Žinoma, svarbiausi darbai vyksta kartu su sveikatos reforma visoje Lietuvoje. Nuo praėjusių metų liepos 1 d. pradėjo veikti vieninga nacionalinė Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnyba. Atskirai veikusios 48 GMP stotys (tarp jų ir Kauno rajono stotis) sujungtos į vieną tarnybą su būstine Kaune.

Gruodžio 6 d. pasirašyta Kauno rajono sveikatos centro sutartis. Centro tikslas – bendradarbiaujant sveikatos priežiūros įstaigoms, savivaldybėje gyvenantiems pacientams užtikrinti prieinamas ir kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas ir jų tęstinumą, siekti gerinti savivaldybės gyventojų sveikatos rodiklius. Keturiolikos įstaigų veiklą koordinuoja Garliavos medicinos centras. Jis supažindins pacientus su šia naujove ir teiks koordinavimo pagalbą kitoms sveikatos priežiūros įstaigoms. Taip pat, siekiant aktyvesnės ligų diagnostikos, pamažu bus įgyvendinami pagrindiniai pokyčiai: trumpinamos patekimo pas gydytojus eilės, pacientams suteikiant reikalingus siuntimus arčiau jų namų arba ten, kur tuo metu yra pats artimiausias galimas specialisto konsultacijos laikas. Pacientams tai gerokai supaprastins gydytojų specialistų paiešką ir sutrumpins negalavimo diagnozavimo ir gydymo laiką.

Praktika: pratybų metų mokyta naudotis defibriliatoriumi. / V. Žukaitytės nuotr.

– Galbūt šiemet numatyta atnaujinti kokią nors sveikatos įstaigą ar įrangą, diegti naujoves?

– Pakaunės pirminės sveikatos priežiūros centro Raudondvario ir Babtų ambulatorijose planuojama įrengti rampas, kad patogiau būtų patekti judėjimo negalią turintiems žmonėms. Vilkijos PSPC šiemet numatyta plėsti ambulatorinės slaugos paslaugas namuose teikiančių komandų sudėtį ir ambulatorinės paliatyviosios pagalbos paslaugų komandą.

GMC ketinama steigti bendrą jungtinę pacientų registratūrą kartu su Kauno ligonine, kad pacientai visas paslaugas galėtų gauti operatyviai ir vienoje vietoje. Dėl to planuojama diegti ir tam tikras skaitmenines naujoves, kurios leis lengviau suvaldyti žmonių srautus.

Įstaigos šiais metais ir toliau stengsis tobulinti savo paslaugas, kad kiekvieno paciento patirtis būtų kuo geresnė ir malonesnė.

– Kur ir kiek pakaunėje ketinama plėsti defibriliatorių tinklą?

– Pernai įsigijome ir instaliavome keturis pusiau automatinius išorinius širdies defibriliatorius Kačerginės mokykloje-daugiafunkciame centre, Kulautuvos, Babtų ir Vandžiogalos seniūnijų administracinių pastatų išorėje. Dar du, įsigyti baigiantis praėjusiems metams, bus instaliuoti sausį arba vasarį. Kur juos įrengti, spręs Kauno rajono bendruomenės sveikatos taryba.

Šiuo metu pakaunėje jau yra 15 gyvybę išgelbėti galinčių aparatų. Defibriliatorių tinklo plėtrą planuojame tęsti ir šiemet, tačiau konkretaus defibriliatorių skaičiaus pasakyti dar negalime, nes tai sprendžia minėta taryba.

Pokyčiai: pernai Garliavos medicinos centre pristatyta daug naujovių. / V. Žukaitytės nuotr.

– Kokias sveikatinimo programas šiemet planuojama vykdyti?

– Prioritetinės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos priemonės 2024 m. dar bus svarstomos Bendruomenės sveikatos tarybos posėdyje. Tačiau kai kurios jau žinomos, nes tęsiamos ne vienus metus. Tai – fizinio aktyvumo skatinimas Kauno rajono bendruomenėse, Kauno rajono trečiojo amžiaus universiteto studentų sveikatos stiprinimas ir psichologinė gerovė, vaikų mitybos organizavimo modelio (savitarnos principu) plėtra Kauno rajono savivaldybės mokyklose. Šiais metais svarbu tęsti psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją skatinančias priemones, atsižvelgti į ligų prevenciją ir profilaktinių programų vykdymo stiprinimą.

Taip pat svarbu stiprinti ir tobulinti teikiamų pirminės sveikatos priežiūros paslaugų kokybę, atsižvelgiant į ankstyvą ligų profilaktiką, psichologinę sveikatą ir sveikatos raštingumo didinimą, siekiant pagerinti Kauno rajono gyventojų sveikatą. Stiprinant visuomenės sveikatą, siekiama ne tik gyventojų gerovės, bet ir visos visuomenės sveikatos ir gyvenimo kokybės gerinimo. Tai reikalauja bendradarbiavimo tarp įvairių sričių: nuo valdžios institucijų ir sveikatos priežiūros sistemų iki nevyriausybinių organizacijų ir bendruomenių.

– Koks Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro vaidmuo sveikatinimo srityje? Kokios pernykštės biuro iniciatyvos yra sveikintinos?

– Biuras išties atlieka didelį ir labai svarbų vaidmenį. Sveikintina, kad ypatingas dėmesys pernai skirtas psichoaktyvių medžiagų vartojimo problematikai, organizuojant specialių filmų peržiūrą „Cinamon“ kino teatre Kauno rajono moksleiviams.

Prevencija: Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras organizavo specialių filmų peržiūrą „Cinamon“ kino teatre Kauno rajono moksleiviams. / A. Aleksandravičiaus nuotr.

– Kokie Kauno rajono gyventojų sveikatos rodikliai yra pavyzdiniai? Kokie kelia nerimą ir ką ketinama daryti, kad jie gerėtų?

– Remiantis 2022 m. statistika, Kauno rajone mažesnis (12,8) sergamumo tuberkulioze rodiklis 100 000 gyv. (Lietuvos rodiklis – 21), standartizuotas mirtingumas dėl savižudybių (100 000 gyv. Kauno r. rodiklis –14,1, Lietuvos rodiklis – 19,5) ir išvengiamų hospitalizacijų skaičius (1 000 gyv. Kauno r. rodiklis buvo 11,3, Lietuvos rodiklis – 16,2).

2022 m. Higienos instituto duomenimis, suaugusiųjų, kurie savo dabartinę sveikatos būklę vertina kaip gerą ar labai gerą, Kauno rajone buvo 66,8 proc.

Nerimą kelią mažesnis gyventojų įsitraukimas į dalyvavimą profilaktinėse programose, todėl šiemet daugiau dėmesio bus skiriama ligų profilaktikai ir prevencijai, taip pat valstybės lėšomis kompensuojamoms programoms aktyvinti, viešinti ir įsitraukimui didinti. Būtina skatinti pacientus tikrintis sveikatą, dalytis gerąją praktika tarp įstaigų ir ieškoti naujų, inovatyvių profilaktinių patikrų didinimo būdų.

Atnaujino: pernai po remonto atidarytas Užliedžių šeimos gydytojo kabinetas, suformuota šeimos gydytojų komanda, nupirkta darbui reikalinga aparatūra, įrengtas odontologijos kabinetas su dentaliniu rentgeno aparatu. / E. Mališausko nuotr.


Ką šiemet planuoja Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras

Pasak direktoriaus Lauryno Dilio, biuras kaip ir kasmet siūlys Kauno rajono gyventojams tiek jau tradicinėmis tapusias, nuolat vykstančias veiklas, tiek ir naujų iniciatyvų.

Šiais metais Kauno rajone planuojama suorganizuoti 1 500 skirtingo pobūdžio fizinio aktyvumo treniruočių daugiau nei 25 skirtinguose Kauno rajono taškuose.

Pakaunės gyventojus kviesime į 50 sveiką gyvenseną skatinančių paskaitų ir užsiėmimų iniciatyvose „Sveikesniu ritmu“, „Sveikatos akademija“, „Sveikatos popietė“.

Kauno rajone organizuojamos individualios psichologo, emocinės gerovės konsultanto, priklausomybių konsultanto paslaugos. Šiais metais planuojama suorganizuoti 10 labai daug dėmesio susilaukusių patyriminių moterų ir vyrų stovyklų.

Itin daug dėmesio bus skiriama vaikų ir jaunimo sveikatos stiprinimui. Ugdymo įstaigose per metus įvyksta daugiau nei 5 000 renginių, skirtų ugdyti sveikos gyvensenos įgūdžius.

Stengsimės suburti aktyvią mokinių tėvus vienijančią bendruomenę – jiems taip pat paruošime paskaitų ciklą aktualiomis temomis, susitikimus su įvairių sričių profesionalais.

GALERIJA

  • G. Petraitė: svarbiausi darbai vyksta kartu su sveikatos reforma visoje Lietuvoje
  • G. Petraitė: svarbiausi darbai vyksta kartu su sveikatos reforma visoje Lietuvoje
  • G. Petraitė: svarbiausi darbai vyksta kartu su sveikatos reforma visoje Lietuvoje
  • G. Petraitė: svarbiausi darbai vyksta kartu su sveikatos reforma visoje Lietuvoje
  • G. Petraitė: svarbiausi darbai vyksta kartu su sveikatos reforma visoje Lietuvoje
  • G. Petraitė: svarbiausi darbai vyksta kartu su sveikatos reforma visoje Lietuvoje
  • G. Petraitė: svarbiausi darbai vyksta kartu su sveikatos reforma visoje Lietuvoje
A. Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

gerovietis

Per 30 metų - SAM buvo vykdomos 28 ,,reformos'' - rezultatas ? karo metais darydavo siaubingus medicininius bandymus su žmonėmis... O kas dabar kenčia nuo šitų nesibaigiančių ,,reformų" ? tai jau tikrai ne kostiumuoti ministerijos klerkai .. :(

Kuriame kampe jus matote bent menkiausią reformą?

Kuo toliau, tuo sunkiau patekti pas specialistą. Juk čia ir slypi VISOS PROBLEMOS! Be abejo daugiausiai kaltas BUKALAURAS ministras. Jis tik toliau griauna sveikatos sistemą. Ar ne būtų paradoksas, jeigu dantis pradėtų tvarkyti koks santechnikas?...

Durniuke

Taigi reforma, todel zmones buvo ir priversti persirasyti i kita poliklinika.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS