Gelbėti gyvybes medikams padeda ir defibriliatorių žemėlapis | KaunoDiena.lt

GELBĖTI GYVYBES MEDIKAMS PADEDA IR DEFIBRILIATORIŲ ŽEMĖLAPIS

Trečiadienio pavakarę netoli Kauno valstybinio muzikinio teatro blogai pasijutus vyrui, iki atvykstant greitosios medicinos pagalbos brigadai, žaibiškai sureagavo ne tik praeiviai, bet ir netoliese esančio restorano darbuotoja.

Vos sulaukusi medikų skambučio, pranešusio apie nelaimę, jauna moteris itin greitai atsirado įvykio vietoje su defibriliatoriumi rankose ir buvo pasiruošusi nedelsdama gaivinti vyrą. Veikti išvien ir skubiai, sako medikai, tokiais atvejais labai svarbu.

Visi veikė vieningai

Nors atvykę Kauno medikai perėmė paciento gaivinimą į savo rankas ir dėl jo gyvybės kovojo dar daugiau kaip valandą, jam buvo konstatuota mirtis. Tačiau prisimindami pastarąjį atvejį Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) atstovai teigia, kad nepaisant baigties, įvykio metu visi veikė išvien, kad padėtų bėdos ištiktam vyrui.

"Tai vyko Kęstučio gatvės viešojo transporto stotelėje, o artimiausias defibriliatorius buvo restorane "Miesto sodas". Dispečerė, kuri telefonu vedė vyro gaivinimo instrukciją, siuntė žmones "Miesto sodo" link, o medikų brigadų pajėgas valdantis dispečeris skambino tiesiai "Miesto sodo" personalui ir nurodė vietą, kur reikia bėgti su defibriliatoriumi. "Miesto sodo" barmenai yra apmokyti pas mus – jie žino, kaip atlikti pradinį gaivinimą ir kaip naudotis defibriliatoriumi. Kitaip tariant, barmenai žino, kad bet kurią akimirką jiems gali paskambinti Kauno greitosios medicinos pagalbos dispečeris, ir kažkuris iš barmenų bus artimiausias žmogus, galintis padėti nelaimės ištiktam žmogui, kol atvyks medikai", – sakė Kauno GMPS dispečerinės padalinio vadovas Donatas Paliulionis.

"Kauno dienos" skaitytojo nuotr.

Pasak jo, trečiadienio pavakarę blogai pasijutusį vyrą gelbėjusi barmenė itin greitai atbėgo į įvykio vietą – nuo telefono ragelio pakėlimo defibriliatorius prie Muzikinio teatro atsirado greičiau nei per penkias minutes. Esant tokiam atstumui, pasak pašnekovo, toks laikas – įspūdingas.

"Aišku, šį kartą nepavyko išgelbėti paciento, bet tokiais atvejais, kai žmogų ištinka bėda ir sustreikuoja jo sveikata, norėtume paprašyti visuomenės narių nepraeiti pro šalį ir kuo greičiau pradėti gaivinimą įsiklausant į dispečerio nurodymus bei kuo skubiau atnešant defibriliatorių kaip šį kartą", – akcentavo pašnekovas.

Praeivės reakcija

D.Paliulionis prisimena ir vieną iš laimingai pasibaigusių praėjusių metų tokio pobūdžio situacijų, kai dėl žaibiškos reakcijos ir laiku atnešto bei panaudoto defibriliatorius buvo išgelbėta žmogaus gyvybė.

"K.Donelaičio gatvės viešojo transporto stotelėje, esančioje priešais viešbutį "Park Inn", susmuko moteris, o greta buvusi medicinos studentė žinojo, kad viešbutyje yra defibriliatorius. Ji nubėgo jo atsinešti. Viskas vyko labai operatyviai. Mergina iki atvykstant medikams defibriliavo moters širdies skilvelių virpėjimą. Tąkart susmukusios moters gyvybė buvo išgelbėta", – apie įsimintiną atvejį pasakojo dispečerinės padalinio vadovas.

Paklaustas, kaip derėtų tinkamai naudotis defibriliatoriumi, D.Paliulionis sakė, kad atsinešus šį prietaisą reikia padėti jį prie paciento galvos ir atidaryti dangtelį. Tai padarius, defibriliatorius atgyja ir pradeda kalbėti.

"Defibriliatorių naudojantis žmogus turi klausytis jo teikiamų nurodymų. Pirmiausia paprašoma atplėšti pakelį, kuriame yra lipdukai su elektrodais, ir apnuoginti bėdos ištikto žmogaus krūtinę – ant drabužių elektrodų klijuoti negalima. Krūtinė turi būti sausa, jei taip nėra, prašoma ją kažkuo nuvalyti. Tada minėtus lipdukus su elektrodais reikia užklijuoti taip, kaip parodyta ant pakelio. Kai tai padaroma, defibriliatorius informuoja, kad šalia esantis žmogus atsitrauktų, kol bus analizuojamas paciento širdies ritmas. Išanalizavęs ritmą, jei tai – skilvelių virpėjimas, prietaisas ima defibriliuoti arba liepia tarpininkaujančiam žmogui atlikti krūtinės ląstos paspaudimus, kol atvyks medikai", – aiškino D.Paliulionis.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Laikas – labai svarbus

Pašnekovas pabrėžė, kad naudojant defibriliatorių viešojoje vietoje ištikus nelaimei labai svarbus laikas, t.y. kuo greičiau prie paciento bus atneštas ir į pagalbą pasitelktas defibriliatorius, tuo didesnė tikimybė žmogų atgaivinti.

Nes praėjusius maždaug penkioms minutėms po nelaimės, jei neatliekamas pradinis gaivinimas, kiekvieną papildomą minutę miršta maždaug po dešimt procentų žmogaus smegenų veiklos.

Todėl, anot D.Paliulionio, tokiu atveju visuomenės nariai tarpusavyje turėtų veikti tarsi grandinės principu, t.y. kol vienas skuba į įvykio vietą atnešti defibriliatoriaus, kitas tuo metu turėtų atlikti pirmuosius krūtinės ląstos paspaudimus.

Kuo daugiau visuomenės narių išmokysime, kaip naudotis defibriliatoriumi, tuo daugiau atgaivintų žmonių turėsime.

"Kol vienas masažuoja, pavyzdžiui, klinikinės mirties ištiktą pacientą, kitas bėga defibriliatoriaus. Kuo anksčiau žmogus bus defibriliuotas, kaip jau minėjau, tuo didesnė tikimybė, kad jis bus atgaivintas", – bendruomeniškumo svarbą tokiose situacijose akcentavo jis.

Prašo pranešti

D.Paliulionis užsiminė, kad Kauno miesto GMPS dispečeriai turi specialų žemėlapį, kuriame pažymėtos vietos, kuriose galima rasti defibriliatorius. Žemėlapis (jį galima rasti čia) nuolat atnaujinamas, todėl dispečeriai prašo įmonių, nusprendusių įsigyti defibriliatorius, pranešti apie tai Kauno GMPS atstovams, nurodant kontaktinį asmenį, su kuriuo bus galima susisiekti nelaimės atveju.

Paklaustas apie tai, kaip apmokomi įmonių, įsigijusių defibriliatorius, atstovai, D.Paliulionis pasakojo, kad apmokymus, kaip naudoti defibriliatorių, suteikia jį parduodanti įmonė, tačiau Kauno GMPS atstovai taip pat esą visuomet sutinka pamokyti papildomai, jei prireikia.

"Kuo daugiau visuomenės narių išmokysime, kaip naudotis defibriliatoriumi, tuo daugiau atgaivintų žmonių turėsime", – baigdamas pokalbį akcentavo pašnekovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Tai gal mums netrukus kiekvienam reikės privalomai nešiotis tuos defibriliatorius ? .Niekas nemirs, o pardavėjui bus geras biznis.

Penis Enlargementas

Čia gal apie kitą teatrą ir restoraną kalba. Bet tie kur aš žinau, tai maksimum 2 minutės kelio...

Pil.

Jeigu po penkių minučių pradeta pagalba,tai jau per vėlu. Galejo vieni pradeti dirbtinį kvėpavimą daryti, kol atnes kiti deflibriliatorių.Tada gal būtų išgelbėtas. Gaila kiekvienos gyvybės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS