Geriausi sprendimai tie, kuriuos žmonės priima patys (Metų kaunietės rinkimai) | KaunoDiena.lt

GERIAUSI SPRENDIMAI TIE, KURIUOS ŽMONĖS PRIIMA PATYS (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 5

7. GIEDRĖ JAKŠTIENĖ – Kauno teisėja, teisminės mediacijos pradininkė Lietuvoje, pati jau padėjusi daugybei šeimų ir toliau didinanti mediacijos prieinamumą, vesdama specialius seminarus, paskaitas specialistams apie šią efektyvią ginčų sprendimo procedūrą, kurios metu ginčą padedama išspręsti taikiai, randant abiem šalims geriausią sprendimo variantą.

Gali ir nori padėti

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja teigė, kad jai apskritai buvo netikėta, jog buvo pasiūlyta į projektą "Metų kaunietė". "Žinoma, labai maloni staigmena, kad kauniečiai įvertino mano ir mano kolegų darbą, atsidavimą ir norą padėti žmonėms rasti sprendimus. Mano darbas toks, kad ne visada žmogus būna patenkintas priimamu sprendimu. Į teismą ateina ieškoti tiesos, bet dažniausiai jis jau būna įsitikinęs savo teisingumu", – kalbėjo G.Jakštienė.

Savo patekimą į finalinį dalyvių šešetuką ji vadino jos, kaip žmogaus ir kaip specialisto, įvertinimu. "Asmeniškai tai reiškia mano ir mano kolegų daugelio metų sąžiningo ir nuoširdaus darbo įvertinimą. Be kolegų mediatorių indėlio neturėtume to, ką šiandien turime, kalbant apie pagalbą žmonėms sprendžiant problemas", – pridūrė kaunietė.

Būdama teisėja ir matydama teismų bei į juos besikreipiančių žmonių tarpusavio santykių aiškinimosi kasdienybę, ji nusprendė tapti teisminės mediacijos pradininke Lietuvoje.

"Matydama, kad žmonės gali susitarti dėl problemų, nusprendžiau, kad galiu, turiu ir noriu jiems padėti", – teigė projekto "Metų kaunietė" finalo dalyvė.

Ji džiaugiasi vis populiarėjančia mediacija, nes ši yra tikrai efektyvus būdas rasti abiem pusėms tinkamiausią sprendimą. "Galvoju, kad žmonės įsitikino, jog geriausi sprendimai yra tie, kuriuos jie patys pasiekia", – aiškino teisėja.

Mediacija verta tapti svarbia ginčų sprendimo kultūros Lietuvoje dalimi dėl trumpesnio ir paprastesnio proceso bei galimybės išsiaiškinti šalims tarpusavyje.

Mano miestas turi kuo pasigirti, ir tokių moterų veikla, atlikti darbai, pasiekimai bei žmonių įvertinimas turi būti žinomi ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje.

Turi būti viešinami

"Metų kaunietės" projektą ji įvardijo kaip vieną pozityvumo šaltinių. "Gyvename laikotarpiu, kai negatyvo daugiau negu pozityvo. Kuo daugiau išnešime į viešumą pozityvių darbų, tuo bus smagiau gyventi", – vertino G.Jakštienė.

Aktyvių moterų, įsitikinusi kaunietė, Kaune yra daug, jų darbai turi būti matomi, turi būti viešinami. "Mano miestas turi kuo pasigirti, ir tokių moterų veikla, atlikti darbai, pasiekimai bei žmonių įvertinimas turi būti žinomi ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje", – dėstė teisėja ir mediatorė.

Jai patinka bendrauti su žmonėmis, o ypač malonu, kai pavyksta padėti, problema išsisprendžia. Tiesa, būti mediatoriumi yra sunkiau nei būti teisėju tradicinėse bylose, nes, visų pirma, reikia apraminti abi puses, įgauti jų pasitikėjimą. Tik tada prasideda konstruktyvus pokalbis.

Tačiau visas pastangas atperka rezultatas: praktika rodo, anot G.Jakštienės, kad maždaug dvi iš trijų mediacijos bylų pasibaigia taikos sutartimi, o dalyje bylų, per mediaciją jose nepasiekus susitarimo, taikos sutartis sudaroma bylai grįžus į teismą.

Konfidencialus procesas

Mediacija – nemokama ir greita ginčų sprendimo procedūra, kurios paskirtis – padėti šalims civilinėse bylose taikiai išspręsti ginčą, tarpininkaujant vienam ar keliems mediatoriams.

"Tai konfidencialus ir laisvas procesas. Jis leidžia žmonėms kalbėti atvirai. Susėdę prie stalo jie gali normaliai pasikalbėti. Mediatorius pataria, padeda, bet susitarimą žmonės pasiekia patys. Kai abi pusės lieka patenkintos, be teisinės taikos pasiekiama ir socialinė taika. O ji ypač svarbi šeimos bylose", – aiškino G.Jakštienė. Geranoriškai susitarus, būna visai kitoks teismo sprendimo vykdymas – jis vykdomas noriai.

Teisėjų tarybos sudarytos Teisminės mediacijos komisijos narė džiaugėsi, kad žmonės vis labiau domisi mediacija, kuria pasinaudoti ji vis paragina ir teismo posėdžiuose, ir vesdama įvairius mokymus, seminarus, kitokius susitikimus su visuomene. Pavyzdžiui, 2019 m. dalyvaudama Teisingumo ministerijos projekte ji vedė 220 val. paskaitas apie mediaciją, konfliktų valdymą ir sprendimą, streso valdymą, pateikė naudingų teisinių žinių.

Rengdamasi tapti mediatore G.Jakštienė tam skyrė daug savo laisvalaikio, o dabar ne tik veda mediacijas, skleidžia žinią plačiajai visuomenei, bet ir prisideda prie kolegų žinių papildymo. Šiuo metu jau yra aštuoniolika teisėjų mediatorių, vyksta ir ikiteisminės mediacijos.


Nugalėtoją kviečiame rinkti iki kovo 3 d. 12 val.

Kovo 4–5 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 6 d. Metų kaunietę paskelbsime šventiniame renginyje, kuris vyks Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: kauno.diena.lt rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Renginį globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Mecenatas: „Vikonda“ (valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė).

Pagrindinis rėmėjas: „Kauno tiltai“, "Bosca" (be alkoholio).

Renginio automobilis: naujasis "Peugeot 2008".

Rėmėjai: „Volfas Engelman Nealkoholinis“, „Denticija“, SDG.

Partneriai: „Clinic / DPC“, „East Island“, „Jaukūs namai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

žilvinai ručy

eik persišviesk galvą

Žilvinas Ručys

Beje , kas tas nausėda . 1996 metus pažiūrime , kai Lietuvos ekonomika buvo specialiai sužlugdyta . Nusikaltėliams buvo uždegta žalia šviesa . O Žmonės buvo pasmerkti , išžudyti likimai . O tokie nausėdos kaip teisėjai , sėdėjo šiltoje vietelėje ir tylėjo .

Žilvinas Ručys

Apie teisėjus tik blogai . Tai žmonės negerbiantys teisingumo . Jie puikiai žino kas yra teisinga ir kas ne , bet tylį , nes jiems tai patogu , alga . Visa kita jiems paskutinėje vietoje .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS