Griūti pradėjusio namo gyventojai: savaitgalio laukiame su baime | KaunoDiena.lt

GRIŪTI PRADĖJUSIO NAMO GYVENTOJAI: SAVAITGALIO LAUKIAME SU BAIME

Su portalu kauno.diena.lt susisiekusi vieno trečiadienį pradėjusio griūti namo K. Petrausko g. buto savininkių pasidalijo, kokia atmosfera vyrauja tarp gyventojų, kurie buvo evakuoti, bet parėmus deformuotą sieną jiems buvo leista grįžti į būstus. „Visi su baime laukiame savaitgalio. Ekspertas, įvertinęs pastatą, nurodė jį sutvirtinti poliais. Jie buvo pastatyti. Vakar ekspertas pareikalavo papildomai sutvirtinti – pabetonuoti, bet jau penktadienio vakaras, o to taip ir nevyksta, ir niekas mūsų neinformuoja“, – susijaudinusi kalbėjo moteris. 

Drebėjo sienos

„Nuojautos nelabai geros, nes vyrukai tai mandri. Baisiausia būtų, jeigu jie patys imtų šalinti pasekmes. Visko gali būti“, – apibūdino kaunietė.

Iki tol, kol prieš mėnesį buvo pradėtos remontuoti patalpos cokoliniame aukšte, apie savininką, dėl kurio kaltės, ir darbininkų nemokšiškumo, eksperto vertinimu, namas ir ėmė griūti, gyventojai nieko blogo nebūtų turėję, ką pasakyti.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

„Niekas jo nematė, niekas jo negirdėjo, kol prieš mėnesį pradėjo griauti, kasti ir vežti  žemes iš po namo dideliais konteineriais“, – pasakojo moteris. Paklaususi darbininkų, ką jie įrenginėja, sulaukė atsakymų, kad butą.

Pasiteiravome, kokia šiuo metu yra jos būsto būklė. „Siena sutrūko ir mano, ir kaimynų butuose. Va, ką tik draudimo atstovai išėjo. Buvo užsukę įvertinti situaciją. Išeidami draudėjai sakė, kad čia – labai rimtas dalykas“, – teigė kaunietė pridūrusi, kad po aliarmo buvusios atjungtos dujos gyventojams imtos vėl tiekti penktadienį.  

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Ji pasakojo, kad, kaip vėliau paaiškėjo, savavališką namo remontą vienų patalpų savininkas, pasamdydamas darbininkus, pradėjo ir tęsė nekreipdamas dėmesio į kaimynų skundus. 

„Jiems patiems ir savininkui, kai buvo atvažiavęs, sakiau: dreba sienos, sugriausite mums namą. Bet žinot... Pajuokavo, kad viskas čia tvarkoje“, – apie darbininkų ir savininko reakciją į nuogąstavimus, kurie, kaip paaiškėjo, buvo visiškai pagrįsti, pasakojo gyventoja.

Moteris kalbėjo, kad pati yra tiesiogiai skambinusi ir informavusi apie įtartinus darbus namo administratoriaus atstovus. „Skambinau, bet to įrodyti negaliu. Bet tas vadybininkas tikrai labai geras žmogus. Jis labai daug daro dėl namo nei paprastai.  Tikrai nedrįsčiau jo kaltinti. Jis ne viską gali, ne viskas vien nuo jo priklauso“, – sakė kaunietė.

Vakar ekspertas pareikalavo papildomai sutvirtinti – pabetonuoti, bet jau penktadienio vakaras, o to taip ir nevyksta, ir niekas mūsų neinformuoja.

Ekspertas: yra saugu 

Pastato būklę įvertinęs ekspertas Juozas Ražaitis portalui kauno.diena.lt teigė,  kad gyventojams grįžti į pastatą ir jame būti yra saugu, tačiau būtini pastato tvirtinimo darbai. Šiandien baigtas surašyti ekspertizės aktas, su rekomendacijomis, ką reikia daryti toliau. 

„Pamatai nesutvirtinti, bet yra suramstyta. Rūsio perdanga, kuri remiasi į deformuotą sieną, yra paremta.  Siena iš dalies yra nukrauta. Buvo pasvirusi apatinė sienos dalis“, – kalbėjo J. Ražaitis. 

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Įmonių grupės „Civinity“, kurios dalis yra bendrovė „Būsto valda“, administruojanti K. Petrausko g. 38 namą, rinkodaros ir komunikacijos projektų vadovė Jolanta Venskutė portalui kauno.diena.lt penktadienį nurodė, kad kitą savaitę bus organizuojamas susirinkimas su namo gyventojais. 

„Informuosime, kaip bus likviduota dabartinė situacija. Paaiškinsime, koks rangovas, kokius darbus ir per kiek laiko atliks. Rūsio patalpų savininkas mums pažadėjo, kad darbus apmokės“, – sakė J. Venskutė.  

Kalbėdama apie gyventojų baimes ji komentavo, kad bendrovė „remiasi ekspertizės išvadomis, kuriose specialistai nurodo, kad gyventojams saugu grįžti į pastatą. Statramsčiai pastatyti pagal ekspertų rekomendacijas, šiuos darbus trečiadienį irgi prižiūrėjo specialistai.“

Likviduoti turi patalpų savininkas

J. Venskutė akcentavo, kad situaciją likviduoti ir darbus organizuoti turi statybos darbus vykdęs patalpų savininkas. „Bet mes, kaip administratorius, tikrai bendradarbiaujame ir sprendžiame situaciją, kad viskas būtų užbaigta profesionaliai ir kaip galima greičiau. Belieka apgailestauti, kad savininkas prieš pradėdamas darbus nesikreipė nei į mus, nei į projektuotojus“, – teigė „Būsto valdos" atstovė.

Anot jos, būtent dėl šios priežasties administratorius apie lemtingus vieno iš savininkų vykdytus savavališkus remonto darbus sužinojo tik tuomet, kai įtrūko pamatai, sienos, namas pasviro, ir apie tai buvo informuotas Bendrasis pagalbos centras.

Kaune dėl statybos darbų ėmė griūti pastatas

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Vakar pranešta, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija  pradėjo tyrimą. „Skubiai patikrinimą vietoje atlikę inspektoriai nustatė, kad buvo vykdomi statybos darbai statinio rūsio patalpose ir statinio išorėje. Atliekant pastato apžiūrą taip pat identifikuotos aiškiai matomos pastato deformacijos“, – pranešime cituojamas inspekcijos Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorius Raimondas Dargis.

Statybos inspekcija teigia nustačiusi patalpų savininką ir pradėjusi tyrimą dėl galimai savavališkos statybos darbų. Statytojui surašytas privalomasis nurodymas sustabdyti statybą, jis taip pat privalės nedelsiant atlikti statinio ekspertizę, pranešė BNS. 

GALERIJA

  • Griūti pradėjusio namo gyventojai: savaitgalio laukiame su baime
  • Griūti pradėjusio namo gyventojai: savaitgalio laukiame su baime
  • Griūti pradėjusio namo gyventojai: savaitgalio laukiame su baime
  • Griūti pradėjusio namo gyventojai: savaitgalio laukiame su baime
  • Griūti pradėjusio namo gyventojai: savaitgalio laukiame su baime
  • Griūti pradėjusio namo gyventojai: savaitgalio laukiame su baime
  • Griūti pradėjusio namo gyventojai: savaitgalio laukiame su baime
  • Griūti pradėjusio namo gyventojai: savaitgalio laukiame su baime
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kada

nezinai ir galvos neskauda.Istikruju daugumoje miesto gaugiabuciu gali nebuti apie 30%-40% nesamuju sienu bendrai paemus del ivairiu savavalisku griovimu.Reikia tik kokio zemes drebejimo,kad ir nedidelio ir pabirs burliokynai.

...

Kaip krabas su Kaunu, taip ir kauniečiai su paveldu.

Anonimas

turbut nera tokio namo kur nauji tik nusipirke buta kaimynai negriautu sienu...o kai tai daro 9 ar 12 aukštu name? kažin, ar sunkiai gauna leidimus sienu griovimams? ar išdave toki leidima kontrolioja vykdomus darbus? darbus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS