Iki 2050 m. jūrose ir vandenynuose šiukšlių bus daugiau nei žuvų | KaunoDiena.lt

IKI 2050 M. JŪROSE IR VANDENYNUOSE ŠIUKŠLIŲ BUS DAUGIAU NEI ŽUVŲ

  • 0

Mokslininkai teigia, kad Žemėje nėra tokios vietos, kuri nebūtų užteršta laukinei gamtai ir žmogui kenksmingomis šiukšlėmis ar cheminėmis medžiagomis. Plastikinių maišelių randama net ir giliausioje žinomoje Žemės vietoje – Ramiojo vandenyno Marianų įduboje. Prognozuojama, kad iki 2050 m. jūrose ir vandenynuose šiukšlių bus netgi daugiau nei žuvų. Siekiant atkreipti dėmesį ir supažindinti vaikus su augančiu užterštumu bei būtinybe saugoti gamtą, Kauno prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ atveriama nemokama simuliacinių ir interaktyvių pramogų erdvė „Vandenyno tyrinėtojai“, kurioje vedamos povandeninio pasaulio gyventojus pažinti ir saugoti mokančios edukacijos 4–10 m. vaikams.

„Vandenynuose pagaminama didžioji dalis deguonies, kuriuo kvėpuojame, tačiau kalbėti apie žalingą žmogaus veiklą pasaulio vandenynams taip, kad vaikams būtų įdomu ir suprantama, nėra lengva. Remdamiesi vaikų ugdymo specialistų rekomendacijomis, kad vaikai geriausiai mokosi žaisdami, patirdami ir eksperimentuodami, kad lengviau saugoti tai, ką pažįstame, o ne tai, ko net nesame matę, jau ne vienus metus centrinėje „Megos“ aikštėje rengiame edukacines pramogas, tarp jų – ir aplinkosaugos tematika. Šių metų birželį, pasauliui minint Vandenynų dieną, centrinėje „Megos“ aikštėje, šalia būriui Atlanto, Indijos ir Ramiojo vandenynų, Raudonosios, Viduržemio ir Karibų jūrų žuvų namais tapusio aukščiausio Baltijos šalyse jūrinio akvariumo, nusprendėme įrengti įvairius pojūčius stimuliuojančią ir skirtingas edukacines erdves jungiančią pramogą „Vandenyno tyrinėtojai“, – sako prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ rinkodaros vadovas Laimis Binderis.

„Megos“ nuotr.

Pasak L. Binderio, edukacinė pramoga „Vandenyno tyrinėtojai“ vedama penkiose skirtingus pojūčius stimuliuojančiose erdvėse, kuriose per garsų, lytėjimo ir atminties lavinimo žaidimus vaikai susipažįsta su vandenynais ir jų gyventojais: pamato, kokie gyvūnai plaukioja vandenynuose, koks vandenynų gyvūnas yra tokio paties svorio kaip ir vaikas, žiūri filmą apie vandenynų plaučius – koralus, sužino apie jų svarbą viso pasaulio ekosistemai, aiškinasi, kokią žalą jūroms ir vandenynams daro žmogus ir kaip juos apsaugoti. Įgytos žinios įtvirtinamos čia pat atliekamais praktiniais bandymais. Bene įdomiausia edukacinės pramogos dalimi gali tapti „Draw Alive“ žaidimas, kai vaiko išsirinktas ir nuspalvintas gyvūnas atgyja interaktyviame akvariume.

Edukacinės pramogos „Vandenyno tyrinėtojai“ trukmė – apie 30 min. Joje vaikai dalyvauja iki 8 asmenų grupėmis.

„Megos“ nuotr.

Kad lankymasis prekybos ir laisvalaikio centre būtų smagus ir įdomus visai šeimai, centrinėje „Megos“ aikštėje įkurdinta ne tik edukacinių pramogų erdvė, bet ir veikia dvi parodos: Lietuvos jūrų muziejaus interaktyvi paroda „Iš vandens – ant skydo“ ir menininkų Rolando Žigonio ir Algio Kriščiūno paroda „Holy Trash“. Pirmojoje parodoje lankytojai gali pamatyti, kokie vandens telkiniuose gyvenantys gyvūnai ir mitinės būtybės puošia Lietuvos miestų herbus, sužinoti šių herbų atsiradimo istorijas. R. Žigonio ir A. Kriščiūno parodoje eksponuojamuose paveiksluose naudojamos gamtoje rastos atliekos, todėl, kaip teigia patys menininkai, jų kūrinių bendraautoriais galima laikyti kiekvieną, kuris kada nors, užuot rūšiavęs, atsikratė atliekomis pakrantėse, pakrūmėse, paupiuose ar paplūdimiuose.

Nemokama interaktyvi edukacinė pramogų erdvė „Vandenyno tyrinėtojai“ ir parodos „Iš vandens – ant skydo“ bei „Holy Trash“ prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ veiks iki liepos 3 d.

GALERIJA

  • Iki 2050 m. jūrose ir vandenynuose šiukšlių bus daugiau nei žuvų
  • Iki 2050 m. jūrose ir vandenynuose šiukšlių bus daugiau nei žuvų
  • Iki 2050 m. jūrose ir vandenynuose šiukšlių bus daugiau nei žuvų
  • Iki 2050 m. jūrose ir vandenynuose šiukšlių bus daugiau nei žuvų
„Megos“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS