Informacija apie skolą ne juokais išgąsdino: „Sodra“ klaidina gyventojus? | KaunoDiena.lt

INFORMACIJA APIE SKOLĄ NE JUOKAIS IŠGĄSDINO: „SODRA“ KLAIDINA GYVENTOJUS?

"Sodros" informacija apie skolą ne juokais išgąsdino kaunietį. Vėliau paaiškėjo, kad tai tebuvo klaida, nors institucijos atstovai nurodo, kad šiais metais sisteminių klaidų nebuvo.

Deklaravo išvykimą

"Kauno dienos" skaitytojas pasidalijo patirtimi, kaip jo JAV studijuojanti dukra tapo "Sodros" skolininke. Kol pilnametė mergina gyveno Lietuvoje, mokėjo mėnesines Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. Pasaulinė COVID-19 pandemija pakoregavo merginos studijas tolimoje šalyje ir tik šiemet sausį studentė išvyko tęsti mokslų.

Vyras pasakojo, kad pagal jo ir dukros susitarimą, PSD įmokomis rūpinosi tėtis ir nustatyto dydžio įmoką pervesdavo "Sodrai" dukros vardu. Šiemet išvykusi į JAV, mergina deklaravo šį išvykimą, taip pat buvo pasirūpinta, kad neliktų jokių skolų.

"Tik nesupratome, ar, mokėdami PSD įmoką mėnesio viduryje, mokame už einamąjį mėnesį ar praėjusį, todėl paraginau dukrą pasitikrinti "Sodros" interneto tinklalapyje, ar nėra skolos", – pasakojo kaunietis.

Jau būdama Amerikoje mergina patikrino ir interneto tinklalapyje pasirodė informacija apie PSD skolą. Įvertinę laiko skirtumus, nutarė, kad paprasčiau bus tėčiui išsiaiškinti dėl susidariusios skolos.

Sutriko sistema

"Sodra" jau anksčiau "Kauno dienai" komentavo, kad, karantino paslaugas teikiant nuotoliniu būdu, labai padaugėjo klientų skambučių. Tačiau kaunietis tikino, nenustebęs, kad skambinant trumpuoju numeriu teko šiek tiek palaukti.

Gerokai labiau nustebino tai, ką išgirdo. Pirmiausia turėjo atsakyti, ar pranešime nurodyta suma. Kai atsakė, kad suma nenurodyta, telefonu atsiliepusi specialistė nuramino: "Čia klaida."

Vyras neslėpė suglumęs. Pasakoja, kad tik dėl kilusių abejonių – už einamąjį ar praėjusį mėnesį moka PSD skambino į "Sodrą" pasitikslinti. Priešingu atveju būtų net neskambinęs, o iš karto sumokėjęs įmoką.

"Pagal ką iš "Sodros" tinklalapyje gyventojams teikiamos informacijos apie skolą galima spręsti, kad čia klaida?" – retoriškai klausė kaunietis.

Jeigu susidaro įmokų permoka, gyventojas gali pats nuspręsti, ką daryti su permoka, – ja įskaityti įsipareigojimus ateityje arba permoką susigrąžinti.

Specialistė telefonu jam paaiškino, kad jei tokiame pranešime nenurodyta konkreti suma, kiek esi skolingas, vadinasi, kad įvyko klaida. Kauniečio tai visiškai nenuramino, gal čia jokia klaida ir liks nepageidaujamas įrašas, kad dukra prieš išvykdama liko skolinga valstybei.

Įsitikinti vyrui nebuvo paprasta, nes "Sodros" atstovė telefonu jam priminė apie asmens duomenų apsaugą ir tai, kad net tėvui negali teikti duomenų apie suaugusios dukros reikalus. Vis dėlto pavyko priprašyti ir, pasakęs dukros asmens kodą, tėtis išgirdo raminantį atsakymą, kad jokių skolų dukra neturi.

Sisteminių klaidų nebuvo

"Sodros" atstovai, paprašyti paaiškinti, nurodė, kad konkretaus asmens situacijos komentuoti negali. Tiesa, šią savaitę "Sodros" tinklalapyje, suvedus asmens kodą, jau negalima pasitikrinti, ar esi skolingas, ar ne. Siūloma tai padaryti savo asmeninėje paskyroje.

"Gali būti atvejų, kai darbdaviai patikslina praėjusio mėnesio duomenis apie darbuotoją, arba žmogus įsidarbina jau po to, kai jam buvo atsiųsta informacija apie PSD prievoles ir pranešimas praranda aktualumą. Tačiau tai nelaikytina klaida", – aiškino "Sodros" Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis.

Anot vedėjo, sisteminių klaidų siunčiant pranešimus apie gyventojų PSD prievoles šiemet nebuvo.

"Jeigu vis dėlto nutiktų taip, kad gyventojas gautų klaidingą pranešimą, jis nedelsiant, kai tik klaida paaiškėja, tuo pačiu būdu informuojamas apie klaidingą pranešimą. Jeigu susidaro įmokų permoka, gyventojas gali pats nuspręsti, ką daryti su permoka – ja įskaityti įsipareigojimus ateityje arba permoką susigrąžinti", – variantus minėjo S.Jarmalis.

Primena nuolat

Komunikacijos skyriaus vedėjas nurodė, kad "Sodra" nuolat informuoja gyventojus apie PSD prievoles. Tai daroma net kelis kartus. Pavyzdžiui, jeigu už gyventoją nesumokėtos PSD įmokos sausio mėnesį, jam jau vasarį siunčiamas pranešimas apie susidariusią skolą, kad žmogus kuo greičiau ją padengtų ir vėl būtų draudžiamas privalomuoju sveikatos draudimu.

"Be to, "Sodra" gyventojams siunčia pranešimus ir tuo atveju, kai gyventojas dar neskolingas PSD, bet, pavyzdžiui, nuo pat vasario pradžios nedirba samdomo darbo, jo neieško – nesiregistruoja Užimtumo tarnyboje ir nedraudžiamas valstybės lėšomis. Tokiu atveju gyventojui pranešama – jeigu jis iki mėnesio pabaigos neįsidarbins ar nebus apdraustas valstybės lėšomis – įmokas teks sumokėti pačiam", – tęsė S.Jarmalis.

Jis pabrėžė, kad tai labai svarbu, nes laiku nesumokėjus įmokų žmogaus privalomasis sveikatos draudimas nutrūksta ir susirgus, patyrus traumą ir prireikus sveikatos priežiūros paslaugų už jas tektų susimokėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Vaja

Turėtų tokie žmonės sodrai atmoketi kol užaugo ir ne vieną tūkstantį. Viską nori gauti už dyką.

Aldona

Su pensijomis,, sodra"isdarineja,, fokusus". Stai kad ir man - asmeniskai, visiskai neaisku:2019 01 12 pensijos gavau 221.63,o 2019 02 - 238.45 (tokia suma gavau iki metu pabaigos). 2020 01 13 pensijos gavau 259.44, o 2020 02 12, jau gavau 257.00,kuriuos ir gavau iki metu pabaigos. 2021 01 12 pensija buvo 280.25., o jau 2021 02 12- 265.87.Tai tikriausia, ir liks visiem siem metam. Pensija maza, stazas normalus, tik imokos mazos, nes buvo mazas atlyginimas. Kad butu normaliai kiekvienais metais pridedamas tu metu kofiecientas, tai nebutu reikeje jokiu,, priedu ", kuriuos veliau nuima.

Cha

Tokį PSD, koks yra dabar, reikia iš viso naikinti! Kol sveikatos draudimas sudarė pajamų mokesčio dalį, buvo tvarka: sumokėjai pajamų mokesčius, ir jie ten patys suskirstė, kiek kur dėt. Bet kai tik atskyrė sveikatos draudimą nuo pajamų mokesčio ir perdavė tvarkyt sodrai, tuoj prasidėjo bardakas. Dabar PSD turi mokėt ir tie, kas uždirba mažiau minimumo, ir net tie, kas jokių pajamų negauna. Keista, kodėl niekam nerūpi, iš ko neturinčiam pinigų žmogeliui tą mokestį susimokėt, vogt pradėt ar kaip? Ir tegu nepasakoja, kad laiku informuoja! Kartais metų metus jokių pranešimų apie skolą nėr, o paskui op ir iššluoja visą saskaitą, ir dar skolingas lieki ne šiaip centus, bet šimtus...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS