Išgąsdino kambaryje netikėtai sprogęs butelis: ant manęs visur buvo pilna stiklų | KaunoDiena.lt

IŠGĄSDINO KAMBARYJE NETIKĖTAI SPROGĘS BUTELIS: ANT MANĘS VISUR BUVO PILNA STIKLŲ

Sparčiai populiarėjantis kombučios gėrimas ne juokais išgąsdino kauniečių šeimą. Laikomas kambario temperatūroje, stiklinis butelis netikėtai sprogo ir šukės pažiro po visą kambarį.

Nemaloni patirtis

Kaunietė Erika pasakojo, kokią nemalonią patirtį turėjo su kombučios gėrimu. Pasak moters, tik per laimingą atsitiktinumą neteko važiuoti į ligoninę ir traukti įsmigusių stiklo šukių.

Pasak pašnekovės, dovanų gautus kelis kombučios (arbatos gėrimo) butelius jie apie mėnesį laikė kambario temperatūroje, kol netikėtai vienas butelis sprogo ir tamsaus stiklo šukės pažiro po visą kambarį.

„Mano vakarienę netikėtai nutraukė sprogimas. Iš pradžių nesupratau, kas įvyko, tik pamačiau, kad ant manęs pilna stiklų. Šukės mėtėsi ir po visą kambarį: ant grindų, staliuko. Vyras juokavo, kad gal vyno taurė nukrito, tačiau atėjęs pats pamatė, kad visur pilna butelio šukių. Tada supratome, kad sprogo kombučios gėrimas. Vyras greitai paėmė maišelį, kuriame buvo tie keli buteliai. Vienas butelis dar buvo sveikas, jį iškart atidarė, o kito iš visų pakampių teko rinkti jau šukes“, – pasakojo Erika.

Ji tikino, kad didesnės nelaimės pavyko išvengti tik dėl atsitiktinumo, nes butelis buvo įdėtas į dovanų maišelį, kuris dar buvo šiek tiek pastumtas po stalu, todėl tai padėjo sulaikyti didžiąją sprogimo bangą.

„Mums pasisekė, kad tas butelis ne kur nors ant stalo stovėjo. Nuo slėgio buvo toks galingas sprogimas. Tikrai stiklai būtų susmigę. Baisu net pagalvoti, jei tuo metu šalia būtų buvęs vaikas, kokių sužalojimų galėjo būti. Dabar atsipirkome tik išgąsčiu ir keliais televizoriaus ir baldų įdrėskimais, kai sprogusio butelio šukės išskriejo iš to dovanų maišelio“, – kalbėjo kaunietė.

Jėga: „Meilės jėga“ pavadinta kombučia visa jėga išsitaškė po kambarį. („Kauno dienos“ skaitytojų nuotr.)

Kilo neaiškumų

Moteris neslėpė, kad su tokia situacija susidūrė pirmą kartą. Ji tikino, kad anksčiau yra pamiršusi kokį gėrimą, tad jis tiesiog sugesdavo, bet kad sprogtų butelis, neteko susidurti.

Kaunietė nusprendė apie sprogusį kombučios gėrimo, kurį gamina Kauno rajone įsikūrusi bendrovė „Kambo Kombucha“, pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT). Ši įstaiga atsakinga už maisto produktų saugą.

Parašiusi skundą, moteris sulaukė atsakymo, kad kombučia buvo laikyta ne šaldytuve, todėl ir galėjo įvykti sprogimas, o gamybos technologija esą atitinka reikalavimus. Tačiau kaunietei kilo daugiau klausimų.

„Aš jokių pretenzijų neturėčiau, jei gėrimas būtų sugedęs, jo būtų negalima vartoti, nes laikiau ne šaldytuve, o kambario temperatūroje. Suprantu, juk ir sultys ne šaltai laikomos sugenda. Esu pamiršusi ir girą, ir nefiltruotą alų. Tada tiesiog išpili lauk viską ir tiek, bet buteliai nesproginėja. Sprogęs gėrimas dar galiojo iki balandžio, todėl tokie sprogimai iš viso nesuprantami. Manau, taip neturėtų būti, produkcija turėtų būti saugi. Gal gamintojai turėtų stabdyti fermentaciją arba pilstyti ne į stiklinius butelius, kad šie nesproginėtų?“, – svarstė Erika.

„Kaip tada vasarą elgtis su kombučia? Juk tada temperatūra staigiai kyla. Išeitų taip, kad tik pasiimi iš šaldytuvo ir geri, niekur į gamtą negali pasiimti, nes sušilęs gėrimas gali sprogti? Etiketėje tada taip pat turi būti nurodyta ne tik tai, kad būtina laikyti tik šaldytuve, bet ir tai, kad kambario temperatūroje gali butelis neatlaikyti slėgio ir sprogti“, – pridūrė pašnekovė.

Tarnybos patikrinimas

VMVT „Kauno dienai“ patvirtino, kad buvo gautas vienas skundas dėl sprogusio MB „Kambo Kombucha“ gėrimo „Meilės jėga“.

„Gavus pranešimą ir įvertinus turimą informaciją, 2023 02 22 atliktas neplaninis patikrinimas, kurio metu neatitikimų teisės aktų reikalavimams nenustatyta“, – konstatavo tarnybos atstovai.

Specialistai pažymėjo, kad maisto produktai turi būti ženklinami teisės aktų nustatyta tvarka ir privaloma nurodyti visas specialias laikymo ir vartojimo sąlygas.

„Gamintojas privalomą informaciją nurodė. Reikalavimo ant pakuotės paminėti, kad butelis gali sprogti, nėra. Tai būtų vertinama kaip savanoriškai teikiama informacija“, – dėstė VMVT atsiųstame komentare.

„Produktas turi būti laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis. Šiuo atveju reikia įvertinti, kad mielėmis prisotinti produktai neturėtų būti laikomi aukštoje temperatūroje ir tuo labiau neapsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, nes mielės išskiria anglies dioksidą, kuris gali susprogdinti butelį, jei susidarė didelis slėgis“, – pridūrė tikrintojai.

Pasak VMVT, gamybos technologiją susikuria pats gamintojas arba gali vadovautis Geros higienos praktikos taisyklėmis. Svarbu tai, kad būtų nurodytos tinkamos laikymo sąlygos, kurios užtikrintų produkto saugą ir kokybę, o vartotojas tomis sąlygomis vadovautųsi.

„Produkto fasavimo tara turi būti tinkama liestis su maistu. Jei tara, pvz., bus plastmasinė, susidaręs didelis slėgis butelį „išpūs“ ir jį bandant atidaryti, pasekmės taip pat galimos (butelis gali su didele jėga kristi iš rankų, kamštis atsisukti, o skystis išsilieti ir pan.). Tad tai yra įrodymas, kad bet kokio tipo taroje sufasuotas produktas turi būti laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis“, – aiškino specialistai atsakydami į kaunietės išsakytą mintį apie fermentacijos stabdymą arba galimybę rinktis ne stiklinę tarą.

VMVT „Kauno dieną“ informavo, kad patikrinimo metu MB „Kambo Kombucha“ įmonės administracija buvo supažindinta su pranešimo informacija, ir teigė, kad, atsižvelgdami į gautą informaciją, atliks papildomą technologinio gamybos proceso ir naudojamų žaliavų vertinimą, nors jų gamybos patalpose, žaliavų sandėlyje laikant produktus gamintojo numatytoje temperatūroje butelių sprogimo atvejų nepasitaikė.

„Be to, jie pažymėjo, kad gamybos procesas peržiūrimas ir tobulinamas pagal poreikį, taikomi technologiniai procesai, kad būtų užtikrintas produkto stabilumas laikant gėrimus nurodytomis sąlygomis“, – teigė tarnybos specialistai.

„Atvejų, kai dėl netinkamų laikymo sąlygų sprogsta butelis, pasitaiko labai retai – vienas ar du per kelerius metus ar net mažiau“, – pridūrė VMVT atstovai.

Pažeistos sąlygos

Kombučios gėrimą gaminančios „Kambo Kombucha“ vadovas Giedrius Lipinskas tikino, kad, gavęs skundą, susisiekė su kitais gamintojais, tačiau jie tokių atvejų nėra turėję.

Gamintojas nurodė, kad butelis paprastai nesprogsta, tačiau, jei jis transportavimo metu buvo pažeistas, atsirado mikroįtrūkimų, tada galėjo tara ir neatlaikyti slėgio. Vis dėlto gamintojas pabrėžė, jei būtų gėrimas laikytas šaldytuve, net ir pažeistas butelis nebūtų sprogęs, tad šį kartą vartotojai pažeidė laikymo sąlygas.

Pašnekovas aiškino, kad butelio etiketėje yra nurodyta laikymo temperatūra, kuri yra nuo +2 iki 6 °C, o tai – šaldytuve laikomų produktų temperatūra.

Taisyklės: nors produktas dar galioja, jį vis tiek reikėjo laikyti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje. („Kauno dienos“ skaitytojų nuotr.)

„Žmogus pažiūrėjo tik datą, kad kombučia galioja, bet nepaskaitė laikymo sąlygų. Vis dėlto mes atkreipėme dėmesį į tai, kad žmonės neskaito informacijos ant etikečių, todėl paryškinome laikymo sąlygas, kad jas vartotojai geriau pastebėtų. Pakartotinai paskelbėme ir priminimus išsiuntėme savo klientams, kad parduodami kombučią, kuri yra gyva ir reikalauja šaldytuvo režimo, informuotų kiekvieną pirkėją dėl laikymo sąlygų“, – kalbėjo G. Lipinskas.

Jis nurodė, kad net ir šiltai laikomas šis arbatos gėrimas paprastai nesprogsta, nes stiklinė tara gali atlaikyti didelį slėgį. Šiltai laikoma kombučia toliau fermentuojasi ir tokiu atveju ją atidarius ji stipriai užputotų. Tam, kad butelis neatlaikytų slėgio, užtenka net ir mažo įtrūkimo. Todėl gaminant kombučią, jei koks buteliukas nukrenta ant žemės, į jį gėrimas nebepilamas ir tokia tara nurašoma.

„Buteliukai šiaip nesprogsta. Yra tikimybė, kad jis buvo nukritęs ant kieto paviršiaus. Tokio įtrūkio galima ir nepastebėti, bet jis gali turėti įtakos slėgiui. Vis dėlto pasikartosiu, jei gėrimas laikomas šaldytuve, net ir esant stiklo įtrūkimui ar pasibaigus gėrimo galiojimui, butelis nesprogs, nes šaldytuve kombučia toliau nesifermentuoja“, – aiškino „Kambo Kombucha“ vadovas.

Gyvas produktas

Gamintojas priminė, kad kombučia gali būti kelių rūšių: pasterizuota ir nepasterizuota, kitaip tariant, gyva. Jo gaminama kombučia būtent yra nepasterizuota, nes taip esą išlaikoma daugiau naudingųjų medžiagų.

„Jei produktas pasterizuojamas ir taip stabdoma fermentacija, vadinasi, naikinama gyva kultūra“, – kalbėjo G. Lipinskas.

Nesupratau, kas įvyko, tik mačiau, kad ant manęs visur pilna stiklų.

Jis dėstė, kad fermentuotas gazuotas arbatos gėrimas, kuris pasterizuotas, gaminimo metu pakaitinamas iki 72 °C. Todėl gėrimas toliau nesifermentuoja, jį galima laikyti lentynose iki 25 °C šilumos. Tačiau tokia kombučia turi mažiau vitaminų ir gerųjų bakterijų, kurių naudą taip vertina vartotojai.

Gyva kombučia gaminama specialiu būdu, ji nekaitinama, tokiu būdu išlaikomas žymiai didesnis kiekis ir gerųjų bakterijų, ir vitaminų. Tokio gėrimo laikymo sąlygos – iki 6 °C šilumos.

„Nepasterizuotos kombučios nauda organizmui yra gerokai didesnė. Tai fermentuotas maistas, turintis daug gerųjų bakterijų ir enzimų, padedančių pasisavinti medžiagas. Tokia kombučia gerina virškinimą, žarnyno veiklą, gerosios bakterijos padeda kovoti su grybeliais, turi daug antioksidantų, stiprina imuninę sistemą ir pan. Tiesiog kiekvienas gali rinktis – pasterizuotą ar nepasterizuotą kombučią vartoti“, – dėstė G. Lipinskas.

Jis pažymėjo, kad gyva kombučia, nors ir turi būti laikoma šaldytuve, gali apie tris–penkias dienas būti ir šiltesnėje temperatūroje.

„Tikrai galima ir karštomis vasaros dienomis neštis į lauką nepasterizuotą kombučią ir butelis tikrai nesprogs, skonis taip pat nesikeis. Svarbu tik tai, kad butelis nebūtų veikiamas tiesioginių saulės spindulių“, – apie tai, kad saugu net ir karštomis vasaros dienomis gyvą kombučią ne šaldytuve laikyti kelias dienas, kalbėjo „Kambo Kombucha“ vadovas.

GALERIJA

  • Išgąsdino kambaryje netikėtai sprogęs butelis: ant manęs visur buvo pilna stiklų
  • Išgąsdino kambaryje netikėtai sprogęs butelis: ant manęs visur buvo pilna stiklų
„Kauno dienos“ skaitytojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (63)

Prigaminau kelių rūšių: su medum ,su daugiau ar mažiau cukraus. Gal 10 litrų. Laikau kambaryje[net stiklainiuose] virš 20 šilumos ir kartais numušu slėgį - pašnypščia ,bet nešaudo

>jojo

Gal Mauser'is? 1914?

sproginėja net pasterizuotos konservos

stiklo taroje. Todėl ne iš karto kluoja etiketes ir realizuoja. Laiko sandėlyje mėnesį ar du. Visuomet sprogsta iš tūkstančio vienas ar du indeliai. Tam yra net pavadinimas - bombažas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS