Įžūlu: Aleksote užgrobė ir bandė parduoti valstybinę žemę? | KaunoDiena.lt

ĮŽŪLU: ALEKSOTE UŽGROBĖ IR BANDĖ PARDUOTI VALSTYBINĘ ŽEMĘ?

Lakūnų plente vieno sklypo savininkė galbūt užgrobė valstybinę žemę. Atsakingos tarnybos jau pradėjo patikrinimą. Jei informacija pasitvirtins, šeimininkei gali tekti ne tik mokėti baudas.

Užkliuvo skelbimas

"Kauno dienos" redakciją pasiekė kelių Aleksoto gyventojų skundas dėl Lakūnų pl. 63A sklypo. Kaip teigė aleksotiškiai, šio sklypo savininkai savavališkai užėmė dalį valstybinės žemės ir nesutinka į savo sklypo ribas perkelti tvorą. Dėl to kenčia aplinkiniai gyventojai.

"Susidūrėme su įžūliu kai kurių kitų miestiečių elgesiu, kai savavališkai užimama valstybinė žemė, pažeidžiant kitų gyventojų interesus. Kalbame būtent apie Lakūnų pl. 63A namą, kurio savininkė nemokamai, t. y. nemokėdama žemės nuomos mokesčio, pasididino savo kiemą sumažindama šaligatvį. Dėl to mes šioje vietoje turime vaikščioti važiuojamąja kelio dalimi, nuolat susidaro avarinės situacijos, kyla pavojus tiek pėsčiųjų, tiek vairuotojų saugumui", – dėstė Aleksoto gyventojai, prašę likti anonimais, nes bijo sulaukti neigiamų sklypo savininkų reakcijų.

Pagal pateiktus Regia.lt duomenis matyti, kad į valstybinę žemę išsikiša Lakūnų pl. pastatyta tvora, taip pat sklypo šoninėje pusėje esančio pastato kampas. Vizualiai atrodo, kad tvora turėtų būti atitraukta nuo gatvės maždaug per metrą ar pusantro.

Negana to, "Kauno dienos" duomenimis, dar neseniai portaluose buvo įdėtas skelbimas apie Lakūnų pl. 63A parduodamą pastatą su sklypu. "Tai įžūlumo viršūnė, nes bandyta parduoti ir dalį valstybinės žemės", – stebėjosi aplinkiniai gyventojai.

Susidūrėme su įžūliu kai kurių kitų miestiečių elgesiu, kai savavališkai užimama valstybinė žemė, pažeidžiant kitų gyventojų interesus.

Nori teisingumo

"Kauno dienos" žurnalistai nuvykę minėtu adresu įsitikino, kad šaligatvio šioje vietoje nėra, yra tik kelkraštis. Sklypo tvora – visai šalia gatvės, tad vienoje pusėje iš tiesų tenka eiti važiuojamąją kelio dalimi.

Tvora pastatyta seniai, už jos auga kelių metrų medžiai. Vietos gyventojai teigė, kad jau ne kartą bandė kalbėtis su šeimininkais, tačiau nebuvo pasiekta jokio rezultato, todėl nuspręsta apie tai papasakoti viešai.

"Tiesiog visuomet būdavo pasakoma, kad viskas bus sutvarkyta, tačiau taip ir likdavo. Iki šiol negalima normaliai naudotis ta gatvės dalimi, tenka eiti važiuojamąja dalimi, sukeliamos avarinės situacijos, galinčios pasibaigti nelaime. Kita vertus, tai neteisinga visų miesto gyventojų atžvilgiu. Kodėl vieni privalo laikytis įstatymų, o kiti ne. Tegul viską įvertina atsakingos institucijos. Kreipėmės į Statybų inspekciją, Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) ir Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI). Pradėtas patikrinimas, rezultatų kol kas nežinome, todėl kai jie bus gauti, svarstysime, ką daryti toliau", – apie tai, kad gina viešąjį interesą kalbėjo Aleksoto gyventojai.

Atlieka tyrimą

Lakūnų pl. 63A adresu jau apsilankė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) specialistai. Kartu su jais turėjo būti ir NŽT atstovai bei specialiais aparatais patikrinti kadastrinius duomenis, tačiau šios institucijos specialistai numatytu laiku neatvyko. Visgi NŽT atstovai  pažymėjo, kad taip pat tikrina skundo duomenis.

Patikrinimo dieną VTPSI pareigūnai pamatavo, kokio aukščio bei ilgio yra tvora, kuri, kaip teigiama, išsikišusi į valstybinę žemę. Kiek metrų sklypas padidintas, ši institucija neturėjo atsakymo – tai jau NŽT reikalas.

"Liepos 31 d, VTPSI gavo Aleksoto gyventojų skundą dėl galimų pažeidimų, susijusių su statinių statyba, adresu Lakūnų pl. 63 A, Kaune. Vidurio Lietuvos statybos priežiūros departamentas rugpjūčio pradžioje išsiuntė kvietimą NŽT Kauno miesto skyriui ir statytojui dalyvauti numatytame patikrinime. NŽT Kauno miesto skyriaus atstovai ir statytojas patikrinime nedalyvavo. Statytojas elektroniniu paštu informavo, kad patikrinime nedalyvaus. Patikrinimo metu nustatyta, kad žemės sklypas riboženkliais nepažymėtas, paaiškinimas ir dokumentai nebuvo pateikti statytojo, todėl departamentas raštu kreipsis į NŽT pagalbos, nustatyti ar tvora patenka į valstybinę žemę", – dėstė VTPSI atstovai "Kauno dienai" atsiųstame komentare.

Paprašius patikslinti, kas laukia sklypo ir pastato savininkų, jei vis dėto bus pripažinta, jog dalis pastato ir tvora patenka į valstybinę žemę, VTPSI specialistai patikino, kad gali būti skirtos baudos.

Patikrinimo metu nustatytas požymis, kad sklypas galbūt naudojamas didesnis, nei įregistruotos jo ribos.

"NŽT informavo, kad 2019 rugsėjo 5 d. sklype Lakūnų pl. 63 A, Kaune planuoja atlikti žemės naudojimo kontrolę. Šiuo metu atliekame tyrimą ir laukiame NŽT patikrinimo išvadų, kad galėtume įvertinti, ar statiniai patenka į valstybinę žemę bei ar yra savavališkos statybos požymių. Jei bus nustatyti pažeidimai, tai VTPSI už tam tikrus nusižengimus gali skirti baudas. Ar bus skirtos baudos ir kokios jos būtų, galėtume atsakyti tik turėdami tyrimo išvadas", – nurodė VTPSI atstovai.

NŽT savo atsakyme nurodė, jog gali būti, kad gyventojų skundas pasitvirtins, tačiau ar tvora privalės būti perkelta į sklypo ribas, ar bus tiesiog skirta bauda, spręs Statybų inspekcija.

"Minėtu adresu buvo atliktas faktinių duomenų patikrinimas vietovėje. Patikrinimo metu nustatytas požymis, kad sklypas galbūt naudojamas didesnis, nei įregistruotos jo ribos. NŽT Kauno miesto skyrius pradėjo ir šiuo metu vykdo šio atvejo tyrimą dėl žemės naudojimo tvarkos pažeidimo. Kol nėra atliktos visos tyrimo procedūros ir nėra galutinių tyrimo išvadų, todėl daugiau informacijos kol kas pateikti negalime", – komentavo NŽT atstovai.

Patikrinime dalyvavo ir Aleksoto seniūnijos atstovas. Jis tikino, kad gyventojai dėl galbūt užimtos valstybinės žemės į seniūniją nesikreipė. Visgi specialistui užkliuvo tai, kad į gatvę labai išsikiša minėto sklypo medžių šakos. Jis tikino, kad kalbėsis su savininkais, kad šie šakas apgenėtų, kad jos netrukdytų kelkraščiu einantiems žmonėms.

Tokį sklypą paveldėjo

"Kauno diena" susisiekė su minėto sklypo savininkais ir pasiteiravo, kaip jie reaguoja į bendruomenės skundus bei ką ketina daryti toliau.

"Aš atostogavau, todėl nedalyvavau, kai buvo vykdomi matavimai. Be to, institucijos dar nematė mano dokumentų. Aš juos artimiausiomis dienomis pristatysiu patikrinti. Aš viską paveldėjau maždaug prieš aštuonerius metus ir statybų procese nedalyvavau. Dabar tik pasižiūrėjau, kad viskas buvo statyta pagal projektą, oficialiai buvo gauti visi leidimai. Jei kažkas apsiskaičiavo ir netinkamai išdavė leidimus, tai jau jų problema", – teigė sklypo ir namo šeimininkė Vilija Zurbienė.

Ji tikino, kad su kaimynais esą visada gerai sutardavo, todėl nežinanti, kodėl  dabar kažkam užkliuvo jos sklypą juosianti tvora. V.Zurbienė taip pat bandė teigti, kad  niekas anksčiau esą nebuvo išsakę jokių priekaištų dėl galbūt užimtos valstybinės žemės.

V.Zurbienė teigė, kad kol nėra išnagrinėti jos turimi dokumentai, per anksti daryti išvadas, ar yra kažkur neatitikimų, bei spręsti, ar reikės perkelti tvorą toliau nuo gatvės.

GALERIJA

  • Įžūlu: Aleksote užgrobė ir bandė parduoti valstybinę žemę?
  • Įžūlu: Aleksote užgrobė ir bandė parduoti valstybinę žemę?
  • Įžūlu: Aleksote užgrobė ir bandė parduoti valstybinę žemę?
Laimučio Brundzos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

...

Čia jums ne Vijūnėlė kad kas ką griautų... :/

ką veikia viešosios tvarkos skyrius?

prie Smėlio g.namo nr.3 ant šaligatvio užauginti tokie krūmai,kad reikia eiti ne šaligatviu, o gatve.ką veikia viešosios tvarkos skyrius?Taip ir su ta žeme Aleksote.Niekas nenori matyt.

AK

Pagal Matjosaicio valdymo metodika. Kodel as galiu pasiimti sau , bet galiu duoti ir kitiems. Tai cia yra SSRS laiku strategija. Visi eme ,kas sugebejo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS