Ką daryti gamtoje radus, atrodo, be tėvų likusį jauniklį? | KaunoDiena.lt

KĄ DARYTI GAMTOJE RADUS, ATRODO, BE TĖVŲ LIKUSĮ JAUNIKLĮ?

  • 8

Karantino metu pasivaikščiojimai parkuose nepageidaujami dėl galimos žmonių gausos vienoje vietoje, tad norintys pajudėti atvirame ore neretai renkasi atokesnius miško takus, kur per dieną praeivių visai nepataiko ar vos vienas kitas. Laukinių gyvūnų globėjai paruošė patarimų tiems, kurie gamtoje aptikę jauniklį sutrinka, ką daryti. 

"Su pavasariu kasmet ateina ne tik Velykos, bet ir jauniklių sezonas, kuris jau prasidėjo. Keletas faktų, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas, besilankantis gamtoje", – paruošė atmintinę "Laukinės Lesės" atstovai.

Savanoriai visų pirma ragina nesikišti į laukinę gamtą. "Tik išimtinais atvejais žmogaus pagalba yra iš tiesų reikalinga", – akcentuoja gyvūnų globėjai.

Gamtos mylėtojai taip pat prašomi nevedžioti palaidų augintinių, nes šie gali sužaloti laukinių gyvūnų jauniklius. Be to, kačių ir šunų seilės labai dažnais atvejais įneša infekcijas į žaizdą. 

"Paukščių jaunikliai iššokinėja iš lizdų ar inkilų dar nemokėdami gerai skraidyti, tačiau tėvai juos stebi ir prižiūri ištisą parą. Ir net jei plika akimi nematote tėvų, tai dar nereiškia, kad jų nėra. Greičiausiai jie sėdi kiek atokiau ir stebi savo vaikus arba ieško maisto sau ir savo mažyliams", – teigė "Laukinės Lesės atstovai".

Anot jų, pavyzdžiui, motinos kiškės palieka savo kiškiukus ir maitina juos prabėgomis. Tuo tarpu laukiniai plėšrūnai turi patys susimedžioti sau maisto, kad galėtų išmaitinti jauniklius. Medžioklė kartais užtrunka tikrai ilgai.

Ką geriausio galite padaryti radę jauniklį?

• Jei radote paukščio jauniklį: įkelkite paukštį į lizdą, jei jo nesimato – į artimiausia krūmą ar medį. Jaunikliai balsu prisišauks savo tėvus, kurie tikrai jus sekioja akimis jau nuo to momento, kai ėjote artyn jauniklio.

• Jei radote žinduolio jauniklį gamtoje: nelieskite. Jei jauniklis atklydo į jūsų kiemą, kuriame yra nesaugu (laksto šunys, katės ar yra kitokia grėsmė jaunikliui), perneškite už tvoros, į artimiausią aukštą žolę, miškelį ar kitą saugią vietą. Pernešant venkite gyvūną liesti plikomis rankomis tam, kad paliktumėte kuo mažiau savo kvapo.

• Neskubėkite „tapti įtėviais“ jaunikliams. Tai daug laiko, kantrybės bei žinių reikalaujantis procesas, kuris gali trukti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių ar net ilgiau.

Jei nežinote kaip pasielgti radus paukštį ar kitą laukinį gyvūną, visuomet galite susisiekti su "Laukinės Lesės" atstovais tel. nr. 8 640 56861. 

GALERIJA

  • Ką daryti gamtoje radus, atrodo, be tėvų likusį jauniklį?
Laukinės Lesės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

į: hm

kiškiukus maitina ta kiškė, kuri pro šalį bėga. Jie visi taip užauga - visų mamų žindomi.

na ejai savo keliu ir eik...

neprisipisi......k prie kiekvieno pauksciuko , zveriuko....ar zmogaus einancio pro saly.

Kontis

Tai ko tuos ruonius tempiat glušiui i jûru muziejų,gamta atsirinks stipriausius....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS