Kadagių slėnyje jau atlikti laiptų remonto darbai, tačiau takas dar laukia pokyčių | KaunoDiena.lt

KADAGIŲ SLĖNYJE JAU ATLIKTI LAIPTŲ REMONTO DARBAI, TAČIAU TAKAS DAR LAUKIA POKYČIŲ

  • 3

Dar pavasarį dėl avarinės būklės buvo uždarytas Arlaviškių pažintinis takas, dažnai vadinamas Kadagių slėnio taku. Kauno marių regioninio parko direkcija praneša, kad laiptai, vedantys prie pat marių, jau sutvarkyti, o tako remontą tikimasi pradėti artimiausiu metu.

Iniciatyvos ėmėsi patys

Kauno marių regioninis parkas skelbia, kad prasidėjo laukimo metas, kuomet lankytojai ne tik laukia didžiųjų metų švenčių, bet ir galimybės, kada vėl bus galima pasigrožėti Nemunu ir kadagių gaiva Arlaviškių pažintiniame take.

„Nekantraudami laukiame ne tik gražiausių metų švenčių, kuomet įsižiebs šventinių lempučių, žvakių ir laužų šviesos, bet ir užsidegs „žalia šviesa“, žyminti Arlaviškių pažintinio tako tvarkymo darbų pradžią. Kol kas vis dar laukiame, kol atsakingos institucijos patikrins viešojo pirkimo procedūrų dokumentus ir galėsime pasirašyti rangos darbų sutartį. Ilgai laukus, dar palauk... Taip viename savo eilėraščių rašė poetė Salomėja Nėris, kurios muziejų, autentišką kūrėjos namą, galite aplankyti Palemone. Bet mes jauni (taip, kitąmet parkui sukaks tik 30 metukų!) ir sėdėt vietoj negalim (čia irgi iš kažkokios dainos), todėl ėmėmės sutvarkyti dalį laiptų, vedančių iki marių“, – apie pokyčius Kadagių slėnyje praneš direkcijos atstovai.

Pasak jų, iki marių vedantys laiptai nebuvo įtraukti į planuojamus medinio tako tvarkymo darbus, todėl teko ieškoti kitų būdų, kaip juos galima būtų atnaujinti. Kaip sakoma, belskis ir bus atidaryta, tad laiptų remontui pinigų pavyko rasti kitais kanalais.

„Pateikėme paraišką Aplinkos apsaugos rėmimo programai ir gavome finansavimą. Tad senieji supuvę ir nestabilūs terasiniai laiptai bei pakopos, kaip tie sudeginti Povilaičio dainos tiltai, jau liks praeity. Kitąmet tikimės, kad pavyks atnaujinti ir kitą dalį laiptų, vedančių per mišką“, – apie nuveiktus darbus informavo Arlaviškių pažintinio tako prižiūrėtojai.

Kauno marių regioninio parko direkcijos nuotr.

Sutvarkys iš pagrindų

Primenama, kad Arlaviškių botaninio draustinio pažintinio tako lentinė dalis bus perstatyta iš pagrindų. Dar vasaros pradžioje gražiausiu Lietuvoje tituluojamą, bet avarinės būklės taką teko oficialiai uždaryti dėl lankytojų saugumo. Tuomet tęsėsi ilgus metus trukusios finansavimo paieškos.

„Galiausiai sutelkus bendras pastangas mums pavyko ir šiandien jau galime pasidžiaugti, kad turėsime naują lentinį taką. Tako konstrukcijos bus keičiamos iš pagrindų, įvedamos ilgaamžiškesnės medžiagos. Tam direkcija dar prieš keletą metų buvo užsakiusi statybos projektą, pagal kurį jau buvo atnaujintos trys take esančios apžvalgos aikštelės. Likusi lentinė tako dalis, iki kol sulaukėme galimybės rekonstruoti iš esmės, buvo tvarkoma lėšomis, gautomis iš lankytojų bilietų ar pavienių lankytojų iniciatyva įsigyjant vardines lentas, tačiau supuvus mediniams poliams vien keisti lentas nebepakako“, – dėstė Kauno marių regioninio parko direkcijos atstovai.

30-tąjį Kauno marių regioninio parko gimtadienį viliamės paminėti jau ant naujos tako dangos.

Pasak jų, dabar lentinis takas bus tvarkomas pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos inicijuotą projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“. Visa tai kainuos maždaug 310 tūkst. eurų, iš kurių 50 tūkst. eurų prisidės ir Kauno rajono savivaldybė, o rezultatą tikimasi pamatyti kitų metų rudeniop.

„Tad 30-tąjį Kauno marių regioninio parko gimtadienį viliamės paminėti jau ant naujos tako dangos“, – viltis išsakė direkcija.

Kauno marių regioninis parkas primena, kad lankant įvairius aplink marias esančius objektus, galima už eurą įsigyti savanorišką lankytojo bilietą ir taip prisidėti prie infrastruktūros gerinimo.

GALERIJA

  • Kadagių slėnyje jau atlikti laiptų remonto darbai, tačiau takas dar laukia pokyčių
  • Kadagių slėnyje jau atlikti laiptų remonto darbai, tačiau takas dar laukia pokyčių
Kauno marių regioninio parko direkcijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

taip

reikia gerai inpregnuoti,naudoti termo mediena

Žilvinas Ručys

taip ir neaišku ten smėlis ar šūdas ant laiptų ? ar kažko apsaugos priemonė ?

Žilvinas Ručys

akivaizdu kad mėšlo krūva . Paprastas klausimas : kokia ,kuo ir kiek kartu impregnuota mediena ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS