Kai nori, tai ir padarai (Metų kaunietės rinkimai) | KaunoDiena.lt

KAI NORI, TAI IR PADARAI (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 9

Šįkart dvi kandidatės į Metų kaunietės titulą – labai skirtingos, bet ir turinčios daug bendro.

05. EGLĖ COLUCCI – tapytoja, garsinanti Lietuvą ir Kauną Argentinoje, Japonijoje ir kitose šalyse. Jos kūriniuose, išsiskiriančiuose žaisme, koloritu, o kartu ir paslaptingumu, – daug architektūros. Menininkės drobėse atgimsta ir Kauno modernizmas.

"Nesijaučiu kažkuo nusipelniusi, nebent tik nepelningos, bet kultūrai reikalingos profesijos puoselėjimu", – teigė E.Colucci, prie tapybos pasukusi po architektūros studijų. Moteris nesigaili jas baigusi, nors pagal profesiją nėra dirbusi.

Ko gero, lietuviai, lyginant su šiltųjų kraštų gyventojais, išsiskiria darbštumu, produktyvumu, laiko planavimu.

"Turiu tokį įtarimą, kad architektūros studijos man atvėrė visas duris, kur tik beldžiausi. Visuomenės akyse kūrybinga asmenybė su techniniu išsilavinimu, matyt, garantuoja tam tikrą discipliną ir atsakomybės lygį", – sakė kaunietė, daug laiko leidžianti Argentinoje, kurios vietinė aplinka ir atmosfera labai būdinga jos darbams, tačiau ir lietuviškas būdas jai itin praverčia.

"Ko gero, lietuviai, lyginant su šiltųjų kraštų gyventojais, išsiskiria darbštumu, produktyvumu, laiko planavimu. Tai labai reikalinga siekiant pripažinimo meno srityje. Laukiantys įkvėpimo ar geros nuotaikos tik kuria populiarų įspūdį apie menininką kaip gerai laiką leidžiantį tinginį", – mitus neigė moteris.

E.Colucci tapyboje neišvengiamai gausu Kauno, tiksliau, žymių jo pastatų, kuriems ji mėgsta suteikti kitą paskirtį. "Visuomet tapydama sau sakau, kad neužsiimu dokumentika, taigi galiu laisvai kurti. Mane žavi Laisvės alėja ir kauniečių potraukis madai. Savo paveiksluose praeivius vaizduoju tarsi pasiruošusius šventei ir šokiams. Kitose šalyse žmonės taip išsipuošia tik vestuvėms", – kalbėjo kūrėja.

Vienas objektų, jai sukeliančių daugiausia sentimentų Kaune, yra Kauno apskrities viešoji biblioteka, kurioje neseniai rengė parodą, būdama paaugle dirbo diktore ten veikusioje radijo stotyje "Kauno fonas", o viršutiniuose aukštuose skaitydavo laikraščius su darbo skelbimais ir taip pradėjo labai turiningą meno vadovės karjerą.

"Man vis dar patinka šios įstaigos nuostabūs darbuotojai ir tai, kad nekomercinėje, tylioje aplinkoje galima tiesiog ramiai praleisti laiką. Skolintis knygas ir daiktus, o ne sandėliuoti juos namuose man taip pat priimtina", – išreiškė požiūrį kaunietė.

Kaip jos darbai išpopuliarėjo Japonijoje? Viską lėmė smalsumas ir kruopštumas. "Pirmą kartą viešai savo kūrinius parodžiau konkurse kelionei į Japoniją laimėti. Atrankoje dalyvavau tik iš smalsumo, kokią reakciją sukels mano darbai, tačiau galiausiai japonai pasirinko mane. Mano kūriniai sudėtingi, juose daug detalių, reikalaujantys japonų taip vertinamo kruopštumo. Konkurso laimėjimas man suteikė ryžto gilinti žinias ir stengtis tobulėti", – pasakojo E.Colucci.

11. JŪRATĖ JANKAUSKIENĖ – LSMU Akių ligų klinikos profesorė, su ypatingu atsidavimu, nuoširdumu teikianti medicinos pagalbą, o savo profesines žinias ir muzikinius, meninius gebėjimus atskleidžianti savanoriškoje švietėjiškoje, kultūrinėje, edukacinėje veikloje.

"Kai nori, tai ir padarai. Susiplanuoji darbus, ir spėji", – taip paprastai paaiškino J.Jankauskienė, kaip pavyksta visur spėti: dirbti gydytoja, užsiimti moksline veikla, dėstyti studentams, vesti paskaitas visuomenei, be to, rasti laiko poezijai, tapybai, muzikavimui ir renginiams.

"Noriu dalytis tuo, ką išmanau, noriu perteikti žinias, būti naudinga. Myliu ir studentus, ir ligonius. Džiaugiuosi, kai pavyksta padėti sveikti, kai matyti teigiamas efektas", – sakė profesorė, pasinėrusi ir į profesinę, ir į visuomeninę veiklą.

Ji pridūrė daug ko galinti pasimokyti iš pacientų, ypač aklųjų. "Ne vienas, net ir nematydamas, turi tiek gyvenimo džiaugsmo, taip kabinasi į gyvenimą", – kalbėjo J.Jankauskienė.

Profesorė gydo sergančiuosius endokrinine oftalmopatija, gilinasi į akių pakitimus, susijusius su skydliaukės, taip pat akiduobės ligomis. Įvairiuose Lietuvos ir užsienio mokslo žurnaluose paskelbė daugiau nei 280 publikacijų aktualia oftalmologijos ir apiterapijos tematika. Ji dažna mokslinių konferencijų dalyvė. Parengė ir išleido tris monografijas, nemažai mokomųjų knygų, du vadovėlius aukštųjų mokyklų studentams.

J.Jankauskienė yra Lietuvos apiterapeutų asociacijos prezidentė. Teikia profesinę pagalbą ir vykdo švietėjišką veiklą Lietuvos universitetų moterų asociacijos narėms, Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje pagyvenusių žmonių sambūryje, Aklųjų ir silpnaregių centro lankytojams ir kitur.

Kai nori, tai ir padarai. Susiplanuoji darbus, ir spėji.

Maža to, medikė parašė ir išleido šešias grožinės literatūros knygas, jos eilės paskelbtos keturiolikoje poezijos almanachų. Yra parašiusi straipsnių apie iškilų kūrėją ir mąstytoją Vydūną. Neseniai pasirodė ir knyga apie jį. Vydūnu žavisi dėl sveiko gyvenimo būdo propagavimo ir jo žmogiškumo.

J.Jankauskienė surengė keturias autorines tapybos darbų parodas. Grodama kanklėmis, fortepijonu, akordeonu, geranoriškai dalyvauja įvairiuose renginiuose. "Baigiau muzikos mokyklą ir nuo jaunystės muzikuoju", – pasakojo profesorė.


Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų. Esant galimybei, dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė" (kaunodiena.lt/mk). Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo kovo 16 iki balandžio 8 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių.

Balandžio 10 d. paskelbsime dešimtuką ir tęsime balsavimą iki balandžio 22 d. 12 val.

Balandžio 24 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo balandžio 24 d. iki gegužės 10 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją.

Gegužės 11–13 d. susumuosime rezultatus.

Gegužės 14 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Danutė

Profesorė Jūratė Jankauskienė – visų gerbiama Kauno klinikų akių gydytoja, Žmogus iš didžiosios raidės. Pasaulyje daug puikių gydytojų, priėmusių Hipokrato priesaiką, bet mažai pabučiuotų Dangaus. Ji apdovanota daugybe talentų: groja pianinu, akordeonu, kanklėmis, rašo eiles ir mokslinę literatūrą, yra kelių knygų autorė, tapo paveikslus, organizavo kelias savo darbų parodas, įsteigė apiterapeutų asociaciją ir vadovauja jai, yra sveikos gyvensenos propaguotoja, Vydūno sekėja. Nelengva išvardinti visus Jūratės nuopelnus visuomenei, bet geriausiai, ko gero, apibūdina tai, kad ji yra puiki žmona, mama, močiutė, kaimynė, draugė ir bičiulė. Geras žmogus aplink save skleidžia šviesą ir šilumą, nuo jo gera aplink esantiems. Tokia ir yra Jūratė Jankauskienė. Linkiu komisijai objektyvumo, nes ši kaunietė, daugelio ją pažįstančių žmonių manymu – geriausia kandidatūra Metų kaunietės titului.

KAIMYNAS

man abidvi patinka

penzelis

as irgi kai noriu tai ir padarau..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS