Kaip Kaunas rengiasi masiniam skiepijimui? | KaunoDiena.lt

KAIP KAUNAS RENGIASI MASINIAM SKIEPIJIMUI?

Lietuvą kol kas vakcina nuo COVID-19 keliauja mažais kiekiais, tad jos pakanka tik medikams ir sunkiausiems pacientams. Tačiau miestai ruošiasi ir masinei vakcinacijai.

Paruošiamieji darbai

Kauno centrinio pašto patalpos šiuo metu pritaikomos visai kitokiai veiklai. Jau atsirado maži kabinetai, kuriuose bus nuo koronaviruso skiepijami kauniečiai.

„Pasiruošimas vyksta sklandžiai. Centriniame pašte jau įrengtos kabinos, vežami baldai ir reikalinga įranga. Pirmadienį jau būsime pasiruošę ir galėsime, sulaukę vakcinos, pradėti skiepyti. Dabar ruošiamos laukimo ir registracijos salės. Netrukus turėtumėme gauti ir įrangos, skirtos eilių valdymui, tad reikės ją sumontuoti“, – apie tai, kokių pokyčių reikia Centrinio pašto pastate, komentavo Kauno poliklinikos vadovas Paulius Kibiša.

Šiuo metu Centriniame pašte įrengtos aštuonios kabinos, tačiau pradžioje planuojama, kad vakcinacijai bus skirtos keturios. Likusiose kauniečiai galės nusivilkti žieminius drabužius, užpildyti reikiamą klausimyną ir taip palaukti savo eilės.

Kauniečio asmeninio archyvo nuotr.

Pasak P.Kibišos, buvusio pašto pastate nereikės įrenginėti specialių šaldiklių, kurie reikalingi „Pfizer“ vakcinai, kurios laikymui reikia ypač žemos temperatūros. Jis nurodė, kad vakcina bus laikoma kitoje vietoje, o į paštą atkeliaus tik tiek dozių, kiek bus numatyta tą dieną sunaudoti.

Kauno poliklinikos vadovas teigė, kad vyksta ne tik patalpų paruošimas, bet taip pat ieškomas bei apmokamas ir personalas, kuris ne tik skiepys, bet ir rūpinsis vakcinos pristatymu į centrinę Kauno vakcinacijos vietą.

„Žinoma, yra svarbus ir mūsų darbuotojų pasiruošimas. Tie, kurie turi kvalifikaciją, yra dėliojami į grafikus, apmokomi, ką ir kaip turės daryti. Kviečiame ir savanorius, kurie galėtų mums patalkinti“, – toliau apie pasiruošimą masinei vakcinacijai kalbėjo P.Kibiša.

1,4 tūkst. – tiek per dieną Centriniame galėtų būti vakcinuojama žmonių.

Skiepijimo prioritetai

Kol vakcinos dozių nėra daug, tikimasi, kad skiepijimo procesas vyks sklandžiai. Kai į Lietuvą pradės keliauti didesnės vakcinos siuntos, neatmetama, kad darbo grafikai galėtų koreguotis ir taip prisitaikyti prie esamų poreikių.

Pagal nustatytus ministerijos prioritetus, pirmiausia skiepijami tiesiogiai su koronaviruso infekcija dirbantys medikai. Taip pat pirmosios vakcinos partijos keliauja ir sunkiems ligoniams. Šiais skiepijimais rūpinasi ligoninės. Tačiau po to masiškai skiepyti pradės ir Kauno poliklinikos gydytojai. Jie skiepys toliau pagal prioritetų sąrašą esančius asmenis.

„Planuojama, kad Lietuvą kas savaitę pasieks apie 20 tūkst. vakcinos dozių, tad kažkuri dalis bus skirta ir Kaunui. Tad tuos kelis tūkstančius vakcinų mes ir skiepysime Centriniame pašte. Kiek turėsime vakcinų, tiek ir panaudosime. Pagal vakcinų kiekį bus organizuojamas ir pats skiepijimo procesas“, – sakė P.Kibiša.

Vakcinacijos centras

Kauno miesto taryba paskutiniame praėjusių metų posėdyje pritarė, jog kauniečių masinė vakcinacija vyks Centriniame pašte, kuris šiuo metu yra nenaudojamas. Ši vieta pasirinkta dėl to, jog yra kauniečiams gerai žinoma, tad žmonėms nereikės klaidžioti ieškant vakcinacijos centro.

„Planuodami visuotinį skiepijimą, ieškojome tokios vietos, kuri būtų ne tik patogi, bet ir gerai žinoma visiems gyventojams. Šiandien tuščias stovintis buvęs Kauno centrinio pašto pastatas pasirodė būtent toks. Didelė erdvė pastato viduje padės užtikrinti saugias ir pakankamai greitas procedūras, kad per visuotinę vakcinaciją pavyktų aptarnauti kuo daugiau žmonių“, – kiek anksčiau teigė Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kauno centrinio pašto pastatas priklauso bendrovei Lietuvos paštas. Kauno miesto savivaldybė su ja pasirašė nuomos sutartį.

Planuojama, kad startavus masinei vakcinacijai, pasiskiepyti norintys gyventojai turės užsiregistruoti specialiai tam skirtoje sistemoje ir paskirtu laiku atvykti į vietą. Skiepijimo eiga bus tokia pati kaip ir bet kurių kitų skiepų, tačiau jau dabar jaučiamas ypatingai didelis gyventojų

susidomėjimas. Kauno centrinio pašto pastate per dieną galėtų būti vakcinuojama iki 1400 žmonių. Prireikus būtų pasitelkiamos ir papildomos tam tinkamos patalpos.

GALERIJA

  • Kaip Kaunas rengiasi masiniam skiepijimui?
  • Kaip Kaunas rengiasi masiniam skiepijimui?
  • Kaip Kaunas rengiasi masiniam skiepijimui?
  • Kaip Kaunas rengiasi masiniam skiepijimui?
  • Kaip Kaunas rengiasi masiniam skiepijimui?
  • Kaip Kaunas rengiasi masiniam skiepijimui?
  • Kaip Kaunas rengiasi masiniam skiepijimui?
  • Kaip Kaunas rengiasi masiniam skiepijimui?
  • Kaip Kaunas rengiasi masiniam skiepijimui?
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (39)

tam MOKIUI

Jau tau is baimes kelnes pilnos,net rasyti nemoki.. :)))

Mokis

Niekas nepuls vakcinuotis todel karo policija ciuos zmobes gatvese patduotuvese ir vakcinuos vi etoj ka Dneisva Kcinuotis bus isvarutinus darbomo senukys gaudus versis o butus a Trakkns durus senukai slepsis kur nors bus panadu i oadaulio.pabaiga o kadmus usgelbes darneaislu

puiku

Niekas nedraudzia miesto gyventojui iki buvusio Centrinio Pasto atvaziuoti autobusu arba troleibusu is tikro ko po Centra maltis su nuosavais automobiliais nes didziule GAUSYBE visuomeninio miesto transpoto pravaziuoja pro sia vieta labai aiskiai sakoma JUDEJIMAS SVEIKATA ir ko cia verkslenti Labai ismintingai parinkta ir labai tinkama vieta vakcinavimui
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS