A. Kančas: jiems nepavyko manęs sutraiškyti | KaunoDiena.lt

A. KANČAS: JIEMS NEPAVYKO MANĘS SUTRAIŠKYTI

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Visa šeima šokinėjome iš džiaugsmo susikibę, kai sužinojome, kad teismas mus išteisino ir nieko niekam neturime sumokėti. Sveikatos daug sugadino, bet tikėjau, kad tiesą įrodyti pavyks", – neslėpė džiaugsmo žinomas Kauno architektas Algimantas Kančas.

"Visa šeima šokinėjome iš džiaugsmo susikibę, kai sužinojome, kad teismas mus išteisino ir nieko niekam neturime sumokėti. Sveikatos daug sugadino, bet tikėjau, kad tiesą įrodyti pavyks", – neslėpė džiaugsmo žinomas Kauno architektas Algimantas Kančas.

Gyvenimą apkartinusi klaida

Penkerius metus užtruko architekto bandymai įrodyti, kad nei jis pats, nei jo įkurta "Kančo studija" nekalti dėl vaiduokliu vadinamo "Respublikos" viešbučio sklypui rengtame detaliajame plane įsivėlusios klaidos. Sausio 28 d. Aukščiausiasis Teismas paskelbė galutinę ir neskundžiamą nutartį.

"Tik per aukščiausią teisėsaugos lygį pavyko įrodyti, kad mes nekalti. Nebūtais dalykais mane bandęs apkaltinti Gintaras Kviliūnas turės sumokėti teismo išlaidas", – rodydamas teismo dokumentą pridūrė A.Kančas.

Jis priminė, kad G.Kviliūnas buvo "Respublikos" viešbutį valdžiusios bendrovės bankroto administratorius, o po bankroto jo valdoma įmonė įsigijo nebaigtą statyti viešbutį ir aplinkinius sklypus. Apleistas "Respublikos" viešbutis jau ne vienus metus vadinamas Kauno gėda ir pramintas vaiduokliu.

Architektas sako net neįsivaizdavęs, kaip pakryps įvykiai, kai "Kančo studijos" pasiūlymas, kaip reikėtų sutvarkyti šalia "Respublikos" viešbučio esančius kvartalus, buvo pripažintas tinkamu.

"Buvome apkaltinti, kad nepastebėjome klaidos detaliajame plane, kurio rengimu rūpinosi pats užsakovas, ir jo apie tai neįspėjome. Bet G.Kviliūnas pats žinojo apie tą klaidą ir net nesistengė jos ištaisyti", – bėdų pradžią prisiminė A.Kančas. Anot jo, rengiant detalųjį planą įsivėlė klaida, kad kvartalo užstatymo tankis – ne 96, o tik 26 proc.

"Normalu, kad mes pradėjome projektavimo darbus tikėdamiesi, jog klaida bus ištaisyta. Ir detaliojo plano rengėjas "Kauno planas" aiškino, kad tai galima padaryti. Tačiau 2008 m. prasidėjo ekonomikos krizė. Atrodo, kad tai gerokai pakoregavo G.Kviliūno užmojus: nepavykus rasti investuotojų, jis jau nebeplanavo čia nieko statyti ir nė nebandė taisyti įsivėlusios klaidos ar rengti naujo detaliojo plano. Jis nusprendė dėl tos klaidos apkaltinti mane ir padavė į teismą", – pasakojo architektas.

Milijoniniai ieškiniai

Po Aukščiausiojo Teismo nutarties A.Kančas ir jo šeima gali lengviau atsikvėpti, tačiau pastarieji penkeri jo gyvenimo metai buvo virtę pragaru.

2011-aisiais G.Kviliūnas pasiekė, kad teismas areštuotų visą architekto ir jo šeimos turtą. "Buvo areštuotas visas "Kančo studijos" turtas, sąskaitos, netgi žmonos paveldėtas nekilnojamasis turtas, dukrai dovanotas butas", – šiandien jau ramiai apie šį įvykį pasakoja A.Kančas, trejus metus gyvenęs kaip visiškas beturtis, laviravęs ant bankroto ribos.
"G.Kviliūnas siūlė vienintelę išeitį – derybas ir jo įvardytų nuostolių atlyginimą. Tik nelabai aišku, kaip jis tuos nuostolius patyrė: nei tai, kas jau buvo, nenugriuvo, nei naujai kas pastatyta. Norėjo mane sutraiškyti. Prasidėjus teismams supratome, kad už to herojaus nugaros stovi didelės jėgos", – prasitarė A.Kančas.

Anot jo, G.Kviliūno reikalavimai "Kančo studijai" siekė kone 5 mln. litų. "Mes jau buvome atsiskaitę su subrangovais, realiai tų už darbą gautų pinigų jau net neturėjome. Nebuvo kitos išeities, kaip tik bandyti teisiniu keliu įrodyti savo nekaltumą. Juk negalėjau pardavinėti savo organų, kad apmokėčiau nepagrįstai reikalaujamas sumas", – pastebėjo A.Kančas.

Architektas sako dar prieš pradėdamas dirbti su G.Kviliūnu sulaukęs kolegų įspėjimų ir raginimų pasvarstyti, ar reikia į tai veltis, tačiau netikėjo, kad viskas pakryps tokia linkme.

Spaudė psichologiškai

"Ateina antstoliai, nuolat vaikšto aplink, aprašinėja visą tavo turtą. Vaikai net bijodavo namų duris atidaryti", – išgyvenimais dalijosi architektas. Tik po trejų metu A.Kančui pavyko pasiekti, kad jo sąskaitų ir turto areštas būtų panaikintas, tačiau teismų slenksčius teko minti ir toliau. Greta to, anot architekto, G.Kviliūnas ėmėsi psichologinio spaudimo ir grasinimų.

"Tu pralaimėsi. Aš investuosiu į teisėsaugą. Tave sugrauš vėžys. Algeli durneli, tau bus viskas. A+A. ", – tokio turinio žinučių A.Kančas iš G.Kviliūno telefono sulaukdavo nuolat.

 

"Antstoliai tas žinutes yra užfiksavę. Pats stengdavausi kažkaip atsiriboti nuo tokių grasinimų, o šeimai net nerodydavau, kad nesijaudintų", – pirštu bėgdamas per žinučių archyvą mobiliajame telefone kalbėjo A.Kančas.

Susitvarkė apsukriai

Jis sakė niekaip negalintis suprasti, kaip G.Kviliūnas sugebėjo tapti vienu iš "Respublikos" viešbučio savininkų.

2005 m. Kauno savivaldybė kreipėsi į teisėsaugą, kai įžvelgė galbūt nepagrįstus bankroto administratoriaus veiksmus. "Esame informuoti, kad BĮ UAB "Respublika-Falkenhorst" administratorius Gintaras Kviliūnas nepateisinamai pigiai pardavė nebaigtą statyti viešbutį jam pačiam priklausančiai įmonei – UAB "Kauno verslo rūmai", kuri pagal pirkimo-pardavimo sandorį iki šiol su bankrutuojančia įmone neatsiskaitė. Šios aplinkybės leidžia manyti, kad administratorius G.Kviliūnas siekia nepagrįstai praturtėti ieškodamas tikrojo nebaigto statyti viešbučio pirkėjo, kuris mokėtų realią rinkos kainą", – buvo rašoma tuomečio mero Arvydo Garbaravičiaus teisėsaugai išsiųstame rašte.
"Kaip bankroto administratorius G.Kviliūnas gavo 348 tūkst. litų ir dar taip lengvai įsigijo viešbutį? Jis turėjo valstybei sumokėti apie 100 tūkst. litų mokesčių, tačiau tai ginčijo net per penkių instancijų teismus. Per ketverius metus valstybei pervedė tik 35,2 tūkst. litų, o dėl likusios sumos netrukus sueis senaties terminas. Kokios jėgos jį globoja, kad jis net valstybei gali nemokėti mokesčių? Ar toks žmogus galėjo imtis čia kokių nors statybų?" – svarstė A.Kančas.

A.Kančas sako, kad tik papuolęs į G.Kviliūno intrigas sužinojo, jog jis buvo "Inkaro" ir kitų bendrovių bankroto administratorius. "Matyt, jo biznis buvo ateiti, subankrotinti ir lengvai perimti turtą. "Respublikos" viešbutis buvo jo karūnos viršūnė", – svarstė architektas.

Nežada nurimti

"Šitas sprendimas dar vieną kartą grįš į Aukščiausiąjį Teismą, nes pasisakė tik dėl dviejų klausimų iš trijų. Nepasisakė dėl restitucijos. Aš nesu teisininkas. Jeigu norite, aš jums galiu duoti advokato telefoną, jis galbūt pasakys geriau", – pareiškė G.Kviliūnas, "Kauno dienos" paklaustas apie A.Kančui palankią teismo nutartį.

Jis sakė teismo nutarties esmę suprantantis, tačiau vis tiek primygtinai ragino paskaityti teismo dokumentą.

"Šiaip siūlyčiau palaukti vieno dalyko. Vasario 11 d. bus nutartis kitoje byloje. Joje buvo užduoti tie patys klausimai. Sudėtinga ten ta byla. Suprantate, telefonu aš jos neišaiškinsiu. Jeigu norite, tikrai palaukite tos vasario 11 d. Bus antra nutartis ir bus viskas aišku", – kartojo G.Kviliūnas.

Savivaldybė praėjusių metų pabaigoje pareikalavo išardyti už sklypo ribų pastatytą viešbutį vaiduoklį juosusią tvorą. G.Kviliūnas to visai nesureikšmino. "Patraukėme mes tą tvorą. Vėjas išgriovė, turėtų šiandien ar pirmadienį sutvarkyti, ir tiek. O tą tvorą ne mes buvome pastatę, nupirkome pastatytą", – pareiškė nevienareikšmiškai vertinamas verslininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Kaunietis

Idomu kas kaltas del klaidu, kurias padaro architektas. Kas uz jas atsako, jeigu siuo atveju Kanco studija derino projekta. Jam sumoki uz darba is gauni klaidas. Tai ka daryti, visaziniai? Lieki pats duniaus vietoj. Man taip yra jau buve kai architektas suprojektavo namo komunikacijas. Klaidos, tai kuo gali tiketi, jei ne profais?

JO

Nesvarbu kas savivaldybeje, bet teisybe vykdo teismai. O jie tokiems kviliunams leidzia saipytis is teisingumo.

Valio!

Sveikinimai iš Panemunės:). Va tokie ir varo Lietuvą ir Kauną iš Lietuvos... Kreipkitės į gen prokuratūrą dėl viešo intereso apgynimo. išaiškins viską, Suraitys šitą "poną" , kaip "šiltą vilną", baigsis visas jo "kietumas" ir "užnugariai". .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS