Karantinas – ir pataisos namuose: įvesta dar daugiau ribojimų | KaunoDiena.lt

KARANTINAS – IR PATAISOS NAMUOSE: ĮVESTA DAR DAUGIAU RIBOJIMŲ

Nuteistųjų bausmės atlikimo vietos Lietuvoje dėl koronaviruso grėsmių susigriebė dar vasario pabaigoje. Sustabdyti ne tik bausmę atliekančių asmenų pasimatymai su artimaisiais.

Dar daugiau ribojimų

Pataisos įstaigose karantinas paskelbtas gerokai anksčiau nei šalyje. Kalėjimų departamento atstovų teigimu, nuo vasario 28 d. iki ekstremalios situacijos Lietuvoje atšaukimo.

Paskelbus karantiną, Lietuvos pataisos įstaigose draudžiamas asmenų lankymasis. Išimtis taikoma tik susitikimams su gynėjais. Ne paslaptis, kad pataisos namuose būdavo mėgstama švęsti šventes, tačiau karantinas sustabdė ir čia organizuotus masinius renginius.

Kalėjimų departamento sprendimu, maksimaliai apribotas nuteistųjų, kurie gyvena įstaigos viduje ir turi teisę išvykti be palydos ir be sargybos, judėjimas už įstaigos ribų. Taip pat sustabdytos asmenų, laikomų įkalinimo įstaigose, trumpalaikės išvykos į namus, nevyksta ilgalaikiai ir trumpalaikiai pasimatymai.

Nuteistųjų geografija niekada neapsiribojo tik pataisos įstaigos miesto pavadinimu. Teisėsaugai tenka nusikaltusius arba įtariamus asmenis atsivežti ir iš kitų valstybių. Tad konvojuotiems asmenims taip pat taikomas izoliavimas.

"Nuteistieji, per pastarąsias savaites konvojuoti iš užsienio valstybių ir kurie bus perduoti į Lietuvą valstybės lygio ekstremalios situacijos metu, laikomi izoliuoti nuo kitų asmenų mažiausiai keturiolikai dienų", –  karantino nulemtas saugumo priemones mini Kalėjimų departamento atstovė spaudai Simona Banėnienė.

Areštantai laukia

Pasak atstovės, nuteistieji ir suimtieji, naujai atvykę į įstaigas, valstybės lygio ekstremalios situacijos metu laikomi izoliuoti nuo kitų asmenų mažiausiai keturiolika dienų. Be neatidėliotinos būtinybės neorganizuojamas nuteistųjų ir suimtųjų perkėlimas iš vienos įstaigos į kitą.

Arešto bausmę turintys atlikti nuteistieji gali atsipūsti trims mėnesiams. Asmenys, kuriems skirtas areštas ir kurie patys atvyko į pataisos įstaigą atlikti bausmės arba iš anksto susisiekė su administracija dėl bausmės atlikimo, tai galės padaryti vėliau. Apribotos vykdomos resocializacijos programos, išskyrus reikalaujančias tęstinumo.

Lietuvos probacijos tarnyba vykdo individualų darbą su prižiūrimaisiais telefonu ar kitomis ryšio priemonėmis, išskyrus neišvengiamus atvejus.

Atšaukti visi kvalifikacijos tobulinimo, sporto, kultūriniai renginiai, susitikimai, pasitarimai.

Darbuotojai ir laisvės atėmimo vietose laikomi asmenys informuoti apie privalomas priemones, skirtas užkirsti kelią viruso plitimui, – būtinybę laikytis asmens higienos, dezinfekuoti dažniausiai naudojamus paviršius, vėdinti patalpas, stebėti savo savijautą, apie jos pablogėjimą nedelsiant pranešti įstaigos darbuotojams arba tiesioginiam vadovui.

Darbo pobūdis kinta

Dalis darbuotojų, kurie nevykdo tiesioginio darbo su nuteistaisiais, dirba nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje

"Atšaukti visi kvalifikacijos tobulinimo, sporto, kultūriniai renginiai, susitikimai, pasitarimai ar kiti susibūrimai įstaigų viduje, jei tai nesusiję su neatidėliotinu įstaigos uždavinių atlikimu ar kurie nėra skirti koronaviruso rizikai ir padariniams suvaldyti", – tęsė S.Banėnienė.

Įsteigtas Kalėjimų departamento Ekstremalių situacijų operacijų centras, kuris nuolat renka įstaigų teikiamą informaciją apie prevencines priemones ir esamą situaciją, analizuoja galimas grėsmes.

Laisvės atėmimo vietų įstaigose numatytos priemonės, jei koronavirusui būdingais simptomais imtų skųstis asmenys, laikomi įkalinimo įstaigose. Nuteistiesiems būtų organizuojamas pristatymas į tas gydymo įstaigas, kurios yra parengtos priimti ir tirti pacientus su COVID-19.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

violeta

pliauska...

Violeta

Gerai atrodo,kameros.zmones ten gyvena kaip viesbutyje.o paprasti žmonės vargsta varguose.

?

Koks Visagalis jei žmones miršta?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS