Karantinas jaukia Kauno festivalių planus | KaunoDiena.lt

KARANTINAS JAUKIA KAUNO FESTIVALIŲ PLANUS

  • 6

"Kauno gimtadienis 2020", turėjęs vykti gegužės 22–24 d., atšauktas. Tik tai nereiškia, kad kauniečiai nešvęs mylimo miesto gimtadienio. Deja, dalis kitų didžiųjų vasaros renginių neįvyks.

Gimtadienis kiemuose

Kauniečiai buvo įpratę priešpaskutinės gegužės savaitės dienomis prie triukšmingo, spalvingo, klegančio miesto centro ir Senamiesčio. Nuo 2019 m. Kauno miesto šventė Hanzos dienos yra vadinama Kauno gimtadieniu. Hanzos dienų programa yra integruota į Kauno gimtadienio renginių programą.

Šventinio savaitgalio metu prie Kauno pilies įsikurdavo viduramžių miestelis su autentiška to laikmečio buitimi ir amatais. Būdavo organizuojami riterių turnyrai, skambėjo viduramžių muzika.

"Dėl šalyje susidariusios padėties, šiais metais trijų dienų Kauno gimtadienio fiesta mieste nevyks, tačiau paskutinį gegužės savaitgalį Kauno gimtadienis atkeliaus į miesto kiemus ir kvies kauniečius švęsti namuose", – nenusiminti ragina Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Nomeda Prevelienė.

Spektakliai, koncertai, edukacinės programos ir kitos interaktyvios veiklos taps bendra kultūros ir meno įstaigų dovana miestiečiams. Ruošiant šventines staigmenas aktyviai įsijungia ir Kauno bendruomenės, pasirengusios kartu užpildyti miestą džiugiu šurmuliu.

"Visada sakau, kad ne kažkas kitas, o mes visi bendromis pastangomis kuriame savo miestą. Tad šįkart siūlau prisidėti ir rengiant Kauno gimtadienį, kad visiems būtų gera jį švęsti. Dalykitės žinia su kaimynais, bičiuliais, artimaisiais. 612 metų – solidi sukaktis, todėl kviečiu ją paminėti skambiai, drauge sukuriant ypatingą šventinę atmosferą", – kreipdamasis į kauniečius kalbėjo miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Šiemet Kauno gimtadienio šventės pramogos ir iniciatyvos vyks kiemuose ir virtualiojoje erdvėje.

Programa derinama

Naująją renginio koncepciją aiškiai apibrėžia ir šiųmečio Kauno gimtadienio šūkis: "Kiemai atsidaro, miestas švenčia!" Tiksli Kauno gimtadienio programa šiuo metu dar derinama. Prie iniciatyvų įgyvendinimo prisideda Kauno miesto kultūros įstaigos, projekto "Kaunas 2022" komanda.

Kauno gimtadienio programą miesto centre papildys ir "Kiemų šventės" idėja. Kavinės ir restoranai kviečiami gegužės 23-iosios vakarą nuo 17 val. išsinešti gėlėmis ir baltomis staltiesėmis puoštus staliukus su kėdėmis per visą atnaujintą Laisvės alėją.

Kauno gimtadienio programą miesto centre papildys ir Kiemų šventės akcentai.

Savivaldybės atstovai tvirtina nuolatos stebintys besikeičiančią situaciją ir ieško naujų šventės realizavimo būdų bei pramogų, kuriomis galėtų nustebinti ir pradžiuginti kauniečius.

Visi bus laukiami prie saugiais atstumais išrikiuotų šventinės vakarienės išstatytų stalų. Tą patį miesto gyventojai kviečiami atkartoti ir prie nuosavų namų, statant stalelius arčiau kiemų vartų. Taip bus patogiau susimojuoti su kaimynais ir sukurti stipresnę bendrystės emociją.

"Pirmą kartą nuo karantino sušvelninimo kauniečiai ir miesto svečiai galės jaukiai susėsti prie ilgo šventinio stalo, nusidrieksiančio per visą Laisvės alėją. Žinoma, teks laikytis saugaus atstumo ir kitų neišvengiamų ribojimų, tačiau svarbiausia, kad mes ir vėl galėsime patirti buvimo kartu džiaugsmą, palaikyti gyvą pokalbį", – teigė Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Pasak jo, šiuo metu dėliojami paskutiniai šventinių renginių programos akcentai. Dėl tebegaliojančių karantino ribojimų nemaža dalis pasirodymų nebus anonsuojami iš anksto ir kauniečiams taps malonia staigmena.

612 metų – solidi sukaktis, todėl kviečiu ją paminėti skambiai, drauge sukuriant ypatingą šventinę atmosferą.

Atšaukti renginiai

Vyriausybė praėjusį trečiadienį pritarė ketvirtajam karantino švelninimo etapui. Karantino ribojimai lengvinami atsižvelgiant į gerėjančią epidemiologinę situaciją šalyje. Žalia šviesa – ir kai kuriems renginiams.

Atnaujinti renginiai lauke, kai juose dalyvauja ne daugiau nei 30 dalyvių ir užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam asmeniui, ir ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp jų. Minėti reikalavimai palietė ir kasmet į Kauno gimtadienį įsiliejančią Gatvės muzikos dieną.

"Gatvės muzikos diena nėra Kauno savivaldybės organizuojamas renginys, tačiau kasmet mielai prisijungiame prie gražios iniciatyvos, gavę pakvietimą iš renginio organizatorių. Šiemet tokio kvietimo negavome", – situaciją apie atšaukiamus renginius Kaune tęsė Kultūros skyriaus vedėja N.Prevelienė.

Neplanuojama šiemet mieste švęsti ir trumpiausios nakties šventės – Joninių. Atšauktos tarptautinės sportinių šokių varžybos "Gintarinė pora".

Gegužės 20–22 d. numatytas Europos kultūros sostinės forumas. Renginys "Žalgirio" arenoje atšauktas, bet forumas vyks virtualiojoje platformoje. Miela ir išskirtinė V.Putvinskio gatvės diena taip pat atšaukta. Neplanuojama ir Aviacijos šventė.

Valstybės dieną švęs

Didžiulio gyventojų susidomėjimo visoje Lietuvoje sulaukia ir renginiai liepos 6 d. – Valstybės, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo, dieną. Šia proga bene visose Lietuvos gyvenvietėse vyksta įvairūs renginiai.

Kaunas Valstybės dieną taip pat švęsdavo net kelias dienas. Parodos, oro balionų šventės, ekskursijų festivalis, varpų muzikos koncertas, nemokamas muziejų lankymas buvo pamėgtos ir laukiamos kauniečių veiklos.

Tradiciškai Valstybės dieną Kaune organizuojamas festivalis "Operetė Kauno pilyje", vyksta iškilminga Santakos garbės ženklų ir kitų Kauno miesto savivaldybės apdovanojimų ceremonija, o 21  val. giedama "Tautiška giesmė".

"Šiuo metu ieškome tinkamiausio būdo iškilmingai apdovanojimų ceremonijai įgyvendinti ir planuojame akciją, kurios metu visas Kaunas saugiai sugiedotų "Tautišką giesmę", – taip šiemet vyksiančiai Valstybės dienai rengiasi Kultūros skyrius.

Bene laukiamiausias Valstybės dienos akcentas – festivalis "Operetė Kauno pilyje". Pernai operetės gerbėjai buvo pamaloninti Astanos operos ir baleto teatro baleto trupės spektakliu ir Klaipėdos muzikinio teatro Viačeslavo Ganelino miuziklu "Velnio nuotaka". Kauno pilies lomoje vykdavę renginiai šiais metais neplanuojami.

Kauno pilies lomoje per Valstybės dieną tradiciškai vykę koncertai šiemet neplanuojami.

Tarsi kabo ore

Malonios žinios iš Pažaislio muzikos festivalio rengėjų – tikimasi, kad festivalis įvyks ir žiūrovai galės išvysti muzikinius pasirodymus. "Žiūrėsime pagal situaciją, bet šiuo metu svarstome, kad festivalis galėtų prasidėti liepos 19-ą ir galėtų tęstis iki rugpjūčio 30-osios. Dairomės tik į lauko erdves", – "Kauno dienai" sakė Kauno valstybinės filharmonijos direktorius Justinas Krėpšta.

Direktorius džiaugėsi, kad, preliminariais duomenimis, Pažaislio muzikos festivalio atidaryme jau galėtų dalyvauti Edgaras Montvidas ir Lukas Geniušas. Numatyta Ludwigo van Beethoveno "Fantazija" fortepijonui, chorui ir orkestrui.

"Šiemet yra L. van Beethoveno metai. Visi Europos ir Pasaulio festivaliai planavo pagerbti kompozitoriaus 250-ąsias gimimo metines", – dėl daugelio festivalių žlugusių planų apgailestavo J.Krėpšta.

Filharmonijos vadovas aiškino, kad Pažaislio muzikos festivalio renginiai priklausys nuo Vyriausybės sprendimo, kur, kokio masiškumo renginius bus galima rengti. Apie uždarose erdvėse rengtus festivalio koncertus organizatoriai praktiškai nebesvarsto.

Preliminariai svarstoma, kad Pažaislio muzikos festivalis prasidės liepos antroje pusėje.

Svarstoma idėja Kaune prie Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios įgyvendinti projektą, kuris primintų neseniai mirusį garsų Kauno kompozitorių Vidmantą Bartulį. Pirma mintis buvo V.Bartulio atminimui skirtą koncertą surengti Pažaislio vienuolyno bažnyčioje. Tačiau dabar labiau krypstama prie nemokamo renginio atviroje erdvėje.

"Užbaigti festivalį planuojame italų kompozitoriaus Amilcare's Ponchielli opera "Lietuviai". Uždarymas buvo numatytas Pažaislyje. Dar žiūrėsime. Jei leis mažesnėmis grupėmis rinktis klausytojus, svarstome ir apie Botanikos sodą, apie koncertus Žemaitkiemio dvare lauke. Nemažai koncertų pačiame Kaune būtų nemokami", – planus dėliojo J.Krėpšta.

J.Krėpšta nepraranda vilties, kad Pažaislio muzikos festivalis šiemet įvyks.

Tačiau Filharmonijos direktorius neslėpė, kad nežinomybė juos laiko tarsi pakabintus ore, nes didžiulis skirtumas, 100 ar 200 žiūrovų galės būti pakviesti į festivalio renginį. J.Krėpšta atsiduso: "Šiuo metu Kauno choras turėjo būti Belgijoje labai puikiame festivalyje. Mūsų programą su 9-ąja L.van Beethoveno simfonija lyg perkėlė į kitų metų gegužę."

Kinas po atviru dangumi

Keturias vasaras kauniečiai turėjo galimybę pasimėgauti kinu po atviru dangumi. Iš pradžių filmų peržiūros vyko prie Kauno pilies ir Panemunės šile, pernai žiūrovų laukė dar dvi naujos vietos gamtos apsuptyje – Nemuno saloje, šalia "Žalgirio" arenos, ir atnaujintame Kalniečių parke.

Nekomercinis "Romuvos lauko kinas" viešosiose erdvėse buvo planuotas ir šiais metais. Pasak Kultūros skyriaus vedėjos, šiuo metu dėl karantino renginiai negali vykti suplanuotu formatu, bet, jam pasibaigus, planuojama rengti lauko kino seansus įvairiose erdvėse.

"Nemokami "Romuvos" kino seansai buvo suplanuoti amfiteatre prie Kauno pilies, Panemunės šile prie Trijų mergelių tilto, Kalniečių ir Draugystės parkuose. Vasaros kino seansų skaičius ir konkrečios vietos dar tikslinamos. Viskas priklausys nuo karantino reikalavimų, kuriuos nuolat sekame", – lauko kino peržiūrų dar nelaidojo N.Prevelienė.

Karantino sąlygoms švelnėjant, "Romuvos" kino teatras planuoja sugrįžti į Nacionalinio Kauno dramos teatro mažųjų salių kiemelį.

Sutaupys pinigų

Daugelio ne kartą sakytas ir girdėtas patarimas, kad per karantiną galima rasti kažką gero. Panašiai yra ir dėl atšauktų renginių – bus sutaupytos jiems skirtos biudžeto lėšos. Kauno savivaldybės Kultūros skyrius nurodė, kad dėl karantino neįvykusiems miesto renginiams buvo numatyta skirti apie 215 tūkst. eurų.

Ar sutaupytos lėšos bus paliekamos kitiems metams, ar skirtos kitoms miesto reikmėms? "Dalis neįvykusių ar nevyksiančių renginių lėšų grąžinta į biudžetą pandemijos sukeltiems padariniams likviduoti. Kitą lėšų dalį numatoma panaudoti organizuojant planuotus miesto renginius kitomis formomis ar, esant galimybei, kitoms kultūros reikmėms", – sakė Kultūros skyriaus vedėja N.Prevelienė.

Pasak vedėjos, šiuo metu koreguojama sutartis su Kauno miesto gimtadienio organizatoriumi, iš kurio paslaugos organizuoti renginį nupirktos viešųjų pirkimų konkurso būdu, renginio organizavimą perkeliant į 2021 m.

Į kitus metus perkeliama ir 80 proc. gimtadienio šventei planuotos sumos, kuri sudarė 150 tūkst. eurų. O likusius 20 proc. planuojama sumokėti šiemet už patirtas išlaidas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Merui .Pakvietimas bus?

Matijošaičio dvare galėtų Kauniečiai švęsti ,jei ponas meras pakvies?.

Kaunietis

Nėra būtinybė gali jų išvis nebūti.

Anonimas

Bus kaip bus,pinigėlius miestui prasukti reikia,o verslininkams sujudimas reikalingas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS