Karo muziejaus savaitgalio veiklose pradedama naudoti 3D spausdinimo technologija | KaunoDiena.lt

KARO MUZIEJAUS SAVAITGALIO VEIKLOSE PRADEDAMA NAUDOTI 3D SPAUSDINIMO TECHNOLOGIJA

  • 0

Vytauto Didžiojo karo muziejaus užduotis ne tik išsaugoti Lietuvos kariuomenės istoriją, bet ir kūrybiškai ugdyti pilietišką, patriotinę visuomenę. Šių tikslų muziejus siekia, atsižvelgdamas į visuomenės poreikius ir naujausių technologijų integravimą į ugdymo procesą. Naujausias projektas – 3D spausdintuvo panaudojimas muziejuje vykdomose savaitgalio veiklose.

Bendradarbiaujant su įmone „AmeraLabs“, įsikūrusia Kaune veikiančiame startuolių inkubatoriuje „KTU Startup Space“, buvo pagaminta muziejuje saugomo Lietuvos partizanų Kęstučio apygardos herbinio antspaudo, naudoto XX a. 5-ąjame dešimtmetyje partizanų dokumentų antspaudavimui bei tvirtinimui, kopija. Panaudota 3D spausdinimo technologija sudaro galimybę muziejaus lankytojams ne tik į rankas paimti tikslią antspaudo kopiją, bet ir ją išbandyti.

„Ieškojome kaip galėtume panaudoti savo žinias ir turimus produktus, tad aptarėme su Karo muziejaus atstovais kokius objektus galėtume atspausdinti, antspaudą išmatavome, nufotografavome.

Iš turimų nuotraukų ir matmenų sumodeliavome jo kopiją. Kiekvieną raidę praktiškai reikėjo atkartoti ir nupiešti iš naujo. Tik šį kartą ne peiliu medyje, o kompiuteryje. Vėliau pagal paruoštą brėžinį antspausdą 3D spausdinome Epax X1 3D spausdintuvu. Naudojome mūsų pačių sukurtą AmeraLabs AMD-3 spausdinimo medžiagą (dervą). Ši medžiaga išsiskiria tuo, kad leidžia tiksliai atkartoti smulkias detales nubraižytas modelyje. Antspaudas yra spausdinamas palaipsniui – sluoksniais, kuriuos 3D spausdintuvas sukietina apšvietęs medžiagą ultravioletine šviesa. Vieno tokio sluoksnio storis tik 0,05mm. T.y. plonesnis negu žmogaus plaukas! Tad iš viso spausdintuvas turėjo palaipsniui sukietinti virš 1000 antspaudo sluoksnių“,- apie antspaudo gaminimo procesą pasakojo vienas įmonės įkūrėjų Andrius Darulis.

Antspaudą artimiausiu metu bus galima išbandyti Vytauto Didžiojo karo muziejuje savaitgalio veiklų metu. Sekite informaciją www.vdkaromuziejus.lt.

 

GALERIJA

  • Karo muziejaus savaitgalio veiklose pradedama naudoti 3D spausdinimo technologija
  • Karo muziejaus savaitgalio veiklose pradedama naudoti 3D spausdinimo technologija
  • Karo muziejaus savaitgalio veiklose pradedama naudoti 3D spausdinimo technologija
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS