Karo muziejus pagerbs J. Lukšą, rengiama diskusija apie Lietuvos partizanų žvalgybą | KaunoDiena.lt

KARO MUZIEJUS PAGERBS J. LUKŠĄ, RENGIAMA DISKUSIJA APIE LIETUVOS PARTIZANŲ ŽVALGYBĄ

  • 4

Trečiadienį Vytauto Didžiojo karo muziejuje Kaune rengiama diskusija apie Lietuvos partizanų žvalgybą okupacijos metais, siekiant paminėti partizano ir žvalgo Juozo Lukšos-Daumanto šimtąsias gimimo metines ir Lietuvos žvalgų dieną.

Pranešimą apie J. Lukšą skaitys istorijos mokslų daktaras ir publicistas, knygos apie Lietuvos žvalgybą autorius Severinas Vaitiekus, pranešė muziejus.

Diskusijoje dalyvaus Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro istorikai: J. Lukšos tyrinėtojas Darius Juodis pristatys Lietuvos partizanų žvalgybos sritis, Mingailė Jurkutė pažvelgs į J. Lukšą kaip į JAV specialiųjų operacijų karį, Enrika Kripienė pasidalys įžvalgomis apie okupacinių režimų saugumo darbuotojus kaip rezistencinių judėjimų dalyvius.

Renginį organizuoja Valstybės saugumo departamentas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras ir Vytauto Didžiojo karo muziejus.

J. Lukša, turėjęs Skirmanto ir Daumanto slapyvardžius, pokariu buvo vienas iš Lietuvos partizanų vadų, kelis kartus buvo prasiveržęs į Vakarus perduoti žinią apie kovojančią Lietuvą.

J. Lukša žuvo patekęs į pasalą per susišaudymą 1951 metų rugsėjį Garliavos apylinkėse, netoli Kauno. Partizano palaikai iki šiol nerasti.

Seimas 2021-uosius yra paskelbęs J. Lukšos-Daumanto metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

tam kaunietis galva

Ar viskas tvarkoje tiek komentaru parašyt tikrai blogai

kaunietis

Amžina šlovė kovojusiems už Laisvę,artėjančiomis dienomis uždegkime žvakutes JŲ atminimo vietose

na,... manyciau ,kad polit kaliniai tremtiniai

susideje su lansbirkiniu konservatKGBesnyku gauja ir sukure bendra partija , kartu vygdydami tautos genocida ir valstybes sunaikinima --apderge pokario partizaniny judejima ju kovas neprikalusomybes ideja ir Luksa su visais vadais ir ,, partizanais,, ... o per ta nesvietiska goduma -apsiderge nuo galvos iki koju ir patys save.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS