Karo muziejus po trejų metų visuomenei atvers tūkstančius nematomų eksponatų | KaunoDiena.lt

KARO MUZIEJUS PO TREJŲ METŲ VISUOMENEI ATVERS TŪKSTANČIUS NEMATOMŲ EKSPONATŲ

Maždaug po trejų metų lankytojams turėtų būti atvertos Vytauto Didžiojo karo muziejaus Kaune saugyklos, kuriose laikoma maždaug trečdalis milijono įvairių eksponatų.

Buvusį karo ligoninės pastatą Vytauto prospekte, kur dabar laikomi sukaupti eksponatai, iki 2026 metų ruošiamasi suremontuoti, sako muziejaus direktorė Rita Malinauskienė.

„Bus remontuojamas rinkinių saugyklos pastatas, po remonto darbų saugyklas bus galima lankyti registruojamų ekskursijų metu, tuomet lankytojas galėtų pamatyti šiek tiek daugiau“, – BNS sakė R. Malinauskienė.

„Šiek tiek“ – tai daugiau nei trečdalis milijono įvairaus laikmečio eksponatų. 

„Muziejaus saugyklose jau yra daugiau nei trys šimtai tūkstančių įvairiausių daiktų, muziejuje mes matome labai nedidelę dalį eksponatų. Tai bus uniformos, meno ir pagalbinės medžiagos rinkiniai, karo technikos įranga, radijo stotys, įvairios kitos priemonės, baldų. Visa tai – nuo mūsų archeologijos rinkinio iki šiuolaikinių uniformų“, – aiškino R. Malinauskienė.

Pirmiausiai reikia suremontuoti, tada viską susidėti, eksponuoti kaip atvirose saugyklose, sudėti į stelažus, o tada jau galėsime individualias atskiras ekskursijas priimti.

Atnaujinti ir lankymui pritaikyti ruošiamasi beveik 4 tūkst. kv. metrų ploto patalpas, kuriose bus priimamos iš anksto užsiregistravusios grupės. 

„Pirmiausiai reikia suremontuoti, tada viską susidėti, eksponuoti kaip atvirose saugyklose, sudėti į stelažus, o tada jau galėsime individualias atskiras ekskursijas priimti. Ne taip, kaip su muziejaus bilietais – tvarka bus“, – sakė R. Malinauskienė.

Muziejaus direktorė neabejoja, kad saugyklas pamatyti norinčių žmonių netrūks: „Tokie dalykai sulaukia susidomėjimo, mes šalia turime restauravimo dirbtuves, tai jų atvirų durų dienos visada sulaukia daug lankytojų. Žinoma, kad mes esame ne mažiau įdomūs“.

Šiuo metu jau baigti saugyklos pastato išorės darbai, jis šiltinamas, įrengtos vėdinimo ir priešgaisrinės sistemos, o sutvarkius vidų pirmieji lankytojai galėtų būti priimami 2026 metais, sako muziejaus vadovė.

„Dabar lieka tik vidaus įrengimas. Skaičiuokime, kad jeigu jokių trukdžių nebūtų, tai 2026 metais galėtume pirmuosius lankytojus registruoti“, – teigė R. Malinauskienė.

Vidaus tvarkymui numatoma skirti apie 1,4 mln. eurų, šiuo metu ieškoma rangovo.

Vytauto Didžiojo karo muziejus įkurtas 1921 metais tuometinės šalies kariuomenės sprendimu, į dabartinį pastatą Vienybės aikštėje jis persikėlė 1936 metais. Nuo 2006 metų jis pavaldus Krašto apsaugos ministerijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ten kulšelis

Buves kariškis gerai isitaisė ir kiti aukšti karinikai.šiltos vietos.

Gal kgb

Archyvus.likusius kur išvogė parazitai.

tai po treju metu ir skelbkit

kai jau bus galima pamatyti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS