Kas kaltas dėl nebaigtų remontų Kaune? | KaunoDiena.lt

KAS KALTAS DĖL NEBAIGTŲ REMONTŲ KAUNE?

Nuo rugsėjo Kaune atverta svarbi arterija – Pilies žiedas. Tačiau darbai toliau vyksta. Spūstyse gaištantys vairuotojai keiksnoja ne tik kelininkus. „Kauno dienos“ studijoje – visiems vairuotojams aktualus pokalbis su Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėju Aloyzu Pakalniškiu apie likusius darbus, jų baigimo datas ir toliau numatomus pokyčius.

– Kiek dar tęsis remonto darbai Pilies žiedo prieigose?

– Žiedu eismą leidome, kaip ir reikėjo, – rugsėjo 1 d., bet jis neveikia, kaip priklauso, nes toliau vyksta darbai. Juos važiuojamojoje dalyje planuojama baigti iki rugsėjo 30 d.

Neįvertinome archeologinių tyrinėjimų ir jų tvarkos. Buvo atkastas ir grindinys, ir pastatų liekanų. Archeologai turėjo daug darbo, reikėjo papildomų pajėgumų, dirbo po dvi komandas. Gal ne taip sklandžiai sutikome rugsėjo 1 d., bet darbų tikrai daug padaryta. Skambindavo rangovai ir sekmadienį pasitarti. Manau, kad komandos dirbo sutelkusios jėgas ir pagal savo galimybes padarė tiek, kiek galėjo.

Aloyzas Pakalniškis/Vilmanto Raupelio nuotr.

– Kokios priežastys lėmė, kad užsitęsė archeologiniai tyrinėjimai?

– Prieš rugsėjo 1 d. buvo „Kauno vandenų“ gedimas, daug kritulių. Paskutinėmis dienomis atrodė, kad labai nesiseka. Buvo tikslas atskirti mišrią nuotekų sistemą. Reikėjo ne tik senus tinklus remontuoti, bet ir naujus tiesti. Darbai vyko netirtose vietose, todėl radome ir pastatų, pamatų, grindų. Matėme, kaip spaudžia terminai, prašėme archeologų, kad negailėtų savęs ir kiek gali greičiau atliktų darbus. Paskui reikėjo atlikti tinklų, kelio konstrukcijų darbus. Tai jau gana prognozuojami dalykai.

– Kasinėjant Senamiestį turbūt sunku tikėtis, kad nebus archeologinių radinių.

– Iš pradžių konsultavomės su Kauno paveldosaugininkais. Manėme kad gal nieko nerasime, nes, kai tvarkė Šauklių ir Šv.Gertrūdos gatves, vienoje vietoje buvo nugilinimas, dėl to sakė, kad ten neturėtume nieko rasti. Tačiau realybė kitokia. Šv.Gertrūdos gatvėje ir pačiame žiede radome visko, ir daug. Buvo daug siurprizų visiems. Tikėjomės, kad bus paprasčiau.

– Ar iki rugsėjo 31 d. planuojama baigti remontą ir Pilies žiedo prieigose?

– Taip, toliau vyks šaligatvių dalies darbai.

Rangovai dirba gana ilgai, net neturiu pasiteisinimo nei už savivaldybę, nei „Kauno vandenis“.

– Kiek jie bus tvarkomi, nes pėstieji susiduria su sunkumais?

– Kiek galėjome, sulyginome, leidome per skaldą vaikščioti. Šv.Gertrūdos gatvės atkarpa prie Steigiamojo Seimo aikštės eiti negalima, bet padarėme keliukų per kiemus. Vilniaus gatvė irgi iškasinėta. Pėstiesiems situacija tikrai sudėtinga, bet pabaigti darbus planuojame iki Kalėdų. Žiede susiaurinome važiuojamąją dalį, kad pėstiesiems būtų saugiau ir daugiau vietos. Pagal skaičiavimus, Šv.Gertrūdos gatvė yra intensyviausia Kauno mieste. Šią problemą išspręstų Kėdainių tiltas.

– Kai bus baigti visi Šv.Gertrūdos gatvės darbai, susiaurės važiuojamoji dalis. Ar sumažės pralaidumas?

– Eismo juostų skaičius nesikeitė. Šv.Gertrūdos ir Šauklių gatvėse nuo šviesoforo atitraukta pėsčiųjų perėja. Nebeliks šviesoforinio reguliavimo posūkyje iš Šv.Gertrūdos gatvės važiuojant nuo Pilies žiedo į Birštono gatvę – bus viena eismo juosta. Tai pralaidžiau nei dvi juostos prie šviesoforo. Tam tikri pokyčiai leis pagerinti pralaidumą, bet ne tiek, kad dingtų spūstys.

– Kai buvo atidarytas Pilies žiedas, buvo leidžiamas eismas ir P.Kalpoko gatve. Čia visiški griuvėsiai. Tik išdraskyta, bet jokio rezultato.

– Penktadienį jau bus paklota viršutinė kelio danga. Šaligatviai bus visi nauji, šios savaitės pabaigoje vyks asfaltavimo darbai. Iki jų tvarkyti tinklai, keisti borteliai, daug parengiamųjų darbų. Planuojama baigti iki šv.Kalėdų.

Atnaujintas eismas Pilies žiedu

Vilmanto Raupelio nuotr.

– A.Mackevičiaus gatvė – didžioji Kauno mįslė. Skaičiau, kad darbai vyksta ketvirti metai. Nėra ženklų, iškastas visas rajonas, ne kauniečiams net ir su navigacijos priemonėmis sudėtinga. Kokios priežastys, kad užsitęsė darbai?

– Tai „Kauno vandenų“ organizuojamas europinis projektas. Rangovai dirba gana ilgai, net neturiu pasiteisinimo nei už savivaldybę, nei „Kauno vandenis“. Jiems sutarties nutraukti nebuvo galimybių, būtų prarastas europinis finansavimas. Todėl nuspręsta baigti su tuo pačiu rangovu. Gana gėdingas projektas.

– Kas rangovas?

– UAB „Kamesta“. Jų padėtis gana sudėtinga. Bet „Kauno vandenys“ priėmė sprendimą baigti ir nestabdyti, nes reikėtų skelbti naujus konkursus. Mano žiniomis, per rugsėjį jie turi baigti objektą.

– Ar „Kauno vandenys“ šioje situacijoje negali prisiimti dalies kaltės dėl užsitęsusių remontų? Nenoriu spekuliuoti gandais.

– Prisiimti kaltę, matyt, reikia. Negali objektas vykti trejus ar ketverius metus. Skaičiuojami delspinigiai. Jei būtų nuspręsta nutraukti sutartį ir ieškoti naujo rangovo, nuostoliai būtų didesni. Priimti tokie spendimai, belieka laukti pabaigos.

– Kaip vyksta darbai Vilniaus gatvėje?

– Ten visko randama – medinių grindinių, XVI a. ir XVII a. grindinių. Tai gana įdomūs objektai, kurie stabdo darbus. Nuardžius viršutinę dalį, darbų frontas perduotas „Kauno vandenims“. Didžiąją dalį Senamiesčio tinklų sudaro mišrios nuotekos. Gaila būtų praleisti progą susitvarkyti šią problemą. Kalbėjome su verslininkais, kaip mes matome darbų eigą. Pagrindiniai tikslai du – per šv.Kalėdas jau būtų galima vaikščioti ant skaldos, o iki birželio sudėti dangą. Daug įvairių klausimų dėl medžiagiškumo, jo pritaikymo, bet dabar dar vyksta archeologiniai tyrimai. Jie dirba, daug randa, ypač naujų komunikacijų vietose. Prieš tris ar dvi savaites įvyko dujų avarija, viskas baigėsi gerai, bet ties Nemuno gatve buvo nutrauktas tinklas. Darbai vyksta lėtai, kai kurie tinklai mena tarpukarį. Brėžiniuose Nemuno gatvėje viena situacija, o kasant – kita. Nėra tikslių duomenų. Įvykus nelaimei, tik per tris valandas buvo nutrauktas tiekimas. Keliama daug klausimų, kodėl greitai nebuvo lokalizuota problema. Prašėme ESO pasiruošti pokalbiui, kad, įvykus panašiam gedimui, nebūtų tokia ilga pavojinga situacija.

– Kas dar vyksta mieste?

– Studentų skveras ir Vienybės aikštė įgaus tam tikro vientisumo. Dabar vyksta ardymo, tinklų klojimo darbai. Kitais metais Kaunas taps Europos kultūros sostine. Tikrai norime pradžiuginti, kad pabaigsime centre pradėtus darbus. Didelių darbų kitąmet tikrai neplanuojame. Galbūt tvarkysime Laisvės alėjos atkarpą nuo Soboro iki Trakų gatvės. Toliau galvojame tvarkyti periferinius rajonus – Sukilėlių prospektą, Romainių gatvę, Alyvų gatvę Aleksote, pabaigsime Europos prospektą. Kiti metai bus ramesnis, kad negadintume nervų turistams. Gan didelis numatomas projektas – Romainių gatvė. Jie neturi nei lietaus nuotekų, nei šaligatvių, o gyventojų daug. Kažkada tai buvo žemės ūkio laukai, buvo tik melioracijos sistemos, o išvystytos lietaus sistemos neturi. Manome, kad siūlysime tarybai apsispręsti, esame situaciją apkalbėję su politikais.

Rašyti komentarą
Komentarai (41)

isklojo grindinius cemento

plytelemis ir jau visur virsus nutrupejas,pinigai i bala perka pigiausia slamsta.

UFFO

kalta pati sistema kada savos firmos laimi konkursus bet neturi pajegumu ju ivygdyti.. svarbu pasiimti pinigus o ne kokybe

yja

mūsų kieme daro privačią auto stovėjimo aikštelę. Patys gyventojai pinigėlių susimetė ir kelininkus pasamdė. Tai jau 2 mėnesiai kaip darbai "vyksta" ir galo nematyti. O tik keliolika metrų į plotį ir ilgį. O čia juk miestas, kur konkursą, mano nuomone, laimėjo ne patys geriausi, o pigiausi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS